måndag, april 18, 2005

Lägg ut video på nätet - och ta betalt

Google släppte nyligen en ny evolutionerande produkt.: Ett program för att lägga ut video på nätet kostnadsfritt. Nästa steg lär vara att Google erbjuder den som lägger ut video möjlighet att ta betalt av tittarna.
Jag har själv börjat använda Google gratisprogram Picasa för hantering av bilder och Hello för publicering av bilder på nätet. Dessutom använder jag Googles Blogger för denna blog. Googles håv fångar bra kan man säga.
Hatten av för Internets största innovationskraft. Nästa steg blir djupläkning till material i databaser som t.ex. annonser (a la Allaannonser.se eller Metromarknad). Kan Google sedan ta betalt för video så kan man vara säker på att dom kommer att erbjuda betalningsmekanismer för oss nätaktörer för allt tänkbart innehåll liksom tidningsarkiv, bildarkiv, webbarkiv med mera.
Microsoft tycks tappa greppet. Tidningssajter tror jag kommer att hitta sin nisch - ungefär samma som idag. Urval och exponering.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det enda negativa med Google är att Google inte kommer åt forskarrapporter och dylikt i sina sökningar. Detta eftersom dessa databaser kan vara låsta för den breda publiken. Därav uteblir en massa intressant material för det eftersökta ämnet. Google fungerar därav bra för "vardagssökningar".

Anonym sa...

Sen finns det även BitTorrent-baserade alternativ för att publicera stora filer. The Pirate Bay är lämplig om man t.ex. vill lägga upp upphovsrättsskyddat material. Om materialet däremot är public domain eller licensierat under en Creative Commons-licens är nog Prodigem ett lämpligare alternativ, eftersom den är helt automatiserad och man därför slipper seeda själv.