söndag, maj 29, 2005

Svenska medier år 2378 - en spekulation daterad 1878!

I den första svenska science fiction-romanen Oxygen och Aromasia, utgiven 1878 och skriven av SvD-journalisten Claes Lundin (1825-1908), beskrivs en märklig utopi bestående av bland annat luftvelicopeder, hjärnorglar och luktklaver.
Ett kapitel heter En tidningsverkstad. Det mellersta Skandinaviens största tidning Senaste Timmens Nyheter har 25 chefredaktörer och finns i ett stort hus vid Stortorget i Gamla Stan i Stockholm. Tidningshuset sträcker sig över hela Gamla Stan till Järntorget. Tidningarna kommer ut i tio till 15 upplagor om dagen. I Stockholm finns flera hundra andra tidningar, bland annat Citybladet, Den Glupande Ulven och Ormens Tunga. Alla nyheter är "sensationsnyheter". En avdelning på Senaste Timmenss Nyheter har till uppgift att hitta på nyheter "som ingen människa förut kunnat tänka ut, riktiga vidunder i det otroliga, men framställda på det mest smakfulla sätt, inte bara överraskande utan också övertalande". En annan avdelningen heter spridandet av nyttiga lögner. Konkurrenten Den Glupande Ulven har nyttiga lögner som specialitet och tidningen har tvingats svara. Några fler företelser på Senaste Timmens Nyheter:
  • Tidningen har sin egen "bolagsteater" där tidningens medarbetare uppträder.
  • Arbetsverktyg beskrivs: "Hon tryckte, sköt och klappade på en mängd klaffar och tangenter på sitt skrivbord, och efter några minuter var tidningsartikeln klar". Korrektur behövs inte "för sättningsmaskinen kunde inte göra några misstag".
  • Alla medarbetare är delägare i tidningsbolaget inklusive tryckare och tidningsbud. Var och en får sin del av vinsten. Chefredaktörens andel är en smula större än de övrigas. Alla 25 chefredaktörer rådgör varje morgon med sina medarbetare. "Fem av chefredaktörerna är också ekonomichefer". En annan av chefredaktörerna är chef för den "mekanisk-poetiska" avdelningen.
  • i kapitlet beskrivs en ny tidning som skall utges i Mjölby som är en "av våra främsta städer". Tidningen skall heta Morgondagens nyheter - "en farlig konkurrent till den tidning som bara innehåller den senaste timmens nyheter".
  • En avdelning på tidningen arbetar med återanvänding av artikelmaterial genom "rensnings-, omstöpnings- och finpoleringsmaskiner". Bland annat görs poesi av avhandlingar och "böcker i kemi och fysik".

Tack till min bror Anders som hittade boken, i ett nytryck från 1974, i ett antikvariat i Stockholm. Anders har också hittat den här länken till ett arbete som jämför Lundins och Jule Vernes syn på dagspress i framtiden.

Läs även på http://www.nisus.se/archive/voksenasen.html (2005-09-04)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Obehagligt nära verkligheten redan idag!

Anonym sa...

På Projekt Runeberg finns boken att läsa: Oxygen och Aromasia