söndag, januari 23, 2005

Sydsvenskan lanserar Marknadsplatsen

I dagarna öppnade Sydsvenskan sin Marknadsplats. Det blir en tjänst med volym. Sydsvenskan är den hitills största tidningen i lander med konceptet. Under året kommer tjänsten att kompletteras med nya funktioner som t.ex. kartvisning, loggor och flashanimering på startsidor.
Marknadsplatsen är en utmaning för tidningsorganisationer. Annonsavdelningarna är vana att sälja annonser och yta. Marknadsplatsen erbjuder kontakter till konsumenter som söker produkter, tjänster och erbjudanden. För användare är den nämligen ett praktiskt verktyg för att ha koll på det lokala handelslivet. Det är en en helt ny typ av katalogtjänst med sökfunktion fylld med aktuella annonser.

Blogg till papper - gratistidning där läsarna är redaktion

I dagarna har en ny sorts gratistidning premiär på 12 orter i Spanien. Tidningen heter "Qué!" (Madrid upplagan i PDF). Gratistidningen skiljer sig från sina konkurrenter "Metro" och "10 Minutos" genom att det är "den första dagstidningen gjord av sina läsare".
Till tidningen hör en en sajt som erbjuder bloggar under nio kategorier. Ett urval av texter ur bloggarna väljs ut och publiceras i papperstidningen. Det blir spännande att se om konceptet blir en framgång.
I Sverige tar etablerade tidningsföretag som Norran nya steg för att stärka sina dialog med läsarna genom att låta ansvariga utgivare skriva dagskrönikor i bloggformat. Egentligen handlar det spanska försöket att även pröva den motsatta vägen - d.v.s. låta läsarna skriva bloggar som publiceras i tidningen. Kanske något att ta tag i, innan någon annan gör det. Metro t.ex.

torsdag, januari 06, 2005

Bilden, communities och bredband

I ett liten stad i Connecticut i USA med ca. 26 000 invånare har ordförande för city council (jag antar att det motsvarar kommunordförande) startat en egen blogg för att täcka nyheter i samhället. Westport.now erbjuder bland annat mycket bilder från ett 50-tal privatpersoner. Scrolla ner på sajten och hitta bild efter bild. En brand under julen ägnas t.ex. många bilder. Kommunordförande, som tidigare har arbetat som journalist, startade sajten för två år sedan. Hade det skett tidigare hade det säkert varit en tidning på papper. Nu satsar han på hyperlokal journalistik i volym med hjälp av en community som redaktion. Kommunordföranden undrar varför inte dagspressen utnyttjar denna möjlighet?
En invändning - visst blir sajten säkert långsam med modem. Merparten av hemsurfare i USA liksom i Sverige har fortfarande modem.

Bra och dåligt med annonser på nätet

Än så länge är det framförallt annonser som har intäktspotential för dagstidningar på nätet. Men annonser kan också störa. Jakob Nielsen heter en dansk som har blivit guru inom webbdesign i USA. Sedan mer än 10 år skriver han en läsvärd krönika på www.useit.com där han genom åren har visats sig ha rätt på ett stort antal punkter som t.ex. enkelhet och toppnavigering. I en aktuell krönika med rubriken "The Most Hated Advertising Techniques" får man en bra sammanfattning av Nielsens vettiga synpunkter. Internetsäljarna har använt krönikan för att informera annonsörer vad som funkar och inte. Kanske något att göra även lokalt ute på tidningarna.