måndag, juni 06, 2005

Kontrollera ditt innehåll med hjälp av open source

Kanske utgivare skall haka på open source för att skydda innehåll. En rörelse finns att haka på i Creative Commons. Någon som har erfarenhet av fenomenet?

söndag, juni 05, 2005

Innovation från konstfack

Var på Konstfacks vårutställning på Telefonplan i Stockholm förra Söndagen och blev imponerad av sajten Helgklocka. En sajt som på ett enkelt sätt blandar grafik, animering, koreografi och musik med ett udda innehåll på ett mycket innovativt sätt som borde stimulera designers och, ja varför inte, användarexperter.

2015?

EPIC 2015 skapar ett utvecklingsscenario för digitala medier på ett lättsamt sätt i Flashformat. Den har funnits i en tidigare version (EPIC 2014) och är nu uppdaterad. Tack för tipset till Roger Elverskog på NA.

Har du besökt en community?

Det är nyttigt att göra studiebesök på nätet. Frågan är om du vågar? Vad gör tjejer och killar egentligen på sajter som Lunarstorm, Playahead och Skunk. Jag (43-årig man) registrerade mig på Lunarstorm och klickade runt en stund. Ca. 20 000 personer var uppkopplade samtidigt med mig. Här fanns mycket bilder och många tjänster - det mesta kostnadsfritt men även s.k. "Pro" betaltjänster mot månadskostnad. Min hustru protesterade och tyckte att jag var fluktgubbe. Jag menade att det ingår i mitt jobb att hålla koll på kolleger och konkurrenter, men jag måste erkänna att det kändes inte naturligt. På sajten fanns flera tjejer med bild som på klotterplanket efterlyste "vem kan fylla på mitt pro?". Här fanns annonsörer som Coca-Cola, Liseberg, OLW (chips) och Rädda Barnen. I en DN artikel i går uppmanades föräldrar att t.ex. genom organisationen "farsor och morsor på stan" även röra sig på dessa nätsajter. Vad jag såg på den korta stunden jag var inne så fick jag känslan av att det kan behövas. Jag frågar mig också vilken roll vi utgivare kan ha i sammanhanget.
Över en miljon i yngre målgrupper lär vara registrerade på Lunarstorm. Under länken "Bli medlem i lunarstorm" kan man läsa en lång listning på lagar och regler som gäller. Här har förresten Lunarfolket inte uppdaterat att TNS Gallup inte längre mäter trafiken!

lördag, juni 04, 2005

Demokratins pris

I dagens och gårdagens DN Kultur hittar jag artiklar av Maciej Zaremba om den s.k. Boforsaffären i Indien på 1980-talet och dess konsekvenser, framförallt i Indien. I Indien likställs ordet Bofors med ordet "rutten" enligt artikelförfattaren. Zaremba spekulerar i Olof Palmes roll i miljardaffären som ledde till den park av Boforskanoner som idag står vid gränsen till Pakistan. Problemet är att stora belopp lär ha förts över till Sanjiv Gandhis, Indiens starke man vid denna tid. Genom läckor i Sverige och Indien skapades en av seklets stora skandaler i Indien - landets första stora offentliga mutaffär. Boforsaffären har fortfarande politisk sprängkraft i Indien.
I dagens artikel beskrivs hur två indiska journalister "wallraffat" i Boforsaffärens kölvatten genom att plöja fram en fiktiv vapenaffär genom mutor, sex och videoband i indisk försvarsmark och bland indiska politiker. "Affären Tehelka" (Ordet betyder "sensation") släpptes på en webbsajt och har idag bildat grunden för en ny mediekoncern. Men journalisterna har vandrat igenom eld och vatten - åratal av polisförhör.

onsdag, juni 01, 2005

Tänk er chefredaktören eller annonschefen i tal och bild...

Titta in på dinbyggare.se eller Content4.se och tänk er iställer en chefredaktör eller annonschefen som på en tidningsajt presenterar innehåll eller erbjudanden.

Världens utgivare spekulerar i framtiden i Seoul

Just nu pågår WANs kongress i Seoul. På editorsweblog.org kan man dela tankeskärvor och spekulationer från föredrag och rundabordssamtal. Eftersom vi på Citygate just nu vrider och vänder på hur och i vilken grad vi skall använda mobilen så har jag fastnat på hur utgivarna ser på denna kanal. Några exempel:
  • Mobiltelefonen är den mest använda innehållsleverantören i Norge med snittanvändning på 5 timmar per dag - en typisk session är på mellan 3 och 5 minuter.
  • Medan Internetanvändare är medelålders och förväntar sig gratis tjänster och innehåll så är användare av mobiltelefoner vana att betala.
  • "Flexibla, expanderbara, stora skärmar för mobiler kan siktas på horisonten (2007-2010)". Samsung lär ha visat en prototyp som ger förhoppningar att kunna visa en tidningssida(?).
  • "Mobilen är en accelerator - inte en separat business" - Bästa citatet tycker jag!