måndag, februari 26, 2007

PDF-tidningar - hit eller flopp?

I Norge har man undersökt saken och det blev flopp. Här hemma vet vi att det inte blev ngn hit. Ivarjefall känner jag inte till något fall. "The medium is the message" eller, i min egen tolkning kanske, medieförpackningen är budskapet.

torsdag, februari 22, 2007

Vintern 2007 knäppte det till...

...känns det som. Några (vår)tecken:
  • Varje vecka ringer Internetentreprenörer till Citygate och föreslår samarbeten. Medan jag sitter här på natten snackas på P1 om gratislistan.se och rostigspik.se - dom har inte ringt än.
  • VK köper Apberget.se. Bloggare återger vad andra som Åke, Resumé och Dagens Media har skrivit om affären. Men ingen, förutom Jönsson på SvD, har länkat till VKs egen story om saken (med intressanta kommentarer där Apbergets egen personal deltar aktivt). What.se (numera IDG) skriver också om affären. Många köper nu - Eniro, MTG, IDG. Känns som 2000 då det knäppte till förra gången.
  • Landsortspressen går som snabbtåget, trots alla rykten. All time high 2007? Platsannonsmarknaden i tryck är tillbaka och tycks, efter vad jag hör, matcha toppåren. Saker förändras men en hel del förblir. På detta kommer erbjudandet om räckvidd på nätet och plats i databas och video i banners.....
  • Privatmarknaden växer på Internet. Lokus växer kraftigt på privatobjekt. Visst har vi ökat från 15 till 60 publiceringsdagar den 1:a februari, men tillväxten är större än så. Växer Blocket? Vill Blocket växa mer? Just nu finns 100 barnvagnar i Stockholm? Hur många fanns 2000 eller förra året vid den här tiden?
  • En del satsar enorma resurser och gör ett fantastiskt jobb, som nya Eniro.se, och ändå tycks Hitta.se komma ifatt? Snacka om Tillväxtmedier.
  • Svårt att rekrytera i Stockholm. Gäller utvecklare och säljare ivarjefall. Tur att vi har nätverk av 56 tidningsorter utanför storstan. Är det högkonjunktur eller 40-talisterna som lägger av - eller båda?
Nog med vårtecken i kylan.

måndag, februari 19, 2007

Google förlorar...

...mot tidningsutgivare i domstol i Belgien.

Rätt video!

Det talas mycket om webb-tv. Vi borde tala mer - mycket mer - om video-banners, d.v.s. film i displayannonser på webben. För några år sedan hade Citygate en vision om video för platsannonsörer på nätet. Vi var för tidigt ute - men visionen var rätt.
Video funkar bra på nätet. Men det skall vara relevant och kortfattat. YouTube samlar korta klipp. Affärsmodeller på nätet handlar än så länge huvudsakligen om annonsering. Kombinationen video och annons är inte särkskild svår att göra.
Det gäller att ha förmåga att producera professionellt, visa video och få så stor räckvid som möjligt. De två senare har lokala medieföretag relativt väl förspånnt för. Men att producera är en utmaning. Snygg tv-reklam för mindre visningsfönster helt enkelt.
Sånt här måste man grunda med lite källor. Varsågod:
http://www.broadcastingcable.com/article/CA6415922.html?title=Article&spacedesc=news
http://www.borrellassociates.com/report.cfm

onsdag, februari 14, 2007

Imorgon reklam i mobilen

Imorgon skall jag delta i ett möte på IRM om reklam i mobilen. Finns det? Jo visst! Förutom fem operatörer och några välkända medier finns ett antal aktörer specialiserade på mobil reklam:

måndag, februari 12, 2007

IRM och mobilreklam

På torsdag har IRM kallat till möte om att börja mäta kr och ören som annonser omsätter i mobilportaler. Idag lanserar Yahoo annonser på sin mobilportal. Kolla Yahoo Mobile.

söndag, februari 11, 2007

Rob Curleys 1:a resultat på Washington Post....

....finns här. Internet och webb-tv med känsla. Men är det lokalt?

lördag, februari 10, 2007

Från noll till Lokus

I år firar Citygate, det bolag jag leder, 10-årsjubileum. Jag har varit med halva av den tiden. Citygate-teamet har under de fem åren arbetat med att, med svenska lokaltidningars hjälp, bygga annonstjänster på Internet. Vi hade, när vi startade, en jobbtjänst och en vision från min företrädare, Sören Andersson. Beslut hade också tagits om ett gemensamt varumärke: Lokus.
Vi var inte precis först ut 2002. Ungefär vid den här tiden rådde ekonomisk svacka - speciellt för Internetbolag. En börsbubbla hade precis spruckit. Men konkurenterna var redan identifierade: BytBil, HemNet, Bovision, Monster, StepStone och Blocket. Aftonbladet och Bonniers trevade med tjänster som Byt, Finnmer och Koll.
Fem år senare. Var står vi? Vi vet vad HemNet, Monster och Blocket erbjuder. Vad har vi sysslat med i fem år? Vi har:
  • Lokus på 56 tidningsajter och Lokus.se.
  • 35 000 objekt inom jobb, fordon, bostäder och prylar från företag och privatpersoner.
  • Från 1 februari ökar vi publiceringstiden för annonser som lagts in av privatpersoner från 15 dagar till 60 dagar. Det börjar alltså få effekt från torsdag näste vecka.
  • Under våren planeras en bred kampanj på 56 tidningar.
  • Vi har samarbeten kring objektsvisning med aktörer inom privatannonsering och ledande aktörer inom företagsannonsering.
  • Lokus erbjuder webbpublicering. Våra anslutna tidningar erbjuder annonsering på nät och i tidning.
  • Under 2007 vill vi fördjupa relationerna lokalt coh sprida Lokus bredare. Vi kommer att bredda och fördjupa med fler tjänster som är naturliga för lokala medieföretag.
  • Och vi har mycket kvar att ge. Det finns fler tidningar att ansluta. Vi har potential i tydligare kommunikation av erbjudanden. Det finns stor potential i att erbjuda nätannonsering separat från tidning i olika former.
  • Vi vill bli det smarta valet. Enkelt, lokalt och aktuellt.

onsdag, februari 07, 2007

DN och SvD kompletterar med bloggkommentarer

Idag börjar SvD.se och DN.se samtidigt (och med hjälp av ett verktyg från samma leverantör) att ta in kommentarer från bloggar. Martin Jönsson på SvD skriver om det och släpper in bloggkommentater under sitt inlägg.

Medborgarjournalistik...

...definierad.

tisdag, februari 06, 2007

Tes och antites?

Tes: Local News: Dead as an Organizing Principle?
Antites: Newspaper Growth Defies Conventional Wisdom

Visst - inte helt stringent. Lokal patriotism ställs mot faktisk framgång för dagspress.

Förmedlad Internetannonsering 2006: 812 miljoner kr



Sveriges Mediebyråer släppte i januari Mediebarometern för 2006.
IDG och Dagens Media kommenterar.

- Medieförmedlarna placerade 11 miljarder kronor totalt på reklam.

- Internet ökade med 73% till 812 miljoner kr mot 469 m kr 2005.

måndag, februari 05, 2007

Prognos för amerikanska Internetannonseringen 2007

En prognos för amerikanska Internetannonseringen 2007 kan sammanfattas som följer:
  • Totala reklamkakan ökar med 5,8%
  • Onlineannonseringen skall öka med 18%
  • Mest ökar sökordsmarknadsföringen med 39%
  • Print har den största andelen, 40%, av reklamkakan och minskar
  • Online har 20% av reklamkakan och ökar
  • PPC mnskar 1%, Cost-per-action ökar 8 % och sponsorskap ökar 12%
  • 49% av annonsörer har eller kommer att minska sin PPC-annonsering p.g.a. klick-bedrägerier
  • Annonsörerna anser att online är effektivt för varumärkesannonsering.
  • tv/radio/bio-reklam minskar med 3,5%
  • fackpressannonsering tappar mer tillmässor än till sökordsmarknadsföring

Data från Outsell

16% tunnare katalog

Årets Stockholmsedition av Katalogen Gula Sidorna är 16% tunnare än förra året.

Kolla in...

...untfredag.se - ny sajt för "yngre vuxna".
...vk satsar mobilt - fler tidningar med eget nummer är gp, öp och några till.
...norran.se - känner ni igen sajtens uppbyggnad?
...allehanda.se - ny gemensam sajt för Tidningen Ångermanland och Allehanda i Ö-vik.
...st.nu - med skolmatsedlar - smart.
...ÖP - jobbar bra och kreativt med Lokus, liksom Allehanda.
...VLT - är duktuga på att sälja Toppjobbs, liksom flera ndra ovan.

söndag, februari 04, 2007

Dags för balans

Mycket domedag. För mycket kanske. Dags för en motvals!

Gannett satsat trycket på 45+


I mitten av januari besökte jag Gannets huvudkontor utanför Washington D.C. Gannett är Amerikas största tidningskoncern med ett 100-tal lokala dagstidningar över hela kontinenten samt den nationella titeln USA Today. Vi fick en detaljerad brief av Gannetts strategi för att vända sina verksamheter till framtidstro och tillväxt. Strategin handlar om sju "information centers". Målet är att nå Rob Curleys principer. Gannett låter tidningen fokusera på målgruppen 45+.

Amerikanska hyperlokala bloggar...

...finns samlade på placeblogger.com.

Redaktörer är som skivbolagsdirektörer

Esther Dyson gör en intressant jämförelse mellan redaktörer och managers i skivbranschen. Redaktörer är för skrivare vad managers är för musiker, helt enkelt. Talang att skapa behövs stödjas av talang för att göra urval genom publikkännedom och intuition.
Esther Dyson skrev för några år sedan Release 2.0 - en sorts föregångare till OReillys web 2.0 - men inte lika välformulerad. För några års sedan skickade jag henne ett mail efter att ha läst något på webben hon skrivit som jag tycket var fel. Dagarna därpå kom ett mail där hon ville träffa mig. Vi sågs dan efter på ett hotell nära Arlanda.

Det finns hopp

Jag förutsätter att en professionell redaktion stärker vårt samhälle - lokalt som nationellt som internationellt. Ju större redaktion och ju större skala desto mer professionalism kan vi förvänta. Jämför Economist, New York Times, DN, Corren, och Folkbladet. Här finns professionella redaktioner på alla fem relativt deras skala.
Här hemma liksom i Amerika kommer kring 1-5% av totala intäkterna från online (några undantag finns med högre intäkter hos t.ex. Schibsted som är bland de bästa i klassen på detta). Problemet är att publicistiska onlinemedier i princip bara har en intäktskälla - företagsannonsörer. Publicister i tryck har haft tre - förutom företagsannonsörer, även privatannonsörer och läsarintäkter - dvs prenumerationer. Jag har inte sett någon riktigt framgångsrik onlineaktör i kategorin med intäkter från läsare.
Ett undantag dock. The Wall Street Journal som har fortsatt att ta betalt i båda ändar (men inte av privatannonsörer vad jag vet). Nu rapporteras nya siffror från wsj.com på 5,7% ökning i intäkter från onlineoprenumerationer på Wall Street Journal Online. Sajten har 811 000 prenumeranter!
Jag har alltid sagt att hoppet finns för att ta betalt för innehåll online. Det är bara för tidigt att bedömma om dey kan ske och när. Bladet har gjort en pionjärarbete i Sverige - det sägs att man har 50 000 betalande för sin 20 kr/månads "+-tjänst". Ingen lokal medieaktör har dock lyckats än. Men det finns lovande exempel som Corren mera. Även Bohusläningen, GD och Dalarnas Tidningar prövar - men där handlar det om tidningen online - vilket är mer är en hygienfråga. Det hör till saken att Dow Jones, som äger wsj.com, i december 2006 offentliggjorde att man har för avsikt att sälja sex lokala dagstidningar som också ingår i koncernen.

Tio trender

Tio trender inför 2007 för lokala medier på nätet med kommentarer.
Intressant blogg att följa för övrigt.

fredag, februari 02, 2007

"Dom fattade ingenting"

Det händer att man hör sig själv säga saker som man är trött på att höra själv. Till exempel vedertagna branschsanningar i slarvig populärversion. Oj vad man ångrar sig.
Idag var jag i Göteborg på Dagspresskollegiet och diskuterade hot och möjligheter med nya mediers tillsammans med en rad mediefolk och forskare. Någon refererade till en scenariorapport som konsultföretaget Kairos Futures gjorde kring 1996 på mitt och TUs uppdrag (jag jobbade där då). Då slank det ur mig: "...vi hade ett seminarium kring rapporten och några direktörer lämnade salen i vredesmod när ett av fyra scenarios presenterades: det om pensionsklubbar som redan 2005 skulle bläddra i, för övrigt försvunna, papperstidningar. Dom fattade ingenting" (med syftning på direktörerna). Där kom den.
De direktörer som gick hem då kanske gjorde rätt ändå. Branschens bästa år någonsin var kring sekelskiftet och förra året. Svenska tidningsledare har agerat skickligt. Speceillt på Schibsted. Men även lokaltidningar. Vilka resultat! Bravo direktörer.
Mer än tio senare tror jag ingen direktör skulle lämna rummet. Men det är nu.