lördag, mars 31, 2007

Lokus över 50 000

I fredags passerade vi över 50 000 objekt i Lokus. Citygate har under tio år byggt upp Lokus till en komplett Internettjänst tillgänglig för svenska mediehus. Lokus riktar sig till läsare, besökare, konsumenter och företagsannonsörer och erbjuder:
- konsumenter att lägga in annonser i tidning och för webb.
- unika annonsplatser på nätet för platsannonsörer, mäklare, bilhandlare och reseföretag.
Det kommer mer.

TidBits

Björn Jeffrey riktade mitt fokus på Betaalfa och lite annat från andra håll:

Sammanfattning av årets Forum

I veckan anordnade vi på Citygate för femte gången vårt årliga Forum. Ett 130-tal personer samlades på Nalen under två dagar för att dela erfarenheter från och scenarios för nya lokala medier.
Synen på Internet har gått från fokus på den nya publiceringsformen ("komplement") till ett fokus på en ny kommunikationsform (t.ex. "web 2.0", "community" och "läsarmedverkan"). Jag tror nästa fas blir inspiration och journalistiskt urval.
Inom kort läggs konferensen ut i videoform på Citygate.se.

lördag, mars 17, 2007

Lokus i matchen

Vår tjänst Lokus, som numera finns på nära 60 tidningstitlars sajter, växer. Just nu har vi 44 214 objekt inom jobb, bostad, motor och prylar. Konkurrensen är stenhård. Men min bedömning är att vi är trea på marknaden av breda sajter. Tvåa bland de som tar betalt.

Verktyg för bättre lokal journalistik

Hur kan vi utveckla lokaljournalistiken? Det handlar om verktyg för att fånga, bearbeta, presentera och inte minst arkivera. Internet är en källa för inspiration och utveckling inom alla dessa områden.
Ta presentation av data. Vi kan använda t.ex. illustrationer, interaktivitet, animering, kartor och diagram. Ett sådant verktyg är svenska Gapminder. Lek t.ex. lite med den här applikationen. Den uppmärksamme ser att applikationen ligger hos Google. Igår, fredag den 16 mars, köpte nämligen Google det svenska företaget.
Citygate driver tillsammans med NA Media i Örebro ett projekt för att skapa superlokal journalistik inom ett antal kategorier. Häng på Örebro!

söndag, mars 11, 2007

Vad vet vi om besökaren

Igår lördag stog jag inför en grupp tidningsägare och berättade om min sin på utveckling av lokala medier med fokus på publiken, de lokala medieföretagen, journalistiken och annonsörerna. Det slog mig att det mesta centrerar kring var och hur publiken rör sig.

Om publiken på en svensk lokal nyhetssajt
  • besöker sajten några få minuter
  • ägnar merparten av besökstiden på startsidan
  • mest besökta kategorier förutom startsidan är sport, familj, lokala nyheter, bostad, jobb
  • besöker sajten 3 gånger i veckan i snitt
  • ser i snitt på 4 sidor per besök
  • besöker sajten under arbetstid mellan 8 och 17 på vardagar
Generaliseringar - visst. Det finns så mycket mer vi borde lära oss om besökarna.