onsdag, mars 12, 2008

Nyheter på nyhetssajter landet runt

Här nedan några nyheter på lokala nyhetssajter landet runt:
  • Norrbottens största nyhetssajt NSD har numera både det ena och det andra t.ex. mobila tjänster (via Citygates gemensamma nummer) och ToppJobb (länkar till Lokus platsannonser i högerspalt). Sedan en tid ingår NSD i NT-koncernen. Konkurenten Kuriren i Luleå, som också ingår i NT-koncernen, har Testfakta som nyhet med intressanta tester (ligger i "andra skärm" på min 12-tummare). Hittade en perfekt test till hustrun som vill köpa en "tung" kamera.
  • Norrlands största nyhetssajt VK har en ny mobilsajt med sponsor. Går att öppna i PC-webbläsare från Opera.
  • ÖP har hängt på Norrans goda erfarenheter kring Resor och kör stora pluggar på premium annonsplats för sin reseavdelning.
  • Norran har övergått til Escenic's publiceringsystem. Bra fart på bannerförsäljningen i Skellefteå ser man.
  • För Gävlesajterna GD och Arbetarbladet väntar vi med nyfikenhet på introduktionen av en nytt publiceringssystem bland lokala nyhetssajter - nämligen det från Polopoly. Det finns måmga andra lokala nyhetssajter i startgroparna med Polopoly. T.ex. Hälsingetidningarna som så länge kör Sydsvenskans auktionskoncept under namnet Fynda Nytt.

Annat pickar på min uppmärksamhet så jag stannar norr om Dalälven även i detta inlägg. Återkommer. Det finns mycket som sker även i södra delen av landet.

Kommentar: Den här artikel är rättad efter ett påpekande från VK.ses publisher Ingvar Näslund. Nsd.se är Norbottens största nyhetssajt - inte Norrlands största nyhetssajt - den beteckningar har vk.se. Som ett straff från Ingvar föll en AC Adapter ner från en hylla och krossade min skärm alldeles nyss. En stor spricka går rakt över skärmen....men det går ändå.





lördag, mars 08, 2008

Nya sätt att annonsera på nyhetssajter landet runt

Nyheter inom annonsering på nyhetssajter landet runt:
  • Allehanda.se erbjuder entimmesannonsering på startsidan från norska Adicate (högerspalt: "Annonsera HÄR! Från 10 :- i timmen"). Annonsören skapar och betalar annonsen själv online. Men varför erbjuder inte normännen möjligheten att annonsera mer än en timma, en förmiddag, en dag, en vecka....? Adicate säljer plats på nätverk av sajter - flera andra som t.ex. NA har testat Adicate. På en vecka kan Adicate erbjuda 502 355 exponeringar sägs det. Adicate delar intäkten med tidningen.

  • unt.se testas WFun - här läggs fokus på möjligheten att skapa interaktivitet i banners (i Flashformat). Användaren länkas inte bort. Interaktiviten ligger i själva annonsen. Det kan handla om frågor, tävling eller spel som pussel. Ateljén få ett standardiserat vertyg uppbyggt av mallar för att skapa annonserna. WFun tänker sig ta betalt av tidningen per skapad annons.
  • vk.se i högerspalt finns "Företagskontakten" där företagare på ett enkelt sätt själva kan lägga in och betala radannonser som läggs under rubriken (alltså inte banner som ovan). Här köper man er dag (ca. 200 kr) eller vecka (ca. 1000 kr) eller på närasajter.
  • st.nu - återigen i högerspalt på första skärm syns en fyrkantig banner för Birsta köpcentrum. Klickar man på bannern öppnas en bild av samlingsannons. Lite längre ned finns en liknande med titeln Downtown som är ett butikskvarter i Sundsvall City. Handlarna i dessa båda köpcenters kan uppdatera sina budskap i små annonserna med hjälp av "webbdisplay" - ett verktyg som ST själva har tagit fram. Prissättningn sätts i avtal.

En observation: Samtliga koncept är från norr om huvudstan!



fredag, mars 07, 2008

En timma med grundaren till Google Analytics;...

...Brett Cosby finns att lyssna på här. Rekommenderas varmt. Crosby delar sina insikter om tio års upp och nedgångar innan hans bolag Urchin blev uppköpt av Google 2005.

onsdag, mars 05, 2008

Vad listas i toppen världen över

I förra måndagens International Herald Tribune, IHT, publicerades aktuella topplistor över de mest populära webbsajterna i fem länder i januari månad. Det känns märkligt att behöva referera till ett tidningsklipp från förra veckan för att få insikter om ett så snabbt media som webben. Det fanns en del att notera:

  • Inte en enda nyhetssajt på topp-10 i Frankrike, Tyskland, Indien, Japan eller USA. Här hemma finns åtminstone två på vår topp-10 (två kvällstidningssajter). Om även Google, Wikipedia och FaceBook skulle listas på svenska KIA-Index (vilket alltså inte är falllet) skulle ändå de två kvällstidningarna finnas på listan. Mäts nätverk in i svenska topp-10 ingår 4 nyhetsmedier eller paket av nyhetmedier.
  • Topplistorna för de fem länderna i IHT kommer från ComScore Media Metrix. Men inga listor är publicerade på ComScores egen sajt. Informationen måste köpas vad jag förstår. Därför fick jag förlita mig till en hederlig tryckt dagstidning som i sin tur antagligen har betalat ComScore. Här hemma finns KIA-Index tillgänglig för alla.
  • Mätstorheterna på Comscores lista är
    - Audience in millions
    - Active Reach - hur många unika besökare av det totala antalet besökare på webben
    - Usage in days - hur många dagar som en användare besöker en sajt under en månad
    - Time per person - i timmar och minuter (gissar
  • På KIA-Indexmäts unika webbläsare per vecka, besök per vecka och sidvisningar per vecka.
  • Google är 1:a och 4:a i både Tyskland och Frankrike (dels nationella Google och dels .com-adressen). Yahoo är 1:a på de övriga tre marknaderna. På KIA-Index ligger MSN
    sedan flera år på 1:a plats (3:a i Frankrike och i USA och 10:a i Indien).
  • Ett alternativ till KIA och ComScore är Alexa's topplista. På svenska versionen av Alexa ligger Aftonbladet på 8:e plats. Google är 1:a och 4:a. Alexa listar 100 sajter. DN är nr 27. Ingen lokal nyhetssajt listas bland dom hundra. Alexa mäter utifrån användare av deras egen installerade sökfunktion. Alltså inte en helt rättvisande metod.




Mycket lokala nyheter...

...nära dej.