söndag, augusti 30, 2009

Trådlös el

Under min tid på Ericsson (2000-2002) drevs ett utvecklingsprojekt tillsammans med ABB kring trådlös el. Det blev aldrig någon kommersiell produkt vad jag vet. Nu, några år senare, finns ett amerikanskt företag som arbetar just med detta. Och nej det tycks inte vara farligt och dessutom tydligen miljövänligt






DN 2 613 kr

Att välja är att avstå. I dagarna kom årsfakturan för vår DN-prenumeration. Skall jag välja och avstå eller skall jag fortsätta. Förra året tvekade jag ,men valde slutligen att fortsätta. Det känns svårt at avstå. Priset för helårsprenumerastion är 2 613 kr (höjt med 4% jämfört med förra året - inte ett ord om höjningen i försändelsen). Årsprenumerationen säljs in med tre korta paragrafer in ett följebrev. Argumenten är:
  • Hur klarar Sverige ordförandeskapet i höst?
  • Sak världsekonomin äntligen vända?
  • Fokus på Europa.
  • Hösten kommer med sport och kultur.

Zzzzz. Jaha. Är detta värt 2 613 kr? Vad kan jag få istället för det beloppet? Ett års bredband. En bra mobiltelefon. Några kassar mat. Biljetter til Bruce Springsteen för hela familjen.
Men ändå - Jo det är nog värt det. Tänk DN på Stan, korsord, kulturen på fredag, Sverigekollen. Men tyvärr DN - vi betalar vi nog inte det beloppet eftersom vi har studenter i familjen. Och dom får rabatt! En stor sådan. Tack DN! Men det skulle kännas bättre om jag istället hade erbjudits ngn sorts bonus som trogen prenumerant. Varför inte en öppen dag med DN-skribenter på podiet? Då hade jag nog ändå betalt de där 2 613 kronorna.







onsdag, augusti 26, 2009

Rekommenderas: Spektras landet runt

Ett av mina teman på den här bloggen är landet runt på nätet. Då hör det till god ton att tipsa om andra med samma tema. Varje måndag gör Spektrabloggen en utmärkt genomgång av vad som sker i mediehusen utanför storstäderna och på deras sajter. Spektra är nyhetsbyrån TTs featurebolag. Det verkar som att David Starck (ändrat strax efter publicering från Niclas Larsson) är huvudpersonen bakom bloggen elller....?



Det intressanta med nya Hemnet är den nya transparansen

I juni kom nya Hemnet. Det allra mest intressanta med den förnyade sajten är faktiskt statistiken som erbjuds. Klicka på "Statistik" i Hemnetfältet ovanför mäklarens objektpresentation och du hittar mycker värdefull info för säljare och köpare som t.ex. antal klick på annonsen, antal dagar ute på nätet, objekt till salu i närheten med mera. Visst en del har funnits hos de nya konkurrenterna (som Booli.se). Presentationen är inte heller den bästa. Spännande om den här typen av transparens kan sprida sig. Det underlättar nog för marknadens aktörer.



Mäklarinsikt - utmärkt analys för hela landet

Jag är bloggperiodare. Sista inlägget här på Nuheter var i april och nu är det snart september. Tycker själv att man bara skall prata när man har ngt att säga. Och jag uppskattar bloggar mest i mina RSS-flöden som talar sällan men bra. Nåja här kommer iaf ett inlägg.
Mäklarsamfundet gör mycket bra analyser i rapportform av bostadsmarknaden. Snyggt, informativt, komplett, pedagogiskt och prydligt. Titta här så hittar du de senaste rapporterna från Juni 2009 för enskilda län och hela riket. Några exempel på infoskärvor:
  • Det tar ungefär dubbelt så lång tid att sälja sin bostad på Gotland eller i Jämtland (4-6 veckor) jämfört med Uppsala eller Östergötland (2-3 veckor).
  • Norrland och Västernorland har haft ökat utbud och ökad efterfrågan på bostäder till salu under våren.
  • Förändrade familjeförhållanden är det överlägset största skälet till att folk säljer bostad