torsdag, oktober 29, 2009

Nya policies för webbpublicering

En ny trend bland redaktionerna ute i landets mediehus är nya instruktioner och policies för webbpublicering. Samtidigt som "en redaktion och fler kanaler" gäller så gäller också alltmer "två olika kanaler och två olika publiceringsprinciper". Det nya är den tydliga instruktionen att undvika att publicera tidningsartiklar på nätet. Webben skall ha egna nyhetsflöden som passar det ständigt tillgängliga mediet.
Samtidigt har många insett vikten av att erbjuda navigering och innehåll via sök. För redaktionellt sök hamnar mediehuset i ett dilemma. Då finns ju ett vägval mellan att erbjuda tidningsarkivet kostnadsfritt eller mot betalning. Få tidningar har, vad jag vet, prövat att ta betalt för läsning av artiklar i ett onlinearkiv. Vi har ju förstås Retriever Mediearkivet som numera ingår i TT . Men jag talar nu om sök på själva tidningssajten.
För de tidningar som vill pröva att ta några kronor eller ören (så länge dom finns kvar) per titt på träff borde vi arbeta för ett enkelt sätt att köpa klick. Som i ITunes, AppStore i IPhone eller varför inte som i nya svenska sajten FileHill. Både Citygate och Retriever använder Payex - i alla fall i nuläget och Payex erbjuder faktiskt en e-plånbok. Kanske amerikanska PayPal är ett alternativ? Vi borde prata oss samman i branschen. Hur gör vi det enklast för konsumenten att betala små belopp på ett sätt som inte sätter hinder i transparens, tillgänglighet och öppenhet. Små belopp kan skapa många bäckar små (vissa i branschen förkortar detta till MBS - en tidning jag känner till har t.o.m. en MBS manager). Och visst, som alla känner till, många bäckar små leder till åar, älvar, sjöar och sen till hav. Små pengar kan bli stora belopp. Jag tror att webb-talibaner inte gillar bäckar. Och printtalibanerna gillar inte den stora öppna webbprärien. Vårt ansvar är i alla fall att hitta medelvägen och, framförallt, att skapa vårt eget leverbröd - mer än bara vatten.





söndag, oktober 25, 2009

Outlook 2010 - Sammanfattning av INMA-OPA i Liverpool

Nätverket INMA - International News Marketing Association - arrangerade i slutet på förra veckan sin årliga konferens "Outlook". Denna gång i Liverpool (mer om den staden nedan).
Det är numera en utmaning med konferenser i branschen. Dels sätter konjunkturen och säkert även branschens självpåtagna kris hinder för många att överhuvudtaget komma iväg på en konferens av kostnadsskäl. Citygates uppdrag handlar om utveckling och däri ingår omvärldsbevakning och då är konferenser ett sätt att hålla koll. Men vilken skall man åka på? Jag tvekade länge mellan IFRA Beyond som har varit valet de senaste åren, ICMA Monetizing Classifieds som fokuserar på Citygates prioriterade område, Future of Web Apps som är praktiskt inriktad på webbens möjligheter eller Kelsey Local eller..... . Det finns många att välja emellan. Jag valde en konferens av ganska traditionellt format och innehåll. Min uppfattning är att även om utvecklingen går snabbt ligger möjligheterna i evolutionen, nyanserna och den naturliga förlängningen av våra nuvarande verksamheter. Ytterligare ett skäl till att jag åkte till Liverpool var att jag har blivit invald i styrelsen för INMA Europe, som hade möte i anslutning till konferensen. Det gjorde valet ännu lättare.
Och vad blev behållningen av INMA Outlook 2010?
  • Ca 160 deltagare från över 20 länder lyssnade på talare från huvudsakligen Europeiska mediebolag. Jag blev besviken över att Sara Örvall från Bonniers inte dök upp som lovat.
  • Många föredrag hölls i en variant av pecha kucha (ursprungligen 20 powerpointbilder a 20 sekunder vilket ger ca 7 minuter per insats) vilket fungerade bra. På vårt eget Citygate Forum (nästa gång 13-14 april 2010) har vi ngt liknande som vi kallar hisspitchpanelen som bara ger 5 minuter till föredragshållaren. Hela programmet för INMA finns här.
  • Som på de flesta andra konferenser numera upprepades uppmaningar som "fail fast forward" (misslyckas snabbt framåt). Vad betyder det egentligen? Varför skall man misslyckas.
  • Den nya tyska individualiserade dagstidningen Niiu som skall göra premiär i november presenterades. Anna Serner har skrivit om den på sin blogg. Även så Time Magazine i fredags. Niiu skall vara en prenumererad tidning som byggs upp av innehåll som prenumeranten väljer - som t.ex. urval sidor från andra dagstidningar och RSS-flöden av webbsajter. Konceptet är skapat av två tyska killar i 25-årsåldern. Jag bläddrade i ett exemplar och konstaterade att det inte var något för mig. Men så var det ju inte heller en tidning gjord för mig och inte heller för den målgrupp jag tillhör! Följ Niiu på Twitter. En klokskap som sades i sammanhanget: Unga människor rör sig, flyttar, reser, jobbar hårt i perioder. Det behövs alltså mycket flexibla abonemang.
  • Juan Señor från konsultföretaget Innovation Media Consulting Group höll ett retoriskt välformulerat och engagerat föredrag om hur branschen måste ta sig ur sin depression som skapade starka reaktioner för och emot. Här hördes floskler som att verksamheten måste ha SOUL (själ) - Sensuous (sensuell med känsla), Omnipresent (på olika plattformar), Unique (vara ensam med) och Light (enligt principen "less is more" och att tiden är konkurrenten). Señor visade många exempel på rubriken "Michael Jackson är död". Han menade att en sådan rubrik inte duger. De flesta vet ju redan.
    Fler sköna citat från Señor:
    - Om dagstidningen: The readers "do not want lipstick on a pig".
    - "There are talibans on both sides". D.v.s. både på print- och digitalsidan finns fanatiker som har onda avsikter angående motståndarlägret.
    - "One kitchen - several restaurants". Se multidesken som ett kök och publiceringsplattformar som olika restauranger som köket servar. I pausen efteråt talade jag med en annan konsult som föredrog analogin bilplattformar på vilken man gör olika bilmodeller. Köksanalogin blir fel eftersom allt från samma kök riskerar att smaka likadant, menade han.
    - "Saturday is the new Sunday". Lördag passar bättre för den omfångsmässigt tjockaste tidningen i veckan.
    - "Paper is the premium. Online is the mass medium". Skapa förutsättningar för att kunna ta bra betalt för tidningen. Online är för alla. Haute couture mot pret a porter så att säga.
    - "News web sites do not work". Va? Vänta nu? "News websites does not work because they do not make money". Ok. Han måste mena tillräckligt med pengar antar jag. Här håller jag INTE med.
    - "You can not close open doors. You need to create a new room in the home". Det som är öppet och flödar på kan man inte stoppa. Skapa egna unika kanaler.
    - "Forget when, where, who - thats mass market. Premium-paying wants to know how, why and whats next?". Fokusera på analys och det som journalistik faktiskt går ut på: att beskriva på vilket sätt, varför och vad som kommer att hända nu.
    - "If all do the same thing - no one is thinking". Gå inte i fållor. Tänk fram er egen väg.
    - "Do not create portals - go to where the people (are on Internet) instead".
    - "The future is design oriented".
    Mitt intryck är att Señor framförallt arbetar med nationella medier.
  • Xavier Verellen, chief commercial officer i De Persgroep i Belgien höll ett passionerat föredrag med mycket polemik mot Señor. De Persgroep gjorde i våras den största investeringen i dagspress i Europa hitills i år genom köpet av holländska gruppen PCM som ger ut flera ledande dagstidningar i Holland. Strategin går ut på att kopiera marknadsledare i Europa. Koncernens största nyhetssajt är en kopia av norska vg.net. Koncernens dagstidningar säljs med kreativaformer av promotion som har inspirerats av Daily Mail i UK. Internet och print hålls separat. "Not a single article (from a newspaper) has been published to a site". "No cross-selling - we have different sales teams". Koncernens dagstidningar ökar i upplaga och omsättning trots ekonomisk kris. Man avvaktar med mobilsajter "eftersom det inte finns någon affär i den kanalen". Verellen markerade på flera punkter en annan uppfattning än Señor:
    - "I do not believe in the newspaper as a magazine"
    - "I do believe that news sites works"
    - "People wants the headline - Jackson is dead".
  • INMAs president Earl Wilkinson avslutade, enligt honom själv traditionsenligt, konferensen med en intressant och detaljerad Outlook för 2010. Wilkonson talade om dagstidningars framtid som hybridmedie. Även 2010 blir tungt ekonomiskt - mycket tungt för branschen speciellt i Amerika och nordeuropa. Wilkinson avslutade med en skön analogi. Dagstidningar har genom sekler talat med skogar. På senare år har vi talat med träden. Nu måste vi tala med löven. För löven talar med varandra.
  • Andra föredrag från Liverpool som kan vara vara av intresse:
    - italienska publicister har enats mot Google AdSense i Premium Publishers Network.
    - TUs VD Anna Serner försöker provocera branschen till marknadsorientering genom exempel (som Diesel) från sin gamla bransch, reklambranschen.
    - Sydafrikanske marknadsledaren Junkmail, ursprungligen en sorts gula tidning, har tvingats helt ändra affärsmodell sedan gratissajten Gumtree (som ägs av Ebay) ändrat spelreglerna. Det har gått bra hitills.
    - Daily Mail ökar antal prenumeranter genom hårt arbete. Det funkar alltså. Hårt arbete menar jag.
    - Theo Blanco, marknadschef på UNT, berättade från podiet i en 7-minutare (som fick bli 10 minuter) om nya bilagor med positiv marginal på mellan 20 och 265%. Gratistdiningen 18 minuter har en marginal på 50%. UNT säljer paket där webben står för 25% av kontakterna.
Konferensens informativa blogg finns här på forum4editors.com.
"It aint shit anymore" skulle kunna vara staden Liverpools payoff. Jag hade förväntat mig en grådaskig håla med fotbollshuliganer och möjligen Beatlesnostalgi. Jag hade fel. Här sjuder det av kreativitet, spektakulär arkitektur och varsamt gjorda renoveringar. Liverpool var europeisk kulturhuvudstad 2008. Här finns Tate, havet, muséer, shopping och, bara någon timme norrut, naturlig frid i Lake district. Liverpool är en vinnare. Idag vann Liverpool FC för övrigt på hemmaplan mot Manchester United med 2-0.
Outlook 2011 kommer att arrangeras i polska Krakow ungefär vi den här tiden nästa år.




fredag, oktober 16, 2009

SF bioannonserar längst "ner" på nyhetssajten - nytta, nöje och affär -

Förra året koordinerade Citygate ett pilotprojekt med mediebyrån Lystra som förmedlar bioannonsering till många dagstidningar. Projektet gick ut på att möjliggöra interaktiva bioannonser på de lokala nyhetssajterna - vi testade på vk.se och unt.se. En idé vi hade var att lägga annonserna längst ned på sajterna på samma sätt som bioannonser ligger nästan längst bak i tidningen.
Projektet fungerade tydligen rtillräckligt bra för kunden. Sedan nyligen finns lokala bioannonser längst ned på vk.se med lokalt utbud i Umeå med egna banners för ett urval av filmer (antagligen de filmer och salonger som behöver lite extra marknadsföring). I banrarna kan man klicka direkt till "köpa biljett" eller "trailer". Annonserna har samma känsla och manér som man är van att se i tidningen - men dom är alltså klickbara.
Nästa steg är att flytta biljettköpet och trailern till bannern. Man skall inte behöva fara iväg till ett nytt fönster, en annan sajt eller en annan domän. Allt skall kunna göras i bannern på nyhetssajten. Då blir nyhetssajten en potentiell handelsplats för snabb och smidig försäljning av tex eventbiljetter eller prylar.




torsdag, oktober 15, 2009

Lokus - ett fighter brand

Sedan några år samlar Citygate ett stort antal mediehus aktiviteter på rubrikmarknaden i dagstidningen och på nätet under ett varumärke, ett brand,: Lokus. I oktobernumret av Harvard Business Review finns en artikel om Lokus. Inte direkt - men indirekt. Artikeln handlar om "fighter brands" som definieras som varumärken som skapas och finns till för att ta tag i en marknad i förändring med en eller flera nya utmanare. I artikeln definieras "fighter brands" av fem huvudparametrar.
1. ska komplettera mediehusets premie-erbjudanden (och inte kannibalisera)
2 .ska kunna mäta sig i konkurrensen
3. ska tjäna pengar
4. ska möta konsumentens behov
5. ska kräva lagom med resurser från organisationen
Just nu förbereder vi tredje ronden i fighten. Vänta ni bara.




lördag, oktober 10, 2009

Annonser som lagervara

En annonsvisning på en tidningssajt kan vara värd allt ifrån något öre upp till kronbelopp. Vad avgör priset?
I många år har jag jobbat mer eller mindre nära säljbolaget Internetsäljarna som är specialiserade på att sälja displayannonser (s.k. banners) på tidningssajter till riksannonsörer och regionala annonsörer - numera framförallt Tidningsnätet. Amerikanska tidningar har nyligen skapat ett liknande paket i QuadrantOne. Jag har genom åren ställt mig frågan om vad som avgör priset. Min erfarenhet säger mig att det inte bara är tillgång och efterfrågan.
En aktuell studie från Media Management Center at North-western University i Chicago erbjuder en rejäl genomlysning av mekanismerna på annonsmarknaden på Internet. Studien som publicerades i mars 2009 heter "Online Ad Networks. Disruption – and Opportunity – for Media Businesses". Rapporten är skriven av f.d. tidningsmän med erfarenhet från webbsälj.
På amerikanska marknaden, liksom i Sverige, har marknaden exploderat av nya annonspaket eller "nätverk". Lagret har ökat ännu mer explosionsartat. I rapportens sammanfattning listas vad publishers bör tänka på. Jag tror dessa rader är mycket tänkvärda för svenska tidningsutgivare:
  • "Devote staff time and technology investment to tracking and optimizing your advertising revenue and your use of networks;
  • Pay more attention to your ad inventory, understanding which ad positions are worth the most and which ones you should sell yourself rather than turn them over to a network;
  • Understand your core advertisers – and serve them better than the networks can. You’ll generate higher prices selling ads directly than by relying on networks, and you may have opportunities to help them (and your business) by creating networks of your own;
  • Consider partnerships that leverage complementary strengths, such as the Yahoo!-newspaper partnership that promises to generate new revenue for both Yahoo! and the hundreds of participating newspapers."
Amerikanska IAB har givit ut en rapport med liknande slutsatser.





Leverantörer av system för classifieds

Skandinaviska rubrikannonssajter bygger i regel på egenutvecklade strukturer. Men det finns systemleverantörer som erbjuder oss aktörer färdiga sajtlösningar för jobb, motor, bostad och prylar. I USA dominerar två aktörer:
  • Adicio Inc grundat 1997, med 94 anställda med säte i Kalifornien. Tycks betraktas som det dyrare alternativet. Amerikanska tidningskoncerner som kör på Adicios plattformar är Gatehouse Media och Dow Jones.
  • Gabriels Technology grundat 1994, med 100 anställda och med säte i New York. Gabriels har fokus på "white label" lösningar för "e-handel". Amerikanska koncerner som kör på Gabriels plattformar är t.ex. New York Times.
Grunddata hämtade från Classified Intelligence Report.





torsdag, oktober 08, 2009

Status för Craigslist - Amerikas Blocket

Craigslist är en gratissajt för köp&sälj, uthyres och jobb med mera. Världens största köp&säljsajt eller rättare sagt sajter eftersom Craigslist finns i stads- och landsversioner utan koppling av utbudet. Det ser man när man kommer in på craigslist.com . du måste välja stad för att komma vidare. Nu får sajten kritik i septembernumret av Wired. Craigslist har begränsad funktionalitet, låg vidareutvecklingsförmåga och extremt avskalad design.
Vilka är då alternativen:
  • Backpage, Epage, Gumtree, kijiji, Locanto, webcosmo - nästan lika fula och osmidiga som marknadsledaren.
  • Ilist låt dig annonsera via Twitter. Jag hittade 45 Volvos till salu.
  • Kugli finns över stora delar av världen och körs från Rumänien. Ful men lite clever.
  • Oodle - Amerikas allaannonser.se
  • Stumblehere distribuerar annonser till många annonssajter.
  • Sist men inte minst finns Wallmart Classifieds - världen största varuhuskedja med egen gratis rubrikannonssajt. Som att Coop skapade konkurrent till Blocket.
Texten är något redigerad 20091010.






lördag, oktober 03, 2009

Landet runt

Några tips landet runt:
  • vks utmärkta bloggportal. Bloggarna får mig faktiskt att tänka på Göran Rosenbergs stilistiskt utmärkta krönika i senaste Journalisten "Skribenterna är tidningens själ" och senaste TS-tidningens artikel om Strömstedt-generationen. Jag läste båda i morse. Kan man se VKs blogg och nyhetsorganisationens öppenhet till bidrag från läsare som en håv för att fånga upp skrivar-talanger. Rosenberg skriver att "tidningarna lanserar sig med ständigt nya förpackningar, inte med nya skribenter". Stämmer verkligen det?
  • Norran erbjuder dagens visningar av nya bostadsobjekt på Twitter. Det har flera skrivit om. Men ingen har nämnt att det bygger på ett Lokus-flöde genom Citygate. Nu är det sagt.
    Norran erbjuder under rubriken "Nära" kommuninformation med referens till kommunernas nämnder. Artiklar kopplas till nämnderna och nämndernas protokoll ligger också utlagda. Jag har lite svårt att förstå navigeringen men jag tror tanken är rätt. I veckan hade Citygate besök av MacKenzie Warren som är strateg på en av världens största dagstidningskoncerner Gannett som ser "watchdog" journalism som en av grundpelarna i koncernens strategi. Vad Norran sysslar med här kan väl kallas vakthundsjournalistik - ett komplement till grävande journalistik. Här kan läsarna gräva.
  • ÖPs startsida ligger både motorhandlare och mäklare med Lokusflöden. Första tidningssajten med dagens visningar på startsidan! Se högerspalten efter lite scrollande.
  • Toppjobbs på sajter landet runt är förhållandevis tomma. Ett undantag är unt.se (och ett annat är Corren.se). Just nu ett tiotal ingångar till platsannonser från startsidan. Det söks chaufför, läkare, kvalitetssamordnare, apotekare och maskinförare bland annat. När jag var och besökte UNT nyligen förtsod jag att säljavdelningen var omorganiserad för mer aktivt sälj. Det tycks ge resultat trots konjunkturen. Om konkurrensverket säger ja i veckan som kommer skall UNT integreras i NTM-koncernen.
    Hörde på P1 Medierna i morse att upplandmedierna gemensamt har protesterat hos länspolisen eftersom det nya radiokomsystemet, Rakel, har inneburit att inga polisnyheter når läsare. Länspolischefen ger i en intervju ett katastrofalt intryck av slutenhet. Lyssna på det. Det här borde vi ta upp på Citygate Forum 2010.