I dagarna har vi arrangerat Citygate Forum på Nalen i Stockholm med 130 deltagare. Twitter är ett sätt att läsa av engagemanget hos deltagarna. Annika Bergström från JMK på Göteborgs Universitet skickade mig en kvantitativ analys av Twitter- flödet om Cityget Forum (via #cgforum). Bilden sammanfattar typen av tweets.
Under Citygate Forum ställde vi tre frågor till de 130 deltagarna i anslutning till några olika programpunkter. Som mentometer använde deltagarna sina mobiler och svaren samlades via Adeprimos plattform Tulo. Metoden är säkert inte särskilt vetenskaplig men resultatet presenteras här ändå:
1. I anslutning till Adrian Holovaty's presentation "Back to local – bringing modern journalism, web features and business to your block" ställdes frågan: Ingår det i det mediehusets uppdrag att samla och presentera offentlig data? Vi fick in 30 svar: 20% svarade att "det ingår ej" 80% svarade att "det ingår" 0% svarade att "det ingår och har lönsamhetspotential"
2. I anslutning till sessionen om affärsmodeller, effekt och Internetannonstjänster ställdes frågan: Hur stor del av mediehusets intäkter kommer från online år 2015? Vi fick in 31 svar: 3,2% svarade lägre än 10% 41,9% svarade 10-20% 54,8% svarade över 20%
3. I anslutning till sessionen om iPad och liknande plattor och om mediehusets möjligheter med dom ställdes frågan Blir iPad och liknande apparater en framgång hos konsumenter och blir mediehusen framgångsrika och lönsamma med dem? Vi fick in 32 svar: 12,5% tror inte att iPad bli en försäljningsframgång 59,4% tror att iPad blir en försäljningsframngång 28,1% tror att IPad blir en försäljningsframgång samt att mediehusen kommer att skapa lönsamma medieprodukter för dem.
Brasklapp: Som ni säkert noterade svarade bara en mindre andel av deltagarna på vår mentometer-/"mobimeter"-fråga. Frågorna var nog egentligen inte tillräckligt tydligt ställda. Det var också lite komplicerat att svara (exempel CF-mellanslag-1-mellanslag-a skickades till 72001).
Inför Citygate Forum (som äger rum imorgon och på onsdag på Nalen i Stockholm med 140 deltagare) har vi skaffat en Apple iPad. När Christoffer, webbutvecklare på vk.se som redan är på plats här i Stockholm, tittade över sin sajt i iPaden upptäcker han främmande annonser i toppen på sajten (se skärmdump här intill). Den aktör som man måste misstänka för att ha lagt in dessa främmande annonser är Apple. Det känns som "SurfOpen" 2007 igen. Då var det Telia. Då startade publicistleden ett motinitiativ genom en blockering. Är det dags igen? Tråkigt, i så fall, att detta skall drabba en spännande apparat som iPad.