lördag, maj 07, 2005

Från kvarn till hub

De flesta är nog överrens om att perioden då massmedier är som kvarnar som förädlar händelser till nyheter för folket, snart är slut. Men vad kommer istället? Visst - Internet erbjuder dialog och interaktivitet. Men var finns exemplen? I Amerika talar man om "participatory journalism". På svenska: medborgarjournalistik eller deltagande journalistik? Ett studiebesök på några lokala sajter i Colorado ger oss kanske svaret?
  • Dagstidningssajten The Daily Camera (som förresten har en blåkopia av Citygates annonstjänster i högerspalten), erbjuder sedan någon vecka, en ny sorts communitytjänst under namnet mytown. Här kan medborgare skapa egna nyheter eller bloggar eller visa bilder.
  • Konkurrentsajten The Rocky Mountain News kan inte vara sämre. Deras alternativ heter Yourhub.com. Förutom att bidra med egna nyheter, bilder och bloggar kan användare bidra till ett kalendarie och privatannonsera gratis.
  • Det finns ett skäl till varför dessa två tidningar startar nya communities och det är hotet från en ny skicklig konkurrent vid namn Backfence. Backfence finns än så länge bara i lokala versioner för två förorter till Washington DC. Men konceptet är ambitöst: lägg in texter och kommentera, lägg in privatannonser, visa bilder, dela nyheter och tips med grannarna, hitta lokala företag, lämna info om arrangemang och dela rekommendationer.

Det finns en koppling till självservice för annonsbokning. Det skulle kunna heta självservicejournalism? Frågan nu alla tidningsredaktioner ställer sig är: vem skall kontrollera allt innehåll? Kanske skall det ingå i anställningskraven för varje journalist i framtiden när massmedier lämnat kvarnstadiet och blivit hub.

Inga kommentarer: