fredag, juli 22, 2005
Finliret bakom Allaannonser och Metromarknad
Hur gör allaannonser för att manipulera annonssajter? Svaret kan finna i inlägget "Fula knep och olagliga metoder på Nätet". Blocket lär ha svarat med att stämma Allaannonser. Tack för länkarna till Flestannonser som på sin sajt har taggat alla annonser på Allaannonser!
Inspirerande amerikanska tidningssajter
I början av Juni var jag på konferensen Interactive Media i New Orleans i USA. Jag snappade upp följande förslag på inspirationskällor:
- Boston.com är duktiga på användargenererat bildinnehåll.
- Gigantiska Chicago Tribune har en föredömligt djup webbavdelning inom tidningens viktiga intäktsområde bostad. Däremot saknas djupt lokalt innehåll på motor och jobb.
- Madison.com i Wisconsin är en community-sajt för två dagstidningar och en tv-station.
- SignonSanDiego.com i Kalifornien har ofta kompletterande video till nyheter.
- Union i Sierra Nevada arbetar aktivt med "citizen journalism" och säljer bilder på olika material, erbjuder lokala listningar, har en blogg kring tidningens innehåll och lägger ut större lokala knäck. På mornar marknadsförs tidningen innehåll på premiumplats.
- Toledo Blade i Ohio med t.ex. market place och medborgarforum
- Nöjessajten Orlando City Beat fick två prioser på konferensen.
- Cnet, en sajt specialiserad på apparater och IT, har en elegant lättkörd videoruta till höger på startsidan.
- Gawker Media samlar ett antal mycket kreativa bloggsajter i en mediegrupp.
- Classified Ventures motsvarigheten till Citygates annonsnätverk Lokus har tjänster som förmedlar begbilar och bostäder. Inte jobb och prylar.
- Alla vinnarna till EPPY-awards finns listade här. Tyvärr inga aktiva länkar.
Tala om att du finns där publiken finns
Tidningssajter är värda att promota. Det finns sammanhang där publiken rör sig som t.ex. vid knutpunkter för resor. Det har Sydsvenskan förstått. Bilden är tagen vid infarten till Sturups flygplats. Ingen kan missa skylten. Sajten för de som längtar hem är budskapet. Budskapet skulle också kunna vara t.ex. Sydsveriges ledande nyhets- och annonssajt. Sajten välkomnar alla som i sin tur kan ta del av och lära känna tidningen som ju trots allt, alla vet, står bakom. Precis som på skylten i Sturup.
Editionera webben?
IFRA, TU och andra har talat en hel del om dayparting - dvs att förändra sajters innehåll efter publik och tiden på dygnet. Pubik och innehåll är ju egentligen vad medier går ut på. Och att anpassa dessa båda moment till tiden på dygnet är ju ingen revolution. Radio och tv gör det varje dag. Men vad gäller för tidningssajter, som redan har svårt med resurser. Jag föreslår att tidningsajter fokuserar på tre tidpunkter på vardagar:
- På morgonen från kl 8 då besökarna precis startat sin dag. Många sajter har då sin största besökstillströmning som varar någon timme eler två. Även innehållsmässigt är det ett bra tillfälle med tanke på att tidningen hade pressläggning kvällen innan. Det finns alltså troligen material att följa upp för läsare och besökare. Kanske skall ett skift webbredaktörer starta arbetsdagen lite tidigare för att tajma morgoneditionen. Lunchtips kan vara bra att lyfta upp på förmiddagen.
- Efter lunch och ngn timma framåt kommer i regel nästa besöks-topp. Denna edition är inte helt självklar att definera fokus på. Jag lämnar det till läsaren.
- Från kl 16 och framåt avtar publiken men jag föreslår ändå den sista editionen kring denna tid med fokus på nöje och sportevenemang. Tjänster som bör lyftas fram är sökbara annonser, utbudsannonsering och nyttotjänster. Den flerprisbelönta tidningssajten ljworld.com har en edition vid denna tid. Editionen presenteras här.
Att nyhetsflödet fortsätter kontinuerligt över dygnet är en självklarhet. Men vi lever fortfarande i en tid då det säkert behöver påpekas.
Bluffton Today – Från sajt till tidning
I delstaten South Carolina gör Morris Newspapers ett intressant försök sedan april i år med en sajt och en daglig tidning skapad av journalister och invånare. Målet är att skapa en ny hyperlokal flerkanalsverksamhet. En 32-sidiga och fullfärgs-tidning delas ut gratis dagligen i brevlådan till hela befolkningen. En daglig räckvidd på över 70% har uppnåtts vilket är unikt i USA. På sajten finns forum, bloggar, bildgallerier matade både av vanliga läsare och av en redaktion. Genom s.k. reversed publishing genereras även innehåll för tidningen från webben.
11 sätt att öppna för medborgarnas engagemang
Steve Outing har i en detaljrik artikel listat 11 sätt att låta medborgare delta i nyhetsarbetet. Läs artikeln "The 11 Layers of Citizen Journalism". Han har missat första nivån: att skriva journalistens e-postadress och telefonnummer i anslutning till artiklar. Det är inte alla dagstdningar som gör ens det.
Nytt sätt att fånga nyheter
I den engelsktaliga del av nätet finns mångfald som inte går att jämföra med vår språkvärld. En företeelse som bloggar har volym i t.ex. Storbritannien. Därför fungerar en sajt som Technorati. Speciellt just i denna sorgliga tid då en andra bombvåg på två veckor drabbar London. Journalister rasar självklart och visst krävs det källkritik när man surfar runt på de länkar till bloggar som Technorati föreslår. Borde inte tidningar erbjuda liknande länktjänster - gärna med källkritik. Men vem skall kolla källorna? Vi skall ju ge ut en tidning i tryck också?
onsdag, juli 20, 2005
Boktips
Var på konferensen Interactive Media i New Orleans i Juni. Där snappade jag upp ett boktips: Boken ”Word of Mouse” av Jim Banister nämndes av flera personer från podiet. Boken beskriver utvecklingen av ett nytt journalistiskt förhållningssätt från linjär storytelling över till interaktiv storyforming. Boken finns bland annat på Amazon.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)