fredag, oktober 08, 2010

Succén som ingen pratar om......i Sverige


Jag har haft förmånen att delta på TUs branschdagar i veckan. Inte en ända gång hörde jag någon ens knysta om branschsnackisen just nu i resten av västvärlden. Nämligen Groupon. Groupon är exemplet på den nya företeelsen social kommers. Det finns mycket skrivet och sagt om Groupon på utländska branschsajter.
Några stick om Groupon så tror jag ni förstår varför vi borde vara mer uppmärksamma:
- Bolaget har säte i Chicago och startades för bara några få år sedan. Det värderas idag till över 1 miljard dollar.
- Det handlar om en kombination av kuponger och den kooperativa idén bakom gamla svenska letsbuyit.se. Kategorin kallas ”social kommers”, ”flash sales” eller helt enkelt ”deal of the day sales space”.
- Groupon har ETT riktigt bra erbjudande per stad. Hänger många på kan erbjudandet bli verklighet. Groupon har en haussad värdering. En liknande sajt är Hautelook.com. Det handlar om att erbjuda handlare ”laser focus”.
- Startade med svensk sajt i våras och finns redan för 30 städer! På Tus branschdagar stod och jag och pratade om konceptet under en paus och plötsligt insåg min samtalspartner (som bor I Stockholmsområdet) att "Aha - Groupon menar du - jo då - där har jag utnyttjat en hel del erbjudanden".
- För några veckor sedan var jag i Nordamerika och besökte branschaktörer och där nämndes Groupon vid nästan varje möte. Och många skulle starta egna alternativ. Vi var inte i Salt Lake City men där är dessa redan igång. I augusti var jag i Norge och där var man också i intensiv planeringsfas.
Jag rekommenderar intresserade att studera Groupon och fundera på vad det innebär i möjligheter och utmaningar för lokala mediehus. Jag ser koppling till räckvidd, konsumentfokus, app-store med mera med mera. Gör du?

2 kommentarer:

Johan Ejermark sa...

Groupon är intressant annonserar mkt mot svenskar på internationella sajter nu

Svenska Gruppi har liknande upplägg och gör det rätt bra. Bra genomslag i Stockholm och på Facebook.

http://gruppi.se/

Johan Danckwardt sa...

Ja något har man absolut gjort rätt om Google vill köpa...

http://di.se/Default.aspx?pid=221395__ArticlePageProvider&epslanguage=sv