söndag, oktober 28, 2007

Vårens köpfest av bannersystem

Under några få månader mellan april och juli annonserades ett antal stora affärer kring leverantörer av bannerannonsystem som tyder på att många samtidigt drabbats av samma insikt:
  • Google vill köpa DoubleClick för 3,1 miljard dollar - affären måste avvakta beslut av amerikanska myndigheter som utreder risker med "virtual privacy time bomb" med DoubleClick i händerna på Google.
  • Yahoo köpte ut resten (80%) av RightMedia för 680 miljoner dollar.
  • Microsoft köpte aQuantive för 6 miljarder dollar (Microsofts största uppköp någonsin).
  • Den globala medierådgivargiganten WPP köpte 24/7 RealMedia för 649 miljoner dollar. WPP äger RI, Research International, som här hemma inkluderar varumärken som SIFO, TS och Orvesto. I Sverige använder de flesta tidningssajterna RI som leverantör av trfaikmätningar sedan några år - en frustrerande resa faktiskt (men det är en annan historia). Systemet bakom RIs trafikmätningar är, i alla fall, RealMedias Insight XE!
  • AOL köpte Tacoda för 275 miljoner dollar. Huvudägaren och grundaren till Tacoda; Dave Morgan, stod på talarlistan för Citygate Forum i våras men ersattes eftersom han antagligen var hos AOL och skissade på affären (lyssna på Tacodas esättare Paul Goad här). Morgan är också grundare till RealMedia ovan (som under delar av 2001 "lånade" Citygates dåvarande dotterbolag Internetsäljarn en tid).

Internets "stora fyra" (Google, Microsoft, Yahoo och AOL) har alltså tillsammans skaffat ägande till marknadens dominerande aktörer för annonshantering. Det finns några till (t.ex. tyska AdTech, eller israeliska Adtoma) och man kan också köra open source - men affärerna är ändå fascinerande. Google erbjuder sedan en tid (utan DoubleClick än så länge) redan banners i sitt AdSenseprogram. DoubleClick är en viktig leverantör till amerikanska dagstidningssajter.

WPP blev en udda fågel i raden av övriga köpare. I Sverige innebär affären en intressant ny blandning av roller för WPPs RI som både levererar annonssystem och reviderande mätsystem.

Jokern i spelet som de fyra stora vill åt är riktad ("targeted") Internetannonsering. Om det går som de hoppas riskerar medieförmedlare att förlora intäktsandelar (vilket nog är skälet för WPP att köpa 24/7 RealMedia).

Inte bara Google....

...erbjuder söklösningar till medieaktörer utan också:

Ännu fler aktörer finns på Search Engine Journal och Search Engine Watch eller sök på Enterprise search engine.

Amerikanska TU promotar....

...sina medlemmars kanaler här.

tisdag, oktober 16, 2007

Äntligen kartor


Tillsammans med NA Media i Örebro driver Citygate projektet Superlokal Motor, Bostad, Jobb. Ett halvt dussin tidningar är med: NA, Corren, UNT, NT, VK, ÖP och snart DT. Jag har tjatat om kartor och interaktivitet. Igår lanserades en kart-funktion på motor som handlar om fartkontroller den närnaste veckan. Den relaterade artikeln var gårdagens mest klickade på na.se.

måndag, oktober 15, 2007

Vad som efterfrågas på 118 118 i Kalmarregionen

Eniro har i en press-release som skickades ut i morse publicerat en i högsta grad intressant lista på mest efterfrågade nummer i Kalmars katalogområde, september 2007.

Tre exempel:
  • För riktummerområde 0480 Kalmar frågar man vanligen efter Länssjukhuset Kalmar, Scandic Hotels Kalmar Väst, Polisen, Kalmar Kommun, Clarion Collection Hotel Packhuset, Länsstyrelsen i Kalmar Län, Taxi Kalmar AB, Högskolan i Kalmar, Calmar Stadshotell, Kalmar Turistbyrå.
  • För riktummerområde 0485 Öland frågar man vanligen efter Systembolaget, Nya Conditoriet i Borgholm AB, Borgens Konserver AB, Karl-Es Färg AB, Stiftelsen Drottning Victorias Vilohem, Borgholms Bio, Nevotex AB, Hans Nyström Skoaffär AB, Borgholms Församling, Borgholms Järnhandel AB
  • För riktummerområde 0499 Mönsterås frågar man vanligen efter Signalen AB, Mönsterås Kommun, Hotell Kronmunken, Drift & Underhållsteknik i Mönsterås AB, Ålems Sparbank, Bevi Teknik o. Service AB, Södra Cell AB, Härads-Sparbanken Mönsterås, Nabbens Rökeri o Fisk HB, Rör-Karlsson AB

Blyk - en mobiloperatör som är gratis....

...och istället finansieras genom annonsering har i dagarna lanserats i England av f.d. Nokia-folk. Se http://www.blyk.co.uk/.

söndag, oktober 14, 2007

Fish4 lanserar mobilsajt...

...för att öka räckvidd mellan 18 och 35 år. På http://mobile.fish4.co.uk/ kan man hitta bilar, bostäder och jobb. Sökande kan anmäla intresse via mobilen.

Tio sätt för dagstidningar att förbättra sina sajter...

...presenteras här av The Bivings Report. Mycket web 2.0 för tidningssajter.

Citygate Forum finns på Facebook

Vi har startat ett Citygate Forum på Facebook. Vi ser det som ett Extranät/Intranät och det är öppet för nyckelpersoner i Citygates nätverk. Här finns info om förslag från tredje part och länkar till bland annat bloggen Citygate Forum. Den som hänger på kan avgöra om det är användbart. Välkommen!

lördag, oktober 13, 2007

IFRA Expo 2007: Nyhets- eller tidningsbransch?

För 20 år sedan var jag på min första ifra-mässa - en årlig temperaturmätare för teknikinvesteringar i nyhetsbranschen. I veckan var det dags igen. Kanske min sista? Nåja - det har jag trott många år.
Vi upplevde mässan som lugn men enligt IFRA var det full fart och rekord (flest utställare någonsin - 336 st, störst yta någonsin - 15 126 m2, flest besökare på många år - 10 000 personer och flest besökarländer någonsin- 87 st).
Mina intryck från mässgolvet:
  • skönt att se att hallen med tryckpressleverantörer, packsalsutrustningar, och pappersleverantörer.
  • I hallen för mjukvaror fanns många nya utställare. Välkända leverantörer av redaktions- och annonsystem marknadsförde sig som CMS-system.
  • Roxen, sedan 1993 en svensk leverantör av CMS- system, gick motsatta hållet och lanserade sitt redaktionella system för dagstidningar. Systemet körs redan av Metro i USA och Europa - dock inte än i Sverige.
  • Svenska annonsystemleverantörer (vårt huvudsyfte med resan var att träffa dom) fanns på plats. Tieto-Enator går just nu från system 5 till 6. I 6:an finns bland annat en onlinebokningsvariant för banners. Mactive går från version XE (står för 10) till version 3 av en amerikautvecklad lösning. Mactive talar om deras unika förmåga att boka multi-newspaper, multi-content (print, webb, features) och multi-platform (print, webb).
  • Lite fascinerande är det för mig att annonssystemleverantörerna använder kommunikationsstandarden AdConnexion som jag tog initiativ till i slutet av 1990-talet. AdConnexion är en del av AdsML.


Sedan 2003 har jag suttit i styrelsen för den internationella organisationen ifra - dagspressens världsorganisation för teknik och affärer - som är värd för mässan. Nu är det slut med det. På styrelsemötet som genomfördes i anslutning till mässan efterträddes jag av Kalle Jungkvist, chefredaktör på Aftonbladet Nya Medier. Det är TU som utser ledamot i IFRAs styrelse. I somras ställde jag min plats till förfogande till TU eftersom jag inte kände att jag lyckades med mina föresatser med arbetet i styrelsen: att skapa en bas av kunskap, engagemang och arangemang inom Internetannonseringens olika facetter. Mer om detta om och när jag har lyckats bättre på andra håll. Kanske Kalle lyckas bättre med IFRA. Han har ivarjefall redan varit med och tagit beslut om en ny logga och en ny payoff som blir: "Empowering the news industry".

Best of dagstidningssajter 2007......

Andras svaghet - en styrka för mediehusen inom Internetrekrytering

Rookien inom svenska jobbsajter, Svensk Internetrekrytering SIR (som jag har skrivit om tidigare), har skickat falska fakturor enligt DI och affärsvärlden. Det har lett till att ledningen lämnar företaget och att börskursen har nästan halverats på OMX First North. DI beskriver "bristande afärsmoral och avsaknad av kontrollsystem som målas upp av tidgare anställda". SIR har varit känt för sin starka tävlingskultur. Säljarnas löner är, enligt DI, provisionsbaserade. I SIRs egna platsannonser lockas med en snittlön på kring 45 000 kr/månaden. En säljare citeras: "Det spelar ingen roll hur man når resultat, bara du når resultat. Man har en stor press på sig att få upp något på tavlan. Och de som inte gör det får kicken eftersom de säljer för dåligt".
Vårdbranschen betalar, enligt tidningen Dagens Medicin, över 100 miljoner kr per år för att rekrytera nya medarbetare. SIR står bakom sajten Hälsojobb.se som vänder sig mot vårdbranschen. I Dagens Medicin beskrivs SIRs marknadsföringsmetoder: Hälsojobbs säljare ringer upp platsannonsörer i Dagens Medicin, Läkartidningen och Vårdfacket och använder argument som att Hälsojobbs cv-databas innehåller just sådana arbetssökande som eftersöks. För att komma i kontakt med de arbetssökande måste man köpa en annons som publiceras på Hälsojobb.se. När inga ansökningar sedan kommer in via sajten svarar säljarna att det var trist att ingen sökte på just det jobbet.

På en omogen marknad (som rekrytering på nätet) utan marknadsledare kan aggressiv försäljning ge kortsiktiga resultat. Inom rekrytering finns det två grundläggande metoder: antingen söker arbetsgivaren aktivt fram kandidaten eller tvärtom. Tekniken att samla arbetssökande i cv-databaser skapar också utmaningar när det gäller integritet. Monster drabbades allvarligt tidigare i år. Att säljare blandar korten borde ingen professionell köpare luras av - men det tycks vara fallet. Att låta samla arbetssökande i databaser har risker ochantalet personer i databasen som verkligen söker arbete kan alltid ifrågasättas . SIRs kolleger i branschen (Stepstone, Monster, Jobbexpressen, Jobbguiden och Jobsafari) vill starta en branschförening för att "öka trovärdigheten i branschen, bland annat genom att arbeta för ökad överblick, gemensamt mätsystem och standarder för olika trafiktal". I mediebranschen har vi mekanismer och traditioner inom oberoende, etik och mätning. En platsannons är en platsannons är en platsannons.