torsdag, november 17, 2016

Om minnesord, minnesannonsering och en påse från Google Digital News Initiative

I förmiddags annonserade Google att Citygate och dess nätverk, under två års, skall tilldelas medel ur deras fond för Digital News Initiative (DNI) för projektet "Minnesord och minnesannonsering i den digitala eran".
Det känns naturligtvis bra att få ett moraliskt och ekonomiskt stöd inom ett område där vi mycket försiktigt tar oss fram med vårt nätverk av 81 lokala mediehus. Minnesord och minnesannonsering har en lång tradition i det här landet. Sedan några år har vi verkat inom området tillsammans med vårt nätverk så¨att du idag kan söka och se dödsannonser på tidningarnas sajter. De samlas också, tillsammans med fira-annonser, på familj.se.Vi har också skapat kortversioner av dödsannonser som kan ligga t.ex. långt ner på unt.se.
Nästa steg är att ta steget ut i det digitala på riktigt. Och här finns naturligtvis massor med möjligheter så det gäller att stå med fötterna på jorden. Jag betraktar mig själv som en rimlig måttstock på det sista. När min pappa dog för lite mer än två år sedan hade vi annons i både Mariestads-Tidningen och SvD. Hade begravningsbyrån Bloms börjat prata Internet med min mamma, som var nybliven änka och med mig och mina två bröder, hade vi nog varit tveksamma.
Tack vare Google räknar jag med att vi kan ge oss en rejäl chans att genom mediehusen nå fram till anhöriga med nya försiktiga stegvis uppbyggda digitala tjänster.
Mer information om Google News Initiative här.
Mer information om Citygate här.

Citygate står bakom ett 80-tal mediehus med plattformar och annonstjänster. Vi tycker att vi har ett viktigt uppdrag som jag brukar sammanfatta i årtalet 1766 (som den allmänbildade känner som året för 250 år sedan då Sverige fick världens första grundlag med tryckfrihet, yttrandefrihet och offentlighetsprincip).


Inga kommentarer: