onsdag, mars 23, 2005

Ring med ögonen

För några år sedan försökte entreprenörer trycka bar codes i tidningsannonser för att via mobiltelefoner kopplade till bar-code-scanners skapa nya möjligheter till informationsöverföring till konsumenter. Som i många andra fall var idén troligen inte fel - men den förverkligades antagligen för tidigt. I Japan används kameratelefoner nu på liknande sätt. Japanska Amazon erbjuder en tjänst där man kan ta en bild av bar coden på en bok med kameramobilen, skicka bilden till Amazons server och sedan få Amazons pris tillbaka i luren. I USA har systemet QR (Quick Responce) utvecklats med koder som kan scannas av kameratelefoner. Systemet används på affischer och CD-boxar precis på det sätt som entreprenörerna i Sverige för några år sedan tänkte. I näst senaste numret av The Economist finns bilagan Technology Quarterly (som tycks vara tillgänglig kostnadsfritt på nätet) med en artikel i ämnet. Jag rekommenderar The Economist och deras Technology Quarterly. Utmärkt saklig journalistik utan brus.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror att "för tidigt" är en viktig förklaring. Det är först nu som kameramobiler börjar bli spridda i Sverige. Milt sagt ligger Japan, Sydkorea och många andra länder långt före Sverige.
För några år sedan träffade jag Jeff Funk som forskar på utvecklingen. Jag granskade några kapitel i hans bok "Mobile Distruption:..." och där beskrivs bla barcode-grejen och varianter på temat. Det som är mer aktuellt nu är OCR, dvs läsa bokstäver i stället för streckkoder.

Det som behövs nu är att någon börjar, sen kommer flocken haka på.

Anonym sa...

Helt rätt Richard, det var för tidigt, men det berodde inte på att inte kameramobilerna fanns. Jag jobbade under drygt ett år med att försöka etablera systemet WebView, vi jobbade både med streckkoder och med sifferkoder. Systemet var byggt både för mobiltelefoner och läspennor. Bra idé sa alla, men inte just nu. Det fanns i branschen just då ingen mognad för att utveckla tjänster kring detta - tyvärr. Men det kommer säkert, men det får någon annan göra. Själv brinner jasg för andra mobila enheter numera. E-papper har en betydligt större potential.

Anonym sa...

Kul inlägg om QR, jag har kollat och läst en hel del om det tidigare och det har otroligt mycket potential. När jag får möjlighet ska jag åka till Sydkorea för att göra lite research tänkte jag.

Make your own QR här förresten!