onsdag, november 21, 2007

Unga vuxna och mediekonsumtion i småstad och landsort


TU driver, bland annat på Citygates initiativ, ett projekt med fokus på "unga vuxna" (18-39 år). Det är målgrupp där vi kan misstänka att mediekonsumtionen förändras mer än någonsin.

Idag publicerades en utmärkt PDF som sammanfattar resultat från undersökningar som RI/SIFO har gjort. Några infobits från rapporten om unga vuxna i småstad och lansort:


  • 60 % av landets unga vuxna bor i landsort och småstad (resten i storstad alltså)

  • mest tid efter kommersiell radio tar Internet för unga vuxna i småstad (index142) och landsort (index 124) - jämfört med index 166 för unga vuxna i storstad. Störst på Internet är självklart singlarna bland unga vuxna oavsett geografi. Skillnaden i antal minuter på Internet mellan unga vuxna i storstad, småstad och landsort är liten

  • Internet är den högst "värderade infokanalen" bland unga vuxna oavett geografi - förutom i storstäder där gratistidningar värderas högre.

  • Kategorier som har störst andel läsare bland unga vuxna i småstad är kultur och nöje, lokala nyheter, sport och radio/tv och unga vuxna i landsort är lokala nyheter, familjenytt, sport och radio/tv (i den ordningen). Tips är att jämföra singlar, par utan barn, småbarnsföräldrar och skolbarn som också finns i rapporten.

  • Internet är större än morgontidningen i mediekonsumtionstid under dagen på vardagar för unga vuxna i småstad och ungefär lika stor som morgontidningen i landsort.

  • 10% av unga vuxna i småstad bloggar "minst någon gång per år" och 34% av dem läser bloggar "minst någon gång per år". I landsort gäller samma siffror 12% och 34 %.

  • Annonser inom Köp och sälj på Internet har förhållandevis höga värden bland unga vuxna i småstad och landsort. Se bild ovan.








Info-struktur för ditt samhälle

NAA har publicerat en instruktiv artikel med många exempel om hur det lokala mediehuset kan kosntruera en info-struktur för det lokala samhället "Construct Your Community’s Info-Structure". Läs den!



Lokalt data center med djup och bredd

I vintras besökte Citygqte den amerikanska tidningskoncernen Gannett för att få en brief om deras "Information centre strategy". Nu är den praktik! Se t.ex. The News-press eget datacenter för centralorten Fort Myers i Florida. Här hittar finns hundratals databaser fyllda med lokal information som berör oss att söka i - t.ex. inom brott/brand, trafik och transport, bostadsmarknaden, utbildning/skola, väder, miljö, affärslivet och myndigheter/politik. Låt er inspireras av amerikanska föredömen inom lokal journalistik.



måndag, november 19, 2007

Nu 57 titlar med Lokus....

...där NSD och PT välkomnas speciellt. Från i tisdags tog vi ett stort steg i Norrland.



fredag, november 16, 2007

Orbville.com är lanserad

I veckan lanserades äntligen Orbville.com på den gigantiska resemässan WTM i London.
Orbville är den globala versionen av Reseguiden.se. Payoffen är "Your shortcut to the best travel deals" - alltså en jämförsajt med inbyggt community för resenärer. The skys the limit!
Samtidigt lyfter Reseguiden här hemma - i nytta och trafik. Numera finns Reseguiden på över 50 tidningsajter här hemma tack vare Lokus Resor.



torsdag, november 15, 2007

SIME 07

I två dagar har SIME 07 (Scandianvian Interactive Media Event) hållits på Berns med 1200 deltagare (a listpris 7 000 kr per betalande deltagare!). Konferensen kördes 1995 till 2000 och lades sedan i dvala p.g.a. den spruckna IT-bubblan, men togs upp igen från 2005.
Årets evenemang: proffsigt arrangerat in i detalj trots massan. Allt gick i orangt och vitt inklusive sajt, mobilsajt, personalen, podiet, moderatorn etc. Skön blandning av Berns atmosfär och rock'n roll. En del familjärt flams på podiet men också en hel del tänkvärt framskickat i bisatser under korta paneler. Jag ser det som en inspirationskälla till nästa års och 7:e Citygate Forum (8-9 april på Nalen i Stockholm).
Jag fick äran att titta igenom deltagarlistan och från lokal medier fanns bara TTELA och Joakim Jardenberg och undertecknad. Om det inte är total lågkonjunktur redan nästa år, som en del tycks tro, så rekommenderar jag er receptiva och intresserade att delta på SIME 08.
I korridorerna stötte jag eller min kollega på t.ex. workely och myblock.se och gamla kolleger på Ericsson (som drog samma case som jag jobbade på för 6 år sen - kändes det som)!
Bland talarna uppskattade jag Alexander Bard (glöm user generated content - det är talent generated content som gäller), IHT (redaktioners skeptisism är användbar och sund, redaktioner behövs för att alla skall tala med alla) och Esther Dysons klarheter o.s.v.


söndag, november 11, 2007

Årets Beyond i sammanfattning

I slutet på förra veckan genomfördes den 15:e konferensen Beyond the Printed Word. I Dublin på Irland samlades 423 personer från 40 länder (varav 135, alltså 32%, från Skandinavien). IFRA tillhandahöll moblogg (som numera kallas multi-blog) och vanlig blogg (inte många kommentarer på den förresten).
Som sammanfattning av de två dagarna vidarförmeldar jag uppmaningen från konferensarrangörerna att gräva där vi står inom följande områden:
  • Publicistens utmaning är att med sin, i sitt varumärke laddade, trovärdighet lyfta fram relevans (på nätet) och sålla fram talang (genom nätets sociala funktionalitet).
  • Istället för att tänka målgrupper och demografier skall moderna medier tänka på konsumentens situation och humör ("mood") under mediekonsumtionen. Moderna medier måste vara tydliga och räkna med simultankonkurrens (d.v.s. att "vårt" medie konsumeras parallellt med flera andra medier).
  • Integrera i tidningen för att förändra hela tidningshuset till genuint flerkanalsmedvetet. Integrera flerkanal i webbsidor (alltså inte egna webb-tv-kanaler utan webbsidor med förstärkande webb-tv). Integrera mobil kommunikation (som alltmer liknar webben - I Japan, som varit ledande på omsättning i mobila medier, tycks medieföretagens möjligheter att skapa nya intäkter via mobilnätet nu minska).
  • Avgörande, oavsett medie, är kvaliteten i kärnverksamheten journalistiken och i arbetet med att bygga ut verksamhet med hjälp av nätet.
  • På konferensen anslöt sig samtliga till mantran som att utnyttja web 2.0 med bloggar, kommentarer och kartor. Tack vare webb 2.0 får den lokala webben konsumentens position som epicentrum - inte redaktionens geografiska placering.
  • Nya intäkter måste bygga på hela vidden av Internetannonseringe från räckviddsannonsering (banners för en stor publik) via sökordsmafö (kontextannonser) till katalogtjänster och rubrikannonsmarknader (ge gorillan en banan).

Några intressanta exempel:

  • En passionerad webbförläggare på Mail&Guardian i Sydafrika har byggt upp ett antal kvalitetsinriktade redaktionella communities med hjälp av kostnadsfria "webb 2.0"-verktyg. Ladda ned hans presentation.
  • Tyska motsvarigheten till SVT Aktuellt, Der Tagesschau, erbjuder en ständigt uppdaterad nyhetssändning på 100 sekunder. riktad till mobiler med mobil-tv-förmåga.
  • Förra året i Österrike lärde vi oss om annonsformat som tänjer gränser. I år tänjdes gränserna av en Malaysisk sajt. Några av formaten var köpa annonsering under ord, text, kontext, artikeltema, citat. Kommande funktioner var tala med annonsör. Skillnaden till Googles annonsformat är att i Malaysia arbetar man helt manuellt.
  • Melinda Gipson som har haft en liknande karriär som jag själv - fast i ett oändligt mycket större format (vi har haft liknande roller på NAA och TU och jobbar nu för 450 lokala tidningar inom Gatehouse och jag för 60 tidningar på Citygate) predikade och namedroppade inom "web 2.0". Här kommer en liten länksamling:
    - Zope - "an open source application server for building content management systems, intranets, portals...". Gipson tycks se Zope som alternativ till Vignette, Polopoly, Escenic och Roxen. Zope bygger på skriptspråket Python. Andra alternativ är Drupal och WordPress för bloggar (som vi testar i bloggen CitygateForum).
    - Basecamp - projektuppföljningsverktyg som svenska Projektplatsen.se.
    - IQZone - moblogg och mobila radannonser.
    - Magnify - ett community för video och ett kostnadsfritt (läs annonsfinansierat) QBrick?
    - Yokel - onlinekatalog för shoppers - vad och var vill du shoppa? "All shoping - all local". Så här ser det ut i Gatehouse version.
    - Istället för egen jobbsajt har Gatehouse partnerskap med Yahoo med white-label (=inga skydigheter att använda Yahoos varumärke).
    - Gipson rekommenderar de årliga konferenserna DEMO (i slutet på januari i Palm Beach, CA) och Alwayson (månadsskiftet juli-augusti vid Stanford, CA).
    - Gipson bloggar på Newsmaven. Det fanns minst en som bevisligen gillade Gipsons röda tråd.

På förra årets konferens nämdes inte FaceBook - den här gången gjorde nästan alla det. Förra året var Google ett hotfullt spöke. I år var det snarare en kraft de flesta planerar att utnyttja och inspireras ifrån.

När vi ändå var i Dublin passade Citygate på att besöka Googles europeiska huvudkontor samt tidningskoncernen Thomas Crosbie Media - TCM.

På Google pratade vi sökordmarknadsföring, kartor och GSA. Kontorsmiljön i Dublin fylls av 1500 anställda (av Googles totalt 16 000) - mest "unga vuxna" (medelåldern är 29 år) och påminner lite om dagismiljö med massor av kreativa färgglada inspirationskällor lite varstans (tält, leksaker, tavlor...). Sammanfattning av vad vi fick höra:

  • Av sökningar på "svenska webben" har Google 86% (jämfört med 99% i Spanien!), MSN 8% och Yahoo 2%.
  • Omsättningen för hela koncernen ligger på omkring 24 md kr. I Dublin arbetar mindre än ett halvt dussin med sökmafö på svenska marknaden som bör omsätta över 1 md kr för Google i Sverige i år.
  • I Googles listningar av sponsrade länkar avgör pris (Cost Per Click) och en s.k. kvalitetsranking (hur många klickar) placeringen högt upp eller lägre ned. I USA kan man köpa räckvidd på postnummer (på de som söker) och i Sverige på län. Det finns fler sätt än CPC att betala på i USA. Just nu titar man på videoannonser och banners. Exempel på annonsörer som är skickliga är NordNet, Hotell och Londonmusikaler.
  • Precis utanför konferensrummet som vi satt i fanns en stor skylt med "Google Base" - en produkt som konkurrerar med sajter som Craigslist (och Blocket). Enligt våra värdar kan den dyka upp i Sverige (har inte hört så mycket om genomslaget i over there) liksom betalningssystemet Google Checkout.
  • I Sverige jobbar Google med ett 40-tal licensierade återförsäljare. Personer och konsultföretag kan genom ett helautomatiserat (som det mesta på Google) system bli en GAP - Google AdWords Professional.
  • På Google maps kan alla företag sätta flagga på sin adress och bygga infosidor kostnadsfritt - det kallas Local Business Center. Mycket kul finns att göra med kartor. Exempel: Trivop och Dartmaps.

I Sverige har snart 70% av hushållen tillgång till bredband mot mindre än 50% på Irland (bredband har mycket varierande kvalitet så egentligen är siffran lägre). Internetannonsmarknaden omsätter på Irland ca. 1/10 av de 4 miljarder som IRM prognosticerar för Internetannonseringen i år här hemma och sökordsmafö tar 60% av detta (mot ca. 30% är hemma). TCM berättade om två framgångar - en jobbsajt och syndikering av nyheter till moniloperatörers portaler - och ett stort misslyckande - en golfsajt. Det var intressant att hitta ungefär samma bannerformat som här-hemma.





Sök med dagstidningsdesign som hjälp

En ny sökmotor, Tafiti.com, bygger på Microsoft-teknik erbjuder at presentera sökresultat som en tidningssida. Pröva själv.



fredag, november 02, 2007

E-handeln fortsätter att växa

E-barometern från Handelns Utredningsinstitut, HUI, och Posten visar att detaljhandeln över internet ökade med 20 procent under tredje kvartalet i år. Kortfattat:
  • E-handelns försäljning beräknas uppgå till knappt 14,7 miljarder år 2007 och därmed utgöra cirka 3 procent av försäljningen i den totala detaljhandeln.
  • De svenska e-handelsföretagens försäljning steg under årets tredje kvartal med 20,3 procent. Tillväxten utgör en utvecklingstakt tre gånger så stark som den i traditionell detaljhandel.
  • Den extremt starka tillväxttakten från tidigare år tycks dock ha mattats av något under 2007, vilket sannolikt förklaras av en allt mer mogen bransch.
  • Av företagen bedömer 71 procent att försäljningen kommer att öka under det närmaste halvåret och 73 procent av konsumenterna menar att de under samma period kommer att fortsätta att handla varor via internet.
  • En väl fungerande hemsida och utökat utbud prioriteras hos företagen för att öka försäljningen. Seriös framtoning viktigast när konsumenterna väljer e-handelssajt.
  • Böcker är fortfarande den vanligaste e-handelsprodukten. Topplistan : 1. Böcker/tidningar 2. CD/DVD3. Kläder 4. Datorer/datortillbehör 5. Hemelektronik 6. Glasögon/linser 7. Dataspel 8. Hemtextil/inredningsartiklar 9. Sport- eller fritidsartiklar 10. Kosmetika.
  • Enligt Internet World som har läst hela rapporten är man mest positiva i norra mellansverige där nästan 80 procent säger sig vilja handla på nätet och fortsätter "Men få vill lägga stora summor på nätshoppingen. Det vanligaste köpbeloppet är 200-500 kronor, och bara 16 procent uppger att deras senaste nätköp översteg 2000 kronor."

"Landsbygden drar ifrån i e-handelsligan"

E-handelsbarometern som ägs av bolaget Kreditor, som gör e-handelslösningar, har publicerat resultaten från en intressant undersökning. Kredtor har kunder som ICA, SVT, Webhallen, Liber, GI Viktkoll och MISCO. Pressrelasen nedan i sin helhet.
"Landsbygden drar ifrån i e-handelsligan och storstäderna hänger inte med i utvecklingen. Norrlänningar handlar mest på nätet. Det visar statistik publicerad i betaltjänstföretaget Kreditors senaste E-handelsbarometer. Resultatet bygger på köpbeteenden hos 500 000 konsumenter.Resultatet visar skillnader och likheter jämfört med E-handelsbarometern som presenterades i september 2006. Även den innehöll statistik om e-handelns geografiska utbredning.
Årets statistik visar att alla län i Norrland fortfarande ligger över genomsnittet i Sverige när det gäller inköp på nätet. Norrbottens län behåller förstaplatsen med 31 procent fler inköp än genomsnittet. Därefter följer Västernorrlands län och Västerbottens län.
Dock är Ydre i Östergötland den kommun där e-handel är vanligast. Där sker över dubbelt så många inköp som genomsnittet i landet. Därefter följer norrlandskommunerna Arjeplog och Ånge med 86 procent respektive 84 procent fler inköp än snittet.
Dessutom visar resultatet att e-handeln förlorar popularitet i storstäder om man jämför med övriga landet. Alla Sveriges tio största städer har en lägre placering i årets ranking jämfört med fjolårets.
Göteborgs kommun faller från plats 161 till plats 223. Här sker en femtedel färre köp på nätet än genomsnittet. Stockholms kommun tappar från plats 111 till plats 233 med 19 procent färre inköp än genomsnittet. Stockholms län har i årets statistik fallit från fjärde plats till plats 17.
– Resultatet visar tydligt att mycket av tillväxten inom e-handeln kommer från glesbygd och mindre kommuner. Konsumenter på landsbygden ligger i framkant när det gäller e-handel. Tidigare har vi också sett en stark koppling till bredbandets utbredning och i takt med att det når de mindre kommunerna ökar handeln där ännu mer. Dessutom känner sig konsumenter allt tryggare vid internetköp, säger Sebastian Siemiatkowski, VD för Kreditor.
Liksom i fjolårets statistik återfinns länen i södra Sverige, med undantag för Blekinge län, i nedre delen av listan. Sämst är Hallands län med 13 procent färre inköp än genomsnittet. Längst ner på listan över kommuner återfinns Åsele där det endast sker en tiondel så många köp som genomsnittet. Statistiken bygger på köpbeteenden hos 500 000 konsumenter som har handlat i någon av Kreditors 1500 anslutna e-butiker."
E-handeln via Kredtors anslutna sajter, nedbruten på kommun- och länsnivå, finns på http://www.e-handelsbarometern.se/.

Trött på Facebook....

...är det polulärt att vara. Jag kan förstå. Att oavbrutet bli inbjuden till små tramisga widgets och ständigt få insyn i trams som andra har testat fördjupar inte min tilvaro. Alexander Bard talar om ett verktyg för arbetarklassen. I The Economist läser jag om "övervärderingen" av Facebook och att istället Ning is the thing. Bör testas alltså.