E-handelsbarometern som ägs av bolaget Kreditor, som gör e-handelslösningar, har publicerat resultaten från en intressant undersökning. Kredtor har kunder som ICA, SVT, Webhallen, Liber, GI Viktkoll och MISCO. Pressrelasen nedan i sin helhet.
"Landsbygden drar ifrån i e-handelsligan och storstäderna hänger inte med i utvecklingen. Norrlänningar handlar mest på nätet. Det visar statistik publicerad i betaltjänstföretaget Kreditors senaste E-handelsbarometer. Resultatet bygger på köpbeteenden hos 500 000 konsumenter.Resultatet visar skillnader och likheter jämfört med E-handelsbarometern som presenterades i september 2006. Även den innehöll statistik om e-handelns geografiska utbredning.
Årets statistik visar att alla län i Norrland fortfarande ligger över genomsnittet i Sverige när det gäller inköp på nätet. Norrbottens län behåller förstaplatsen med 31 procent fler inköp än genomsnittet. Därefter följer Västernorrlands län och Västerbottens län.
Dock är Ydre i Östergötland den kommun där e-handel är vanligast. Där sker över dubbelt så många inköp som genomsnittet i landet. Därefter följer norrlandskommunerna Arjeplog och Ånge med 86 procent respektive 84 procent fler inköp än snittet.
Dessutom visar resultatet att e-handeln förlorar popularitet i storstäder om man jämför med övriga landet. Alla Sveriges tio största städer har en lägre placering i årets ranking jämfört med fjolårets.
Göteborgs kommun faller från plats 161 till plats 223. Här sker en femtedel färre köp på nätet än genomsnittet. Stockholms kommun tappar från plats 111 till plats 233 med 19 procent färre inköp än genomsnittet. Stockholms län har i årets statistik fallit från fjärde plats till plats 17.
– Resultatet visar tydligt att mycket av tillväxten inom e-handeln kommer från glesbygd och mindre kommuner. Konsumenter på landsbygden ligger i framkant när det gäller e-handel. Tidigare har vi också sett en stark koppling till bredbandets utbredning och i takt med att det når de mindre kommunerna ökar handeln där ännu mer. Dessutom känner sig konsumenter allt tryggare vid internetköp, säger Sebastian Siemiatkowski, VD för Kreditor.
Liksom i fjolårets statistik återfinns länen i södra Sverige, med undantag för Blekinge län, i nedre delen av listan. Sämst är Hallands län med 13 procent färre inköp än genomsnittet. Längst ner på listan över kommuner återfinns Åsele där det endast sker en tiondel så många köp som genomsnittet. Statistiken bygger på köpbeteenden hos 500 000 konsumenter som har handlat i någon av Kreditors 1500 anslutna e-butiker."
E-handeln via Kredtors anslutna sajter, nedbruten på kommun- och länsnivå, finns på http://www.e-handelsbarometern.se/.
Former X policy chief joins Sam Altman’s Tools for Humanity
15 minuter sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar