lördag, september 03, 2005

Lokaltidningarnas konkurrenter på nätet - vilka är dom?

Det sägs att nätet fylls av allt fler lokala kvalificerade tjänster och annonsörer. Månadens nummer av IDGs månadsmagasin InternetWorld har en stor artikel på temat där bland annat undertecknad är intervjuad (artikeln ligger inte på deras sajt - den kostar några tusenlappar att få som länk eller PDF). De länkar som föreslås är till tidningssajternas fördel. Förutom tidningar nämns bara några nationella aktörer med lokala tjänster som Eniro, Blocket och Google och Dina grannar.
Det finns många fler exempel på lokala aktörer som InternetWorld missar och som borde inspirera tidningsajterna:

  • Gavle.cc lär enligt ett rykte omsätta 2 miljoner kr förra året och ge 600 000 kr i resultat. Sajten liknar 90-talets portaler kompletterat med ett lokalt fokus. Gavle.cc är en av 20 stadsportaler i ett nätverk som koordineras av ett företag i Uppsala.; Svenska Internetportaler AB (SVIP). I cc-portalerna finns t.ex. ett företagsregister.
  • Kalmar.nu verkar ingå i ett liknande nätverk som exemplet ovan. Finns även i t.ex. Falun, Sundsvall, Luleå och Örebro. Men Falu-Kuriren har knipit adressen Falun.nu,
  • Grannarna.se är en ny superlokal privatannonssajt fokuserad på Stockholmsområdet. Här blir stadsdelar egna annonsmarknader. En praktisk kartfunktion hjälper mig att finna sånt jag kan köpa begagnat i kvarteret?
  • I Småland finns Finnveden.nu. "Gratis nyheter både på webben och på papper". Finnveden Nu delas även ut som gratis veckotidning.
  • Kringelstan.se är en rijtigt lokal portal för Södertälje.
  • Sverigesurfen.
  • Ett tips kom in från Tobias genom kommenteraren nedan: Sverigesjerusalem.com. Har skummat den och tycker den är värd en titt. Kan tänka mig att den kompletterar Jönköpings-Posten.
  • Ytterligare exempel är communities som växer från ett lokal anknytning t.ex. Glife.se som växer från utelivet kring Stureplan i Stockhom eller LunarStorm. Lunar anser jag egentligen inte håller samma höga klass som sitt rykte. Men visst kan jag söka upp människor som bor i min kommun på Lunar (men inte "närmare" än så). Andra communities är stallet.se, hamsterpaj.net (en av min sons favoriter), playahead.com eller frispråkiga Helgon.net.
  • Jnytt.se

Finns det fler värda att nämna tycker ni?

3 kommentarer:

Tobias sa...

Hej Niklas!

Nu postar jag i eget bo, men nyhetsbrevet/webbplatsen/fenomenet Sveriges Jerusalem (www.sverigesjerusalem.com) med över fyra år på nacken tycker jag absolut är värt att ta upp i sammanhanget.

/Tobias
at sveriges jerusalem dot com

Anonym sa...

Glife.se är rätt adress...

Anonym sa...

playahead.com skall vara ganska stort, ett community i samma stil som Lunarstorm.

/Johan