söndag, september 18, 2005

Variationer av Lokal TV

Audiovisuella mediepresantationsformer finns nu tillgängliga för tidningsutgivare. Visst sänder en del radio som t.ex. genom lokala Radio Rix-stationer och visst har en del har provat lokal-tv genom åren som t.ex. VLT och Smålandsposten. Det nya är att nu behövs inga tillstånd eller partnerskap om utgivaren vill höras och synas. På nätet kan vem som helst sända. Några exempel:
- Falukuriren lägger ut pipnyheter. "Här är de senaste nyheterna från Dalarnas Tidningar" - 12 gånger varje vardag. Andra tidningar som sänder pipnyheteri radio är ST (4 gånger varje vardag),
- Delaware online lägger ut gratis tv-kortsändningar i webbformat kl 10 och kl 15. Ett ankare presenterar lokala nyheter i punktform på sajten blandad med reklam-tv. Läs mer i tidigare inlägg.
- Nordjyske på norra Jylland sänder 24 Nordjyske - lokal betal-tv i kabel-tv-näten och på webben. På nätet kostar det 300 kr per år för konsumenten att se 24Nordjyske och i kabeltv-nätet betalar kabel-tvföreningar 10 kr per tittare. Några gånger per dag uppdateras ett 20 minuters-sjok med nyheter, reklam, väder och ett featureinslag. Jag hade förmånen att besöka medieföretaget NordJyske för någon vecka sedan och imponerades speciellt av den redaktionella initiativkraften i Danmark. Den tycks saknas i vårt land. Norrköpings Tidningar planerar att hösten 2006 starta NT24 i ett snarlikt koncept: "Tv när Du har tid". NT kommer förutom betalintäkterna att satsa hårt på bra lokalt producerad reklam-tv. Redan idag tjänar NT pengar som tv-produktionsbolag för kommun, landsting och företag.
Hjälp mig - finns det fler bra exempel på lokal radio och tv från dagspress?

1 kommentar:

Roger Andreason sa...

Niklas,
Bergens Tidende är igång sedan ett bra tag med lokal-TV produktion, som även finns att ta del av på hemsidan http://www.bergenstidende.no/btv/
mvh
Roger Andreason