måndag, november 30, 2009

Noterat 1:a advent

  • Eniros bjuder, då och då, på partnerträff. I veckan var jag med på den senaste. Trevligt, öppet och informativt. Vi fick höra om Spotify, FaceBook och, självklart om, Eniro.
    Eniro: I Norge tar online 75% av Eniros omsättning numera. I Sverige hälften (i t.ex. Franrike sades fördelningen vara 75% katalog och 25% online). Eniros mål på hemmamarknaderna är att vara bättre än Google på vissa områden - sånt som är "viktigast för oss". Andra nyckelord är "relevans", "transaktioner" ("50-70% av gula sökningar mynnar ut i en transaktion" och "förvånansvärt få träffar på Google leder till transaktion") och "segmentspecifik presentation" (visningen för en frisör med tidsbeställning och karta och visning för rörmokare med offerterbjudande och utan karta). Eniro har ambitionen att bygga nätverk av webbsajter kring Eniros sajter som t.ex. användarstyrda tyck-till-om-sajten Rejta.se. Exmpel på kringtjänster som Eniro tar fram är Eniro upphandling ("public2b" och "b2b"), print-to-web-gränssnitt, avancerade karttjänster (som previewades i alfaversion på arrangemanget) och transaktionsgränssnitt. Eniro är MSNs partner inom Köp&Sälj sedan en tid.
    Spotify: Medgrundaren Daniel Ek gick som 23-åring med sitt koncept till skivbolaget Universal och lyckades komma ut med ett avtal. Idag har Spotify 6 miljoner användare i några europeiska länder och räknar med 100 miljoner i slutet på nästa år över stora delar av världen. Man räknar med att upp till 15% av användarna kan vara intresserade av premiumversionen för ca. 100 kr/månad (priset i Sverige - räkna och upptäck hur snabbt beloppen blir gigantiska). Av 1,5 miljoner användare i Sverige finns hälften utanför storstadsregionerna. En svensk användare lyssnar i snitt i 72 minuter på i snitt 27 låtar.
    FaceBook har 2,9 miljoner användare i Sverige. FaceBook når tre generationer - barn, föräldrar och föräldrarnas föräldrar, I genomsnitt besöks FaceBook 2,6 gåmger per dag och ett besök varar 16 minuter i snitt. Globalt har FaceBook 850 utvecklare och 150 säljare. Annonsformaten är diskreta och "klassiska".
  • Herr Ordförande, vaccinera Ert företag mot kossor & administratörer!. Ambitiös bloggpost om Eniros och Blockets utmaningar.
  • I DIs tryckta tidning i fredags fanns artikel om "budgetsystemet" Hego för direktsändning av evenemang på webben. Systemet klarar sig med en ensam bildproducent. Kan det vara något för handbollen i Eskilstuna och bandyn i Lidköping?


Inga kommentarer: