lördag, december 11, 2010

Norran 100 år

I år är det hundra år sedan Skellefteås mediehus Norran grundades. I går kväll, fredagen den 10 december, firades jubileumet med en rejäl fest för medarbetare, närstående och partners. Fyrahundra gäster samlades till en utsökt middag blandad med tillbakablickar från scen. Jag var med.
Tidningens historia domineras av Anton Wikström, hans son KH och sonsonen Carl. Den förste var tidningens grundare och den senaste är mediehusets nuvarande ordförande och f.d. VD. Carl var med på festen och sa några ord från scenen. Han gjorde två minnesvärda bekännelser. I den ena vill han tacka och berömma personalen vilket han påstod att han aldrig gjort under sin tid som VD. Han menade att han helt enkelt inte var fostrad så. Han fick ju själv aldrig beröm. I den andra bekännelsen så riktade han sig till rivalorten Umeå och konstaterade att han trots allt var avundsjuk. "Umeå är duktiga på att skryta. Vi måste skryta mer om Skellefteå och tala om hur duktiga vi är och hur fint vi har det". Jag som hade deltagit i ett seminarie, arrangerat av Norran, under eftermiddagen höll med. Skellefteå måste skryta mer. På seminariet deltog bland annat VDn för den lokala framgångsrika digitala kreativa byrån North Kingdom som har uppdrag för världskända varumärken värden över.
Under middagen påmindes jag om tidningsutgivarens roll. Det stora samtalsämnet var ett grävjobb som Norran publicerat under december kring kommunala fastighetsaffärer där VD:ar för kommunala bolag sägs ha tjänat "stora pengar" på en fastighetsaffär med kommunen. Missa inte de livliga kommentarerna efter artiklarna där chefredaktören Anette Novak får kritik som hon proaktivt besvarar.
Mer om Norrans historia.
Mer om Norrans 100-årsjubileumet på #Norran100.

- Postad från BlogPress på iPhone
Location:Skellefteå

fredag, oktober 08, 2010

Succén som ingen pratar om......i Sverige


Jag har haft förmånen att delta på TUs branschdagar i veckan. Inte en ända gång hörde jag någon ens knysta om branschsnackisen just nu i resten av västvärlden. Nämligen Groupon. Groupon är exemplet på den nya företeelsen social kommers. Det finns mycket skrivet och sagt om Groupon på utländska branschsajter.
Några stick om Groupon så tror jag ni förstår varför vi borde vara mer uppmärksamma:
- Bolaget har säte i Chicago och startades för bara några få år sedan. Det värderas idag till över 1 miljard dollar.
- Det handlar om en kombination av kuponger och den kooperativa idén bakom gamla svenska letsbuyit.se. Kategorin kallas ”social kommers”, ”flash sales” eller helt enkelt ”deal of the day sales space”.
- Groupon har ETT riktigt bra erbjudande per stad. Hänger många på kan erbjudandet bli verklighet. Groupon har en haussad värdering. En liknande sajt är Hautelook.com. Det handlar om att erbjuda handlare ”laser focus”.
- Startade med svensk sajt i våras och finns redan för 30 städer! På Tus branschdagar stod och jag och pratade om konceptet under en paus och plötsligt insåg min samtalspartner (som bor I Stockholmsområdet) att "Aha - Groupon menar du - jo då - där har jag utnyttjat en hel del erbjudanden".
- För några veckor sedan var jag i Nordamerika och besökte branschaktörer och där nämndes Groupon vid nästan varje möte. Och många skulle starta egna alternativ. Vi var inte i Salt Lake City men där är dessa redan igång. I augusti var jag i Norge och där var man också i intensiv planeringsfas.
Jag rekommenderar intresserade att studera Groupon och fundera på vad det innebär i möjligheter och utmaningar för lokala mediehus. Jag ser koppling till räckvidd, konsumentfokus, app-store med mera med mera. Gör du?

fredag, september 24, 2010

Att ta betalt eller inte?

Idag lanserar Strömstad Tidning en betalmodell för sajtbesökare som är baserad på vad man i Norge kallar "heroinprincipen" (det innebär att de första artiklarna kan man läsa kostnadsfritt - sen betalar man). Modellen verkar snyggt och prydligt implementerad med en räknare som räknar de 5 artiklar jag kan konsumera innan betalväggen slår till.
Att ta betalt innebär ett fokus på det egna varumärket och dess uppbyggda värde som lokal nyhetsdominant. Den andra sidan av myntet är nyhets-sajten som del av nätets ekologi där det finns andra "naturkrafter" som Google och FaceBook. En länk från någon av dessa aktörer till en nyhets-sajt som visar en betalvägg är en effektiv isolering från den ekologin. Men kanske 5 artiklar per månad räcker för att ha tillräckligt med slussar öppna till ekologin. Går det att göra "både och" som man prövar i Strömstad? Blir intäkten från "webbläsarna" värd insatsen? Hur utvecklas trafiken? Hur utvecklas annonsintäkterna? Nu har vi ett svenskt case att följa!

onsdag, juli 21, 2010

Aftonbladet omsprungna av vlt och vk

För några månader sedan annonserades det att sydsvenskan.se hade passerat aftonbladet.se som den största lokala nyhetssajten i sydevenskans hemmaregion. Jag bad SIFO att kontrollera om det finns fler regioner i vilka aftonbladet har tappat ledarpositionen. Svaret var JA. Grattis till vlt.se och vk.se som nu båda är störst i trafik på sin egen hemmaplan. Några som kom riktigt nära Aftonbladet är unt och na.
Perioden som har mäts är februari i år. Data kommer från Orvesto. Kontakta mig om ni vill se mätdata från SIFO i form av en Excel-fil.

tisdag, maj 04, 2010

Vad tyckte deltagarna om Citygate Forum 2010



Idag blev resultatet klart på utvärderingen av vår konferens Citygate Forum 2010. Ungefär en tredjedel av deltagarna har svarat på webbenkäten (31 st). Över 90% (28) satte 4:a (25) eller 5:a (3) på helhetsintrycket på en skala 1 till 5. Ganska bra resultat får man väl säga! I utvärderingen för 2009 års konferens var det 62% som satte 4:a eller 5:a.
Mest uppskattade inslag var:
- Adrian Holovaty, Everyblock.com: "Bringing modern journalism, web features and business to your block"
- Fredrik Strömberg, Bonnier Tidskrifter och Nils Öhman, DN om nya digitala läsarprodukter samt Peter Bergström från Microsoft om annonserbjudanden.
- Sessionen med användaren i fokus under ledning av Jörgen Bengtsson där bland annat Norran, VK och UNT var case.
- Ola Ahlvarsson, Result och SIME: "En härlig tid för digital inspiration och nya affärer"

Här hittar du alla föredragen.

Video från alla föredrag på Citygate Forum



Sedan en vecka ligger video från samtliga föredrag på Citygate Forum 2010 ute.

torsdag, april 15, 2010

Citygates Forum - deltagarnas bidrag i sammanfattning.










I dagarna har vi arrangerat Citygate Forum på Nalen i Stockholm med 130 deltagare.
Twitter är ett sätt att läsa av engagemanget hos deltagarna. Annika Bergström från JMK på Göteborgs Universitet skickade mig en kvantitativ analys av Twitter- flödet om Cityget Forum (via #cgforum). Bilden sammanfattar typen av tweets.

Under Citygate Forum ställde vi tre frågor till de 130 deltagarna i anslutning till några olika programpunkter. Som mentometer använde deltagarna sina mobiler och svaren samlades via Adeprimos plattform Tulo. Metoden är säkert inte särskilt vetenskaplig men resultatet presenteras här ändå:

1. I anslutning till Adrian Holovaty's presentation "Back to local – bringing modern journalism, web features and business to your block" ställdes frågan:
Ingår det i det mediehusets uppdrag att samla och presentera offentlig data?
Vi fick in 30 svar:
20% svarade att "det ingår ej"
80% svarade att "det ingår"
0% svarade att "det ingår och har lönsamhetspotential"

2. I anslutning till sessionen om affärsmodeller, effekt och Internetannonstjänster ställdes frågan:
Hur stor del av mediehusets intäkter kommer från online år 2015?
Vi fick in 31 svar:
3,2% svarade lägre än 10%
41,9% svarade 10-20%
54,8% svarade över 20%

3. I anslutning till sessionen om iPad och liknande plattor och om mediehusets möjligheter med dom ställdes frågan
Blir iPad och liknande apparater en framgång hos konsumenter och blir mediehusen framgångsrika och lönsamma med dem?
Vi fick in 32 svar:
12,5% tror inte att iPad bli en försäljningsframgång
59,4% tror att iPad blir en försäljningsframngång
28,1% tror att IPad blir en försäljningsframgång samt att mediehusen kommer att skapa lönsamma medieprodukter för dem.

Brasklapp: Som ni säkert noterade svarade bara en mindre andel av deltagarna på vår mentometer-/"mobimeter"-fråga. Frågorna var nog egentligen inte tillräckligt tydligt ställda. Det var också lite komplicerat att svara (exempel CF-mellanslag-1-mellanslag-a skickades till 72001).

måndag, april 12, 2010

IPad closed?









Inför Citygate Forum (som äger rum imorgon och på onsdag på Nalen i Stockholm med 140 deltagare) har vi skaffat en Apple iPad. När Christoffer, webbutvecklare på vk.se som redan är på plats här i Stockholm, tittade över sin sajt i iPaden upptäcker han främmande annonser i toppen på sajten (se skärmdump här intill). Den aktör som man måste misstänka för att ha lagt in dessa främmande annonser är Apple.
Det känns som "SurfOpen" 2007 igen. Då var det Telia. Då startade publicistleden ett motinitiativ genom en blockering. Är det dags igen? Tråkigt, i så fall, att detta skall drabba en spännande apparat som iPad.

tisdag, mars 23, 2010

Välj en färg och jag skall säga dig vem du är


Tidningen Chef skriver om ett märkligt färgtest som avslöjar din karriärtyp. USA Today skriver om samma test här.
Själv blev jag organisatören eller möjligtvis sökaren. Till skillnad från merparten av över 8 000 testade amerikanska VD:ar gillar jag rött. Gör testen här.

måndag, mars 22, 2010

Det finns hopp! Tidningsläsarna blir äldre ;-)

Enligt SCB ökar landets medelålder snabbt.
Det bör väl innebära att tidningsläsandet
med sannolikhet fortsätter?

Nedslag landet runt


Några nedslag landet runt:
- Den 14 april släpper Corren och NT Affärsliv.com en gemensam affärssajt för det östgötska näringslivet. Jag har sett mer av den än ni ser här och den ger helt klart affärskänsla.
- Norrbottensajterna som t.ex. Kuriren.nu jobbar kreativt med annonsformat. Se t.ex. mäklarannonsen i mittenspalt, reseannonser i samarbete med Reseguiden och inte minst vinboxen som förföljer mig var jag än scrollar.
- På vk.se kan man redan vinna IPad fast den ännu inte är släppt.
- ÖP har en take-over idag den 22 mars - från Nordea. ÖP är som vanligt duktiga med Citygates lösningar. Här finns mäklar-, bilhandlar-, privat- och jobb-objekt.
- DT har lanserat en ny community i anslutning till Lördagsbilagan Pralin. Målgrupp yngre (och uppåt) vuxna kvinnor. Intressanta bloggare. Lokal mat!
- Mycket ToppJobbs i Gävle. Härligt! Konjunkturen vänder.
- NA gör om NA.
- Förutom NA har även Ekuriren.se startat en version av Citygates ständiga närvaro för lokala företag.
-HP liksom HN är duktiga på visningar av lokal nyhetsvideo.

Vilka län kan erbjuda 50 MBit/s eller mer?

50 MBit/s är mycket bandbredd. Var i landet kan man få tillgång till 50 MBit/s? Den här kartan ger svaret. Man skall inte dra förhastade slutsatser. Men jag frågar mig ändå om de röda länen har utmaningar i att erbjuda bandbredd även till lägre och rimliga bandbredder?

Vill du ha mer eller har du redan fått nog

Det känns lite som 1995 just nu. Stora förlagen spekulerar genom YouTube i medieprodukter för kommande "plattor". Frågan till dig: vill du ha mer eller har du fått nog? Samlar några länkar här:
- Bonniers
- New York Times
- De Telegraph
- Wired
- Sports Illustraded
- VIV Mag

tisdag, mars 02, 2010

Nytt sätt att köpa journalistik

Annons, prenumeration eller pay-as-you-go är tre intäktsmodeller som medier jobbar med på nätet. Pay-as-you go kräver smidiga betalsätt.
Sedan många år har vi på Citygate byggt upp en verksamhet som tar betalt på nätet. Det handlar om privatannonser som betalas på nätet via bankkort. betalsamtal, eller bank direkt genom vår betalpartner Payex. Beloppen är allt från 10 kr upp till flera hundra.
Då och då överväger vi att byta till en annan leverantör - tex till DIBS, men hitills har vi bestämt oss för att ligga kvar hos Payex. Skälen är huvudsakligen två. Dels handlar det om tillräckligt låg kostnad (d.v.s. pris/prestanda jämfört mot alternativkostnaden som man får om man väljer annan leverantör) och dels handlar det om möjlighet till smidiga mikrobetalningar. Payex "elektroniska plånbok" har varit en lovande möjlighet sedan starten men har inte förverkligats. Jan Hellin, chefredaktör på Aftonbladet menar att nu är det dags i det här blogginlägget. Minsta möjliga transaktionskostnad med Payexkonto skall vara kring 50-60 öre om jag är rätt informerad. Story to be continued.








måndag, mars 01, 2010

Update europieska nyhetsmedier

Jag har förmånen att sitta i styrelsen för INMA Europe – en samarbetsorganisation för marknadsföring av nyhetsorganisationer. I fredags-lördags var jag på plats för styrelsemöte i polska Krakow. Här följer några noteringar från mötet som kanske kan ses som en sorts update av status quo för annonsmarknader och nyhetsmedier på kontinenten.
  • Totala annonskakan minskar över hela Europa under 2009 - allt från -3% i Danmark, -14% i Storbritannien, -34% i Estland och Ryssland till -57% på Irland (!). I Danmark är Internetannonseringen nu största kategorin före tv och dagspress.
  • rejäla tapp på annonsintäkter rapporteras från de flesta håll för 2009.
  • Tapp på upplaga varierar. En stor italienska dagstidning har tappat 20% av upplagan under 2009 medan flamländska dagspressen i Belgien har relativt stabil upplageutveckling. I regel tappar europeiska dagspressen 2-4% i upplaga per år.
  • Man förutspår att brittisk regionalpress kommer att ha halverat antal arbetsplatser till 2012.
  • I Norge har lokaltidningskartan ritats om i och med att Schibsted genom Media Norge har strukturerat om sina lokaltidningar i ett bolag. Mecomägda Edda Media är den andra lokala mediekoncernen. Den tredje är A-Pressen som är speciellt starka utmed norra västkusten. En ny koncernbildning är Polaris som finns i mellan-Norge. Där ingår Adressavisen i Trondheim. Tre koncernknutna säljabolag erbjuder riksamarkneden print- och onlineannonsering: Schibsteds Storbyanonse, Eddas Mediasite och A-pressen. I Sverige finns ett helt annat upplägg på rikssälj och det kommer dessutom att förändras rejält i vår (som man kan läsa om här). Samtliga norska tidningar har onlinekatalogtjänster: Schibsted har tex www.btguiden.no, Edda har www.lokalguiden.no och A-Pressen har www.derdubor.no. Alla tre är mycket lika Citygates s.k. Företagsguide. När det gäller rubrikannonsmarknaderna har de Schibstedtidningarna börjat släppa banden till Schibsteds oerhört framgångsrika rubrikannonssajt www.finn.no. Edda har förändrat ett nationellt helhetskoncept för jobb, motor, prylar och bostad till att satasa på de lokala tidningarnas varumärken för runbriktjänster på Internet. På nationell nivå driver Edda vidare www.tinde.se med fokus på mäklartjänster. A-Pressen kör vidare med sitt nationella koncept www.zett.no.
  • Blocket har startat i Finland som www.tori.fi.

- I slutet av september arrangerar INMA konferensen Outlook 2011 i Krakow. Den rekommenderas för ledningar och ägarrepresentanter.




fredag, januari 08, 2010

Outlook 2010

Den internationella samarbetsorganisationen INMA har för sina medlemmar publicerat sin årliga "Outlook". Dokumentet är, som vanligt, författat av organisationens VD Earl Wilkinson. Wilkinson är en insiktsfull klok och erfaren man med relevanta reflektioner och förmåga att uttrycka sig. Tillgång till rapporten är en medlemsförmån. Men här följer en rad tankeväckande citat ur rapporten:

- “a Swedish publisher of a popular daily put it to me this way: Americans are being pounded on 85% of their business model (advertising), while he’s being pounded on 35% of his business model.”

- “a U.S. newspaper that published a blaring headline about how the Wall Street Journal laid off 15 people, while in a smaller headline they mentioned IBM had laid off 15,000. Newspapers “tell a story of glass half-empty” when reporting on themselves, she said.”

- “10 questions newspaper industry CEOs should be asking themselves about the reformulation of their budgets and plans over the next 18 months.”

- “The content-advertising revenue mix must shift more to the content side or we are all doomed."

- Stampens VD Tomas Brunegård citeras: “Newspapers are no longer in the centre of the universe. We are part of a network, we rely on each other, and we have to identify how this works in order to create a business model for the future.”. Ett andra Brunegårdcitat: “We gave them (them=bilhandlare) space for free, but we had an agreement that if they sold cars we got a share of that. Fur us, it was to get knowledge. The most important thing is not to make money today or tomorrow, but maybe the day after tomorrow."

- “Content gains value as it gains links. “You have to make your stuff open. If you’re not searchable, you won’t be found. If you’re not linkable, you don’t exist.”

- “A European publisher told INMA that while his page views have doubled, they need to double again because the internet is all about scale. He said that while 25% of web site visitors go to his site monthly, 8% go daily and that daily number needs to be closer to 25%.”

- “Web sites are expected to account for 10% of daily newspaper advertising in 2013 worldwide, compared with 6% in 2008, according to PricewaterhouseCoopers. The highest-end region for web site advertising in four years will be North America where 15% of advertising will be digital. This is hardly a revenue panacea.”

- “The chief digital officer of a Canadian newspaper passionately argued that you can’t talk about total audience. There are too many differences in audience behaviour connected with the platforms. You can sell what you know, and we know the unique value propositions of each medium — not necessarily the synergistic effects across media.”

- “Still at a third office in Oslo, Finn executives are aware of their print roots, yet they talk distantly about them like a history teacher explaining humanity’s evolutionary roots. Finn has a distinct sales culture with youngish employees who mix entrepreneurialism with sales with technology.”

- “…newspapers today are a “hybrid media….”

- “If we explain how we are a business model in transition that is still keeping its core mission and values together while navigating this change, we re-establish our position and value. We aren’t going away, but we are changing. That’s not a bad thing. Too often it is reported as a bad thing because we only report old metrics that don’t tell the whole story.”