söndag, juni 15, 2008

En titt utanför gränserna

Jag hade förmånen att få vara med på franska tidningsutgivares branschdagar utanför Strasbourg i slutet på förra veckan. Jag pratade om Internetannonsering under titeln "Le publicité locale sur internet: quelques principes fondamentaux, et des exemples". Åhörarna var engagerade och ställde många frågor. "Vad är CPM-priset på banners? Kan hyperlokala sajter vara lönsamma?".
I franska tidningsbranschen råder en pessimism som påminner om den i Amerika. Upplagorna går ner och Interneteditioner ger försumbara intäkter. I Franrike omsätts ca. 15 € per person på Internetannonsering (mot ca. 60 € i Sverige enligt IRMs prognos för 2005). I intron till mitt föredrag påstod moderatorn att Frankrike ligger 5-10 år efter Skandianavien. Mitt intryck är att franska dagstidningar styrs med mer betoning på politiska och industriella intressen än här hemma. Sverige har haft en offentlighetsprincip sedan 1766 medan Frankrike har lagstiftning för transparens bara sedan 1970-talet. Frankrike är ett annorlunda rike. Svårt att jämföra. Visst ligger dom efter. Men dom kommer ifatt. Just nu sprudlar det av kreativ utveckling. Några exempel:

  • Landet är uppdelat på ett antal supertitlar som täcker områden med befolkningstal som hela Sverige. Svenska lokala dagstidningssajter har kanske 5-10 lokalsidor medan de franska har över 30. Några exempel. La Voix du Nord i norr, Ouest France i Bretagne, Midi Libre i södern, Nice Matin i sydost och DNA i Alsace.
  • Schibsted har, tillsammans med partners, lanserat en Blocket-kopia i Frankrike. Att annonsera på sajten är gratis och volymen ökar snabbt.Men konkurrens är hård.
  • Det finns många lokala communities, t.ex. maville (under ett nytt gemensam varumärke) eller La Mache Libre (ny kedja av 250 sajter under kända tidningsvarumärken). Det är ont om annonser.
  • Sedan ganske kort tid finns en rad nya rena nätaktörer ("Pure players" på "frengelska") Rue 89 (nyheter i dagstidningen Liberations stil), Mediapart (kvalitetstitel med dagstidningskänsla) och Agoravox (nyhetscommunity). Den här typen av aktörer har vi inte här hemma.
  • Förra veckan startade LeFigaro tillsammans med teleoperatören Orange, "Le Talk", ett dagligt 8-minuters intervjuprogram i webb-tv-format för webb och mobil. Programmet finns gratis på LeFigaros sajt och mot betalning på Oranges mobilportal. I programmet intervjuas tungviktare i franska samhället. Först ut var t.ex. statsministern Fillon. Ett tydligt och attraktiv format som borde attrahera publik och annonsörer.
  • Fransk public service gör två utmärkta timslånga radioprogram/podcasts helt fokuserade på medier på nätet varje vecka; Place de la toile och L'atelier de médias. Det senare kompletteras med ett väl fungerande community ungefär som oberoende Whats Next försöker skapa här hemma. Sveriges Radio bidrag på den här fronten är halvtimmeslånga "Medierna" och "Publicerat" - två snarlika program som behandlar nätet någon minut då och då. Som en god medborgare tog jag nyligen kontakt med Sveriges Radio och föreslog att public service skulle göra om ett av programmen till ett om reklam och kommunikation. Kanalchefen på P1 Cecilia Bodström svarade och lovade överväga detta till 2009. Cecilia borde även öva på sin franska och låta sig inspireras av programmen ovan eller Whats Next. Är du med Cecilia?

I ett avslutande föredrag i Strasbourg presenterades medarrangörens INMAs syn på branschstatusen världen över. INMA ser två modeller för framtiden för dagens dagstidningsvarumärken:

  • En dyrare och tunnare men förhoppningsvis daglig dagstidning med kvalitetsinriktning (typ emerikansk storstadstidning blir dyrare "kvaloid")
  • En gratis populär daglig dagstidning (typ skandinavisk kvällstidningar blir gratis)





tisdag, juni 10, 2008

Webben i din mobil

Av flera undersökningar att döma använder mellan 10 och 20% av vuxna sin mobil för att komma åt Internetsajter. Det är mycket lägre än vad i alla fall jag trodde den skulle vara för 8 år sedan när jag började som managementkonsult inom medier på Ericsson.
I dagarna har Telia liksom Tele2 släppt flat rate för Internet i mobilen. I juli kommer IPhone till teliabutikerna med 3G (och GPS). Är det nu det släpper? Det tror jag. Om fem år tror jag över hälften av befolkningen använder Internet från sin mobil. Det skapar förutsättningar för att mobil annonsmarknad tar fart på sikt. Med reservation för att annonser i denna personliga kanal måste hitta sina mer personliga former på en liten yta. Men utvecklingen tar nog inte fart här hemma i första hand. I dagarna passeras gränsen då över hälften av jordens belfolkning har en mobiltelefon - 3,3 miljarder personer. Drygt 9 miljoner av dem på vår lilla hemmaplan.






onsdag, juni 04, 2008

Det senaste inom infografik

På 1980-talet när Apple Mac tog sig in bakvägen på många redaktioner blev informationsgrafik ett hippt verktyg för att åskådliggöra förlopp och händelser ivarjefall på nationella dagstidningstitlars sidor. Verktygen var bland annat Adobe Illustrator och Aldus Freehand. Under den här tiden jobbade jag i på IFRA i Tyskland och arrangerade workshops på temat. Sedan dess har jag följt området. Tyvärr måste man konstatera att företelsen har dött ut under 1990- och 2000-tal. Vid stora händelser kan DN och Svenskan gör ett ryck. Ofta är det då Svenska Grafikbyrån som har gjort jobbet.
In kommer webben på 1990-talet och sedan formatet Flash. Med interaktiv grafik finns fantastiska möjligheter att beskriva komplicerade företeelser. Ledande på området är New York Times (titta på deras multimediasektion där bland annat den här beskrivningen av Irakkriget är en av de mer ambitiösa produktionerna - ett exempel på sådant som Rob Curley kallar "Evergreens" material som alltid kan ligga på sajten som grundmaterial). Ett centrum för interaktiv kommunikationsdesign är projektet Many Eyes där en hel del avancerad grafik kan ses. Ett annat verktyg som gör underverk är svenska Gapminder som köptes av Google förra året.





tisdag, juni 03, 2008

Äntligen Gävle!

Idag lanserades som planerat nya gd.se och arbetarbladet.se från Gävletidningar. Det är den första sajten av flera som bygger på publiceringssystemet Polopoly.



måndag, juni 02, 2008

Eniro tappar

Det blir spännande att se vad nyutnämnde vd:n Jesper Kärrbrink gör med Eniro. Här finns en del utmaningar:
- kraftigt skuldbeläggning
- omsprungna av Schibsteds Hitta.se i unika webbläsare per vecka på KIA-listan (dock inte i antal sidvisningar).
- en svärm av nya konkurrenter inom katalogtjänster
- sjunkande volym inom köp och sälj - idag 109 000 - för någon vecka sedan 117 000. Detta trots att sajten är gratis att annonsera på och dessutom mitt under annonsårets högsäsong maj. Lokus har ökat med minst lika många annonser samma tid.
- impopularitet hos företagare landet runt.
- ny konkurrens från partnern Google.
Eniro syns mycket hos DN - i tryck och på sajter, speciellt i Påstan. Men det tycks inte hjälpa.
Kursen har gått från en relativ stabilitet kring 80 kr till omkring 30 kr sedan januari.






söndag, juni 01, 2008

Lokusrekord

Lokusrekord på 82 000 annonser. Nu går annonssajter ner i volym igen under sommaren. Maj och oktober är högsäsong.





Annonser på mobilsajter - släpper det?

IAB-mötet i torsdags hamnade jag bredvid en av mötets mest aktiva deltagare. Det var en representant från Ericsson som var mån om att framföra två budskap:
1. sätt fart på IAB Sverige så att vi får igång marknaden för mobil Internetannonsering i landet så att vi kan skapa "business".
2. det är viktigt att anpassa arbetet till mobilvärldens kunskaper genom organisationerna GSMA och MMA.
Har Ericssons represantant träffat kolleger från Ericsson Consumer Lab i Lund som nyligen talade på IFRA event i Amsterdam om konsumentens tveksamhet till reklam i mobilen? Antagligen är det annorlunda i Indien och Kina - men här hemma är konsumenter tveksamma tydligen. Efter en snabbtitt på sajten för Mobile Marketing Association inser jag att mobilvärlden helst vill äga frågan om mobilannonsering. Det blir en intressant kamp att följa.
Någon gång i sommar har vi, enligt The Economist, 3,3 miljarder mobiltelefonanvändare på planeten. Det innebär att hälften av jordens befolkning använder mobil. Redan 2011 beräknas 75% av jordens befolkning ha egen mobil! Här finns självklart en gigantisk potential för annonser - större än något annat medie. När världens största mobiloperatör Vodafone byter VD inom kort är av de viktigaste utmaningarna enligt avgående VDn att växa i Afrika och Asien samt att utveckla en fungerande annonsmarknad i mobilen. Google anger sedan flera år mobilen som det mest prioriterade utvecklingsområdet. Det är alltså stora krafter igång. Ändå omsätter enligt IRM fortfarande mobilannonseringen mindre belopp än e-postreklam här hemma.





IAB och/eller KIA?

I torsdags grundades ett svenskt IAB. Samma dag publicerade KIA äntligen regler för mätning och publicering. Å ena sidan har KIA skapat kanske världens mest transparanta Internetannonsmarknad genom KIA-Index. Få länder har veckovis publicerade data för unika webbläsare, antal besök och sidvisningar för över 330 sajter. Å andra sidan har KIA haft några organisatoriska härdsmältor genom åren (läs från oktober 2005). På mötet i torsdags samlades över 50 personer av strax över 100 kallade. Google var där - bolaget är IABs överlägset största finansiär sades det. En andel av sökjättens annonsomsättning tilldelas tydligen kontinuerligt till IAB (hur mycket fick vi dock inte veta). Listan som gick runt för intresserade grundare fick några underskrifter. Dock inte Citygate denna gång i alla fall. Dels är det dyrt med grisen i säcken (ca. 20 000 kr per år eller strax över 4 000 kr per år för indivuellt medlemskap) men framförallt är Citygate redan medlemmar i TU som är en huvudmännen bakom KIA. Rollfördelningen mellan KIA och IAB bör redas ut innan vi går med i IAB. I Norge har INMA, motsvarigheten till KIA, gått ihop med IAB. Det vore intressant att höra erfarenheter därifrån? Grundarmötet i torsdags sammankallades av TS som har haft en halv miljon kronor i rätts- och böteskostnader på grund av KIA i år. En misstänksam inställning till KIA kändes av på mötet och går att skönja även hos bloggare som var med.
KIAs nya regler är ett märkligt dokument. Det är första gången sedan KIA-starten för många år sen som regler publiceras vad jag vet. Arbetsgruppen bakom dokumentet listas men det tycks inte ha funnits någon ordförande. Det framgår i alla fall inte hur arbetet har organiserats. Jag tror att IAB har betydligt större krav på beslutsprocesser. I dokumentet säljer KIA in vad som planeras i framtiden: mobila mätningar och webb-tv-mätningar och godkännande av Google Analytics som mätverktyg. Jag saknar dagmätningar och kategorier? Kanske IAB kan visa på något land där sådan data publiceras transparant kontinuerligt? Det skulle säkert sätta fart på KIA i så fall.
Fler nyheter på gång inom Internetmätningar:
  • RI byter ut Insight XE mot Realmedia Open Ad Stream 6 Analytics
  • RI lanserar Orvesto Internet med bland annat data för äkta räckvidd per dag baserad på Internetpanel av minst 12 000 personer
  • Tack vare Google Analytics skapar SIS ett alternativ till KIA Index