I september fick jag ett mail av Markus Sandin, som är fotograf på Allehanda i Ö-vik (Markus bloggar på Bildblogg) med ett frågebatteri om vad jag och ett halvt dussin andra branschfolk tror om "framtidens mediekonsumtion". Idag fiskade jag upp resultatet och fick tillåtelse av Markus att här publicera hans kärnfulla sammanfattning av svaren. Här kommer dom:
Hur länge kommer papperstidningen i sin nuvarande form att finnas? Pappret blir kvar.
Om den förändras, exempel fådagarstidning, kommentar? Fådagarstidning verkar inte vara grejen utan det gäller att stuva om innehållet mängdmässigt och designmässigt.
Var hämtar unga lokala nyheter om 5 år Unga läsare/tittare är en jätteutmaning att nå, eftersom det är på deras villkor när vi ska nå ut till dom.
Var hämtar vuxna lokala nyheter om 5 år Vanans makt är stor, även i denna fråga!
Hur utvecklas mobilen Mobil publicering är jätteviktigt, om det görs på rätt sätt.
Läsplattan Åsikterna går lite isär och det bevisar väl bara att det är en väldigt oprövad produkt.
Webben Kvalitet verkar vara ledordet framöver
Hur mycket kommer man att vilja betala för lokala nyheter? Exklusivitet kan man få betalt för, byråmaterial finns ”överallt”.
Genom vilket medium kommer vi i huvudsak konsumera nyheter på 5 års sikt? Inga nya kanaler kommer inom 5 år men kanalerna kommer att mixas med varandra i större utsträckning. Nätet kommer att öka.
Vad kommer att hända med reklamkakan på 5 år? Pengarna finns och det kommer att finnas mer i framtiden, vi måste bara hitta rätt sätt för att komma åt dom.
Kommer kvalitativ journalistik vara lönsam om 5 år? Lönsamheten finns absolut där, motsatsen är inget alternativ. Men som i många andra frågor är vägen till lönsamhet inte rak på något sätt.
Vad är vanligaste sökordet i Södermanland? Vad tror du? Jo "Eskilstuna", sen "Stockholm" och "Nyköping". I alla län är de stora länsstäderna vanliga i toppen. Titta själv på Google Insghts for search. Ofta kommer youtube, google, eniro, blocket och hitta på tio-i-topp. Ordet "lexikon" är också vanligt. Googles verktyg kan användas för att få en känsla för lokala säsonger. Tex tycks sökningar på bostadsmarknaden öka maximalt i mitten på augusti i Örbero län. Motor har en kraftig söktopp i april i Dalarna. Fascinerande är att se att lokala sökningar (ortsnamn, väder etc) ökar kraftigt under sommarmånaderna!
Idag kan man "tjuvkika" på Östersundstidningars nya sportsajt: Zport. Ny sajt, nytt varumärke, två tidningar. Z står för Jämtlands län antar jag. Här finns bland annat "Staketvetarna" för dom som vet bäst och vill säga det. LT och ÖP har egna sportreportrar. En var. Övriga reportrar jobbar kort och gott på Zport. Har tyvärr inte tillgång till tidningarna ÖP och LT - den skall bli spännande att se. Gäller Zport även där.
Imorgon bitti kommer landets mobiloperatörer att presentera ett gemensamt annonspaket. För oss som var med känns det som 1995 när Telia skulle bli medieaktör. Vi är där igen. Visst msn är först och störst pä kialistan - antagligen tack vare det faktum att msn.se är startsida i många bläddrare. Säkert är Telia SurfPort den största destinationen för Telias mobilabonnenter. Så vad är problemet? Jo antagligen så ingår Telias bläddrarkoncept SurfOpen i annonspaketet. SurfOpen går att likna med att Posten skulle klistra reklam på de tidningar de delar ut utan att fråga om lov hos prenumeranten eller ansvarig utgivare. Min vän Morris Packer, som numera ebetar för Expressen, har visat roliga exempel med Telias SurfOpen-koncept där en bannerannons ligger mitt i 1:a skärm på Regeringskansliets eller Naturvårdverkets sajt. Effekten är katastrofal för alla parter: för mediet, för operatören och, jag tror, även för annonsörer.
Norran har ett intressant kompakt format på min skärm. Sajten har några kategorier som man inte är van att se på den här typen av sajt. Jag tänker på Hem och fritid och Älgjakten som är aktuell just nu.
VK fortsätter i en klass för sig. Besöksfrekvensen om 5 besök per vecka är det INGEN som slår vad jag kan se bland nyhetssajterna - inklusive de nationella aktörerna. Antalet sidvisningar är också fantastiskt högt. VKs bränsle är nyheter och det brinner alltså riktigt bra. Studera speciellt deras utmärkta lokalavdelningar som t.ex. denna för Sorsele (Sorsele har ca. 3 000 invånare). VK är också pilot för Citygates ekonomipaket som består av ett antal partnerskap. På VK Jobb & Pengar hittar man egenmaterial och innehåll från partners som Privata Affärer, DinTeknik, Testfakta, Pricerunner och Morningstar. Finansvärlden gungar dessa dagar - men privatekonomin måste ju fortsätta. I den här artikeln finns förresten ett revolutionerande nytt annonsformat - klicka på produkbnamnet i texten så får du se? Svenska Aitellu står för tekniken i samarbete med svenska Pricerunner.
Sedan kommer vi söderut och då följer ett stort antal orter med sajter som väntar på uppdatering till publiceringsystemet Polopoly. Några som redan har lanserats är GD, Arbetarbladet, Dagbladet och Lidingö Tidning.
UNT drunknar i privatannonser tack vare en framgångsrik kampanj som har gjort att Uppsala län har skjutit i höjden i Lokus anonnsvolym. Grattis UNT! Den 1:a september organiserade UNT om sig och integrerade webben i övriga linjeorganisationer. Webbchefen Carl-Åke Eriksson blev redaktionschef och webbchef samtidigt.
I Östergötland har en revolution skett. NT och Corren finns numera under samma tak. Än så länge ser man inga stora förändringar. Men den 15 oktober startar lokal-tv även i Linköping i form av 24Corren.
DT och SN har varit piloter för Citygates nya tjänst Företagsguiden. Den ser ut så här på SN och så här på DT. Koncepten skiljer sig även produkten är densamma. Fler guider är på gång.
Jag stannar här och återkommer med landets södra delar.
Tiden är knapp. Det märker vi som har fötterna på jorden. Tiden räcker liksom inte till. Det finns många medier att konsumera - så mycket professionellt och användargenererat innehåll. Fransmännen kallar den vanligaste formen av utbrändhet för "intellektuell överbelastning" - ett bra uttryck. För mycket info kan liksom kväva en. Balans i livet är förutsättningen för att kunna ta til sig information. The Economist kallar användargenererat innehåll för en kommersiell återvändsgränd i sitt senaste nummer. En förutssättning för publicisitisk verksamhet är ju ekonomin i verksamheten. Om varken annonsörer eller läsare är beredda att betala har vi en utmaning att matcha skrivar- och skaparlusten som Internet nu gör möjlig att förverkliga. Men i samma artikel brinner en låga av förhoppning av att kunna revolutionera vetenskapsvärlden genom nya ratingsystem av vetenskapsbloggar. Jag tror att redaktioner som jobbar i realtid, som de som finns på dagstidningar, har en viktig roll i att hitta tallang och kvalitet för olika sammanhang och kontext. Precis som The Economist hoppas skall ske i vetenskapsvärlden.
Mitt under högsommarn kommer en faktura för helårsprenumeration från DN på 2 514 kr. Oj så mycket tänker jag. Med fakturan kommer ett käckt brev från Upplageavdelningen. Någon rad om DNs "sommarsatsning" följt av ett stycke vardera om att jag kan flytta tidningen till semesteradressen och om att jag kan betala med autogiro (båda handlar om pengar till DN). Sen kommer droppen - själva fakturan - med myndighetsspråk. Några exempel: "Nu är det dags att förnya din prenumeration", "...prenumerationsavgiften..." och "Vill du veta mer om DNs regler för prenumeration". Vi har Le Mondes veckoedition hemma och deras prenumerationsfakturor är som ett frieri. Antagligen har jag fel. Det är nog bara jag som retar mig. Säkert har DN igenom marknadsundersökningar hittat det optimala språkbruket för att övertyga mig, som normalprenumerant, om att förnya min relation med infocentralen på Kungsholmen. Men i år tror jag att jag avstår..........nej förresten jag betalar. Jag har för svårt att avstå.
Jag hade förmånen att få vara med på franska tidningsutgivares branschdagar utanför Strasbourg i slutet på förra veckan. Jag pratade om Internetannonsering under titeln "Le publicité locale sur internet: quelques principes fondamentaux, et des exemples". Åhörarna var engagerade och ställde många frågor. "Vad är CPM-priset på banners? Kan hyperlokala sajter vara lönsamma?". I franska tidningsbranschen råder en pessimism som påminner om den i Amerika. Upplagorna går ner och Interneteditioner ger försumbara intäkter. I Franrike omsätts ca. 15 € per person på Internetannonsering (mot ca. 60 € i Sverige enligt IRMs prognos för 2005). I intron till mitt föredrag påstod moderatorn att Frankrike ligger 5-10 år efter Skandianavien. Mitt intryck är att franska dagstidningar styrs med mer betoning på politiska och industriella intressen än här hemma. Sverige har haft en offentlighetsprincip sedan 1766 medan Frankrike har lagstiftning för transparens bara sedan 1970-talet. Frankrike är ett annorlunda rike. Svårt att jämföra. Visst ligger dom efter. Men dom kommer ifatt. Just nu sprudlar det av kreativ utveckling. Några exempel:
Landet är uppdelat på ett antal supertitlar som täcker områden med befolkningstal som hela Sverige. Svenska lokala dagstidningssajter har kanske 5-10 lokalsidor medan de franska har över 30. Några exempel. La Voix du Nord i norr, Ouest France i Bretagne, Midi Libre i södern, Nice Matin i sydost och DNA i Alsace.
Schibsted har, tillsammans med partners, lanserat en Blocket-kopia i Frankrike. Att annonsera på sajten är gratis och volymen ökar snabbt.Men konkurrens är hård.
Det finns många lokala communities, t.ex. maville (under ett nytt gemensam varumärke) eller La Mache Libre (ny kedja av 250 sajter under kända tidningsvarumärken). Det är ont om annonser.
Sedan ganske kort tid finns en rad nya rena nätaktörer ("Pure players" på "frengelska") Rue 89 (nyheter i dagstidningen Liberations stil), Mediapart (kvalitetstitel med dagstidningskänsla) och Agoravox (nyhetscommunity). Den här typen av aktörer har vi inte här hemma.
Förra veckan startade LeFigaro tillsammans med teleoperatören Orange, "Le Talk", ett dagligt 8-minuters intervjuprogram i webb-tv-format för webb och mobil. Programmet finns gratis på LeFigaros sajt och mot betalning på Oranges mobilportal. I programmet intervjuas tungviktare i franska samhället. Först ut var t.ex. statsministern Fillon. Ett tydligt och attraktiv format som borde attrahera publik och annonsörer.
Fransk public service gör två utmärkta timslånga radioprogram/podcasts helt fokuserade på medier på nätet varje vecka; Place de la toile och L'atelier de médias. Det senare kompletteras med ett väl fungerande community ungefär som oberoende Whats Next försöker skapa här hemma. Sveriges Radio bidrag på den här fronten är halvtimmeslånga "Medierna" och "Publicerat" - två snarlika program som behandlar nätet någon minut då och då. Som en god medborgare tog jag nyligen kontakt med Sveriges Radio och föreslog att public service skulle göra om ett av programmen till ett om reklam och kommunikation. Kanalchefen på P1 Cecilia Bodström svarade och lovade överväga detta till 2009. Cecilia borde även öva på sin franska och låta sig inspireras av programmen ovan eller Whats Next. Är du med Cecilia?
I ett avslutande föredrag i Strasbourg presenterades medarrangörens INMAs syn på branschstatusen världen över. INMA ser två modeller för framtiden för dagens dagstidningsvarumärken:
En dyrare och tunnare men förhoppningsvis daglig dagstidning med kvalitetsinriktning (typ emerikansk storstadstidning blir dyrare "kvaloid")
En gratis populär daglig dagstidning (typ skandinavisk kvällstidningar blir gratis)
Av flera undersökningar att döma använder mellan 10 och 20% av vuxna sin mobil för att komma åt Internetsajter. Det är mycket lägre än vad i alla fall jag trodde den skulle vara för 8 år sedan när jag började som managementkonsult inom medier på Ericsson. I dagarna har Telia liksom Tele2 släppt flat rate för Internet i mobilen. I juli kommer IPhone till teliabutikerna med 3G (och GPS). Är det nu det släpper? Det tror jag. Om fem år tror jag över hälften av befolkningen använder Internet från sin mobil. Det skapar förutsättningar för att mobil annonsmarknad tar fart på sikt. Med reservation för att annonser i denna personliga kanal måste hitta sina mer personliga former på en liten yta. Men utvecklingen tar nog inte fart här hemma i första hand. I dagarna passeras gränsen då över hälften av jordens belfolkning har en mobiltelefon - 3,3 miljarder personer. Drygt 9 miljoner av dem på vår lilla hemmaplan.
På 1980-talet när Apple Mac tog sig in bakvägen på många redaktioner blev informationsgrafik ett hippt verktyg för att åskådliggöra förlopp och händelser ivarjefall på nationella dagstidningstitlars sidor. Verktygen var bland annat Adobe Illustrator och Aldus Freehand. Under den här tiden jobbade jag i på IFRA i Tyskland och arrangerade workshops på temat. Sedan dess har jag följt området. Tyvärr måste man konstatera att företelsen har dött ut under 1990- och 2000-tal. Vid stora händelser kan DN och Svenskan gör ett ryck. Ofta är det då Svenska Grafikbyrån som har gjort jobbet. In kommer webben på 1990-talet och sedan formatet Flash. Med interaktiv grafik finns fantastiska möjligheter att beskriva komplicerade företeelser. Ledande på området är New York Times (titta på deras multimediasektion där bland annat den här beskrivningen av Irakkriget är en av de mer ambitiösa produktionerna - ett exempel på sådant som Rob Curley kallar "Evergreens" material som alltid kan ligga på sajten som grundmaterial). Ett centrum för interaktiv kommunikationsdesign är projektet Many Eyes där en hel del avancerad grafik kan ses. Ett annat verktyg som gör underverk är svenska Gapminder som köptes av Google förra året.
Idag lanserades som planerat nya gd.se och arbetarbladet.se från Gävletidningar. Det är den första sajten av flera som bygger på publiceringssystemet Polopoly.
Det blir spännande att se vad nyutnämnde vd:n Jesper Kärrbrink gör med Eniro. Här finns en del utmaningar: - kraftigt skuldbeläggning - omsprungna av Schibsteds Hitta.se i unika webbläsare per vecka på KIA-listan (dock inte i antal sidvisningar). - en svärm av nya konkurrenter inom katalogtjänster - sjunkande volym inom köp och sälj - idag 109 000 - för någon vecka sedan 117 000. Detta trots att sajten är gratis att annonsera på och dessutom mitt under annonsårets högsäsong maj. Lokus har ökat med minst lika många annonser samma tid. - impopularitet hos företagare landet runt. - ny konkurrens från partnern Google. Eniro syns mycket hos DN - i tryck och på sajter, speciellt i Påstan. Men det tycks inte hjälpa. Kursen har gått från en relativ stabilitet kring 80 kr till omkring 30 kr sedan januari.
På IAB-mötet i torsdags hamnade jag bredvid en av mötets mest aktiva deltagare. Det var en representant från Ericsson som var mån om att framföra två budskap: 1. sätt fart på IAB Sverige så att vi får igång marknaden för mobil Internetannonsering i landet så att vi kan skapa "business". 2. det är viktigt att anpassa arbetet till mobilvärldens kunskaper genom organisationerna GSMA och MMA. Har Ericssons represantant träffat kolleger från Ericsson Consumer Lab i Lund som nyligen talade på IFRA event i Amsterdam om konsumentens tveksamhet till reklam i mobilen? Antagligen är det annorlunda i Indien och Kina - men här hemma är konsumenter tveksamma tydligen. Efter en snabbtitt på sajten för Mobile Marketing Association inser jag att mobilvärlden helst vill äga frågan om mobilannonsering. Det blir en intressant kamp att följa. Någon gång i sommar har vi, enligt The Economist, 3,3 miljarder mobiltelefonanvändare på planeten. Det innebär att hälften av jordens befolkning använder mobil. Redan 2011 beräknas 75% av jordens befolkning ha egen mobil! Här finns självklart en gigantisk potential för annonser - större än något annat medie. När världens största mobiloperatör Vodafone byter VD inom kort är av de viktigaste utmaningarna enligt avgående VDn att växa i Afrika och Asien samt att utveckla en fungerande annonsmarknad i mobilen. Google anger sedan flera år mobilen som det mest prioriterade utvecklingsområdet. Det är alltså stora krafter igång. Ändå omsätter enligt IRM fortfarande mobilannonseringen mindre belopp än e-postreklam här hemma.
I torsdags grundades ett svenskt IAB. Samma dag publicerade KIA äntligen regler för mätning och publicering. Å ena sidan har KIA skapat kanske världens mest transparanta Internetannonsmarknad genom KIA-Index. Få länder har veckovis publicerade data för unika webbläsare, antal besök och sidvisningar för över 330 sajter. Å andra sidan har KIA haft några organisatoriska härdsmältor genom åren (läs från oktober 2005). På mötet i torsdags samlades över 50 personer av strax över 100 kallade. Google var där - bolaget är IABs överlägset största finansiär sades det. En andel av sökjättens annonsomsättning tilldelas tydligen kontinuerligt till IAB (hur mycket fick vi dock inte veta). Listan som gick runt för intresserade grundare fick några underskrifter. Dock inte Citygate denna gång i alla fall. Dels är det dyrt med grisen i säcken (ca. 20 000 kr per år eller strax över 4 000 kr per år för indivuellt medlemskap) men framförallt är Citygate redan medlemmar i TU som är en huvudmännen bakom KIA. Rollfördelningen mellan KIA och IAB bör redas ut innan vi går med i IAB. I Norge har INMA, motsvarigheten till KIA, gått ihop med IAB. Det vore intressant att höra erfarenheter därifrån? Grundarmötet i torsdags sammankallades av TS som har haft en halv miljon kronor i rätts- och böteskostnader på grund av KIA i år. En misstänksam inställning till KIA kändes av på mötet och går att skönja även hos bloggare som var med. KIAs nya regler är ett märkligt dokument. Det är första gången sedan KIA-starten för många år sen som regler publiceras vad jag vet. Arbetsgruppen bakom dokumentet listas men det tycks inte ha funnits någon ordförande. Det framgår i alla fall inte hur arbetet har organiserats. Jag tror att IAB har betydligt större krav på beslutsprocesser. I dokumentet säljer KIA in vad som planeras i framtiden: mobila mätningar och webb-tv-mätningar och godkännande av Google Analytics som mätverktyg. Jag saknar dagmätningar och kategorier? Kanske IAB kan visa på något land där sådan data publiceras transparant kontinuerligt? Det skulle säkert sätta fart på KIA i så fall. Fler nyheter på gång inom Internetmätningar:
RI byter ut Insight XE mot Realmedia Open Ad Stream 6 Analytics
RI lanserar Orvesto Internet med bland annat data för äkta räckvidd per dag baserad på Internetpanel av minst 12 000 personer
Tack vare Google Analytics skapar SIS ett alternativ till KIA Index
... titta in på sajten för konferensen D6 så vet du mer. Wall Street Journal arrangerar just nu årets version av konferensen "All things Digital" i Carlsbad Kalifornien från i tisdags tills idag. Här finns bland annat redigerade videoinslag med:
Rubert Murdoch, med The Times, Sky, Wall Street Journal och MySpace, som är imponerad av Google och Obama.
Mark Zuckerberg, grundaren och huvudägaren till FaceBook - som berättar om plattformsbytet som FaceBook står inför.
Bill Gates och Steve Ballmer som visar hur cool versionen av Window efter Vista är (själv har jag gått tillbaka från Vista till XP)
Svensk Fastighetsförmedling (SF) fick i Internetworlds marsnummer utmärkelse som bästa mäklarsajten (med 9 stjärnor). Kolla t.ex. det här objektet i Gnesta. I högespalt finns två nyttiga och intressanta funktioner klickbara: närmaste förskolor och demografin i området. I vänsterspalt finns länk till prisnivåer i området och servicefunktioner som t.ex. att sprida objektet i vänkrets på FaceBook. Tänk en stund på ytterligare info av intresse som kan göras tillgänglig: kollektivtrafik, dagisköer, medelbetyg, brotssdrabbade området, trafikolyckstatistik, byggtilltsånd, lediga tomter etc. Inom kort räknar jag med att en stor regional nyhetssajt kommer med en liknande funktion. Håll ögonen öppna. Förresten, här kommer övriga mäklare som betygsattes:
Västerås "skönaste helgspan" från VLT. Webb-tv blev webbsajt som blir tidning. Chefredaktören Elisabeth Bäck har en poppis blogg på sajten. Läs t.ex. inlägg om den första annonssäljaren, för spansajten faktiskt, som rapporterar direkt till Elisabeth.
Correns intressanta prissnurra för potentiella annonsörer. Corren har lanserat ett community under domänen Vissel. Läs mer om speciellt Correns äventyr på Citygate Forum -bloggen. Tack Jörgen för intressanta inlägg.
PÅ UNT finns numera specifikt innehåll för barn bara på webben (och inte längre i tidningen alltså) genom Pixel. Kaktus finns för tonåringar sedan en längre tid. Nyligen lanserades stadsundersajten och tidningen City. Untfredag vänder sig mot en yngre målgrupp (den mellan kaktus och de för city). UNT är en av de sajter där mest händer just nu - så håll ögonen öppna mot Uppsala.
I Eskilstuna gör EKs webbstudio en snygg lokal nöjessajt i 016. EKs sajt har intressant statistik med ovanligt många unika per vecka på Kialistan.
NA har kraftig ökning i antal klippvisningar den senaste tiden.
NT har ökande besökssiffror. Vad jag förstår är det speciellt den nya webbchefen som jagat upp besökstalen genom bland annat avdelningar om vimmel, blåljus (även ett tv-program i 24nt), fiske, trädgård, och djurparken kolmården.
I dagarna genomförde vi, för sjätte året i rad, konferensen Citygate Forum på Nalen i Stockholm. Temat är avgörande insikter om unga lokala medier. Det finns att berätta från konferensen. Snart läggs video på det mesta ut på Citygates sajt. Jardenberg sände live på Bambuser en stund.
Här nedan några nyheter på lokala nyhetssajter landet runt:
Norrbottens största nyhetssajt NSD har numera både det ena och det andra t.ex. mobila tjänster (via Citygates gemensamma nummer) och ToppJobb (länkar till Lokus platsannonser i högerspalt). Sedan en tid ingår NSD i NT-koncernen. Konkurenten Kuriren i Luleå, som också ingår i NT-koncernen, har Testfakta som nyhet med intressanta tester (ligger i "andra skärm" på min 12-tummare). Hittade en perfekt test till hustrun som vill köpa en "tung" kamera.
Norrlands största nyhetssajt VK har en ny mobilsajt med sponsor. Går att öppna i PC-webbläsare från Opera.
ÖP har hängt på Norrans goda erfarenheter kring Resor och kör stora pluggar på premium annonsplats för sin reseavdelning.
Norran har övergått til Escenic's publiceringsystem. Bra fart på bannerförsäljningen i Skellefteå ser man.
För Gävlesajterna GD och Arbetarbladet väntar vi med nyfikenhet på introduktionen av en nytt publiceringssystem bland lokala nyhetssajter - nämligen det från Polopoly. Det finns måmga andra lokala nyhetssajter i startgroparna med Polopoly. T.ex. Hälsingetidningarna som så länge kör Sydsvenskans auktionskoncept under namnet Fynda Nytt.
Annat pickar på min uppmärksamhet så jag stannar norr om Dalälven även i detta inlägg. Återkommer. Det finns mycket som sker även i södra delen av landet.
Kommentar: Den här artikel är rättad efter ett påpekande från VK.ses publisher Ingvar Näslund. Nsd.se är Norbottens största nyhetssajt - inte Norrlands största nyhetssajt - den beteckningar har vk.se. Som ett straff från Ingvar föll en AC Adapter ner från en hylla och krossade min skärm alldeles nyss. En stor spricka går rakt över skärmen....men det går ändå.
Nyheter inom annonsering på nyhetssajter landet runt:
Allehanda.se erbjuder entimmesannonsering på startsidan från norska Adicate (högerspalt: "Annonsera HÄR! Från 10 :- i timmen"). Annonsören skapar och betalar annonsen själv online. Men varför erbjuder inte normännen möjligheten att annonsera mer än en timma, en förmiddag, en dag, en vecka....? Adicate säljer plats på nätverk av sajter - flera andra som t.ex. NA har testat Adicate. På en vecka kan Adicate erbjuda 502 355 exponeringar sägs det. Adicate delar intäkten med tidningen.
På unt.se testas WFun - här läggs fokus på möjligheten att skapa interaktivitet i banners (i Flashformat). Användaren länkas inte bort. Interaktiviten ligger i själva annonsen. Det kan handla om frågor, tävling eller spel som pussel. Ateljén få ett standardiserat vertyg uppbyggt av mallar för att skapa annonserna. WFun tänker sig ta betalt av tidningen per skapad annons.
På vk.se i högerspalt finns "Företagskontakten" där företagare på ett enkelt sätt själva kan lägga in och betala radannonser som läggs under rubriken (alltså inte banner som ovan). Här köper man er dag (ca. 200 kr) eller vecka (ca. 1000 kr) eller på närasajter.
På st.nu - återigen i högerspalt på första skärm syns en fyrkantig banner för Birsta köpcentrum. Klickar man på bannern öppnas en bild av samlingsannons. Lite längre ned finns en liknande med titeln Downtown som är ett butikskvarter i Sundsvall City. Handlarna i dessa båda köpcenters kan uppdatera sina budskap i små annonserna med hjälp av "webbdisplay" - ett verktyg som ST själva har tagit fram. Prissättningn sätts i avtal.
En observation: Samtliga koncept är från norr om huvudstan!
...Brett Cosby finns att lyssna på här. Rekommenderas varmt. Crosby delar sina insikter om tio års upp och nedgångar innan hans bolag Urchin blev uppköpt av Google 2005.
I förra måndagens International Herald Tribune, IHT, publicerades aktuella topplistor över de mest populära webbsajterna i fem länder i januari månad. Det känns märkligt att behöva referera till ett tidningsklipp från förra veckan för att få insikter om ett så snabbt media som webben. Det fanns en del att notera:
Inte en enda nyhetssajt på topp-10 i Frankrike, Tyskland, Indien, Japan eller USA. Här hemma finns åtminstone två på vår topp-10 (två kvällstidningssajter). Om även Google, Wikipedia och FaceBook skulle listas på svenska KIA-Index (vilket alltså inte är falllet) skulle ändå de två kvällstidningarna finnas på listan. Mäts nätverk in i svenska topp-10 ingår 4 nyhetsmedier eller paket av nyhetmedier.
Topplistorna för de fem länderna i IHT kommer från ComScore Media Metrix. Men inga listor är publicerade på ComScores egen sajt. Informationen måste köpas vad jag förstår. Därför fick jag förlita mig till en hederlig tryckt dagstidning som i sin tur antagligen har betalat ComScore. Här hemma finns KIA-Index tillgänglig för alla.
Mätstorheterna på Comscores lista är - Audience in millions - Active Reach - hur många unika besökare av det totala antalet besökare på webben - Usage in days - hur många dagar som en användare besöker en sajt under en månad - Time per person - i timmar och minuter (gissar
På KIA-Indexmäts unika webbläsare per vecka, besök per vecka och sidvisningar per vecka.
Google är 1:a och 4:a i både Tyskland och Frankrike (dels nationella Google och dels .com-adressen). Yahoo är 1:a på de övriga tre marknaderna. På KIA-Index ligger MSN sedan flera år på 1:a plats (3:a i Frankrike och i USA och 10:a i Indien).
Ett alternativ till KIA och ComScore är Alexa's topplista. På svenska versionen av Alexa ligger Aftonbladet på 8:e plats. Google är 1:a och 4:a. Alexa listar 100 sajter. DN är nr 27. Ingen lokal nyhetssajt listas bland dom hundra. Alexa mäter utifrån användare av deras egen installerade sökfunktion. Alltså inte en helt rättvisande metod.
...hittar du här. Två nedladdningsbara PowerPoints med aktuell data som presenterades nyligen på Microsoftseminarie om Internetannonsering. Öppna från PowerPoint så kan dom redigeras (ok om man uppger källan). Snart kommer SOM-data från Nordicom. Fick lite förhandsinfo på ett möte i Göteborg i förra veckan. Det ser ut som att tiden på Internet planar ut ngt under 2007. Hockyklubban får dubbelskaft alltså. Samtidigt ökar den totala medietiden ngt framförallt i siffrorna för 2006 - myckettack vara Internet. Radio går ner!
Under min tid på Citygate har jag insett att vi behöver mer kunskap om våra möjligheter och utmaningar inom annonsering på nätet. Med "vi" menar jag nya lokala medier på Internet. Organisationen INMA, the International Newspaper Marketing Association, tände på min idé och i förra veckan hölls ett första Internet Ad Summit i London med ett 60-tal deltagare från ett 20-tal länder (presentationerna finns nedladdningsbara). Temat under konferensen blev kampen mellan prissättning per kontakt och prissättning per aktion. I min inledning använde jag AIDA-modellen (Attention, Interest, Desire, Action) för att beskriva annonskommunikation. Enligt IRMs prognos för svenska marknaden kommer Internet att vara den största annonskategorin i år med en andel på 15,1% av reklamkakan och 5 miljarder kronor i omsättning. Det är första året som Internetannonseringen, enligt prognosen, blir den största kategorin - större än tv och större än lokalpress t.ex. Genom att använda AIDA-modellen kan man placera IRMs prognos på ca. 1,9 miljarder av Internetanonseringen som går till annonsering/sponsring (alltså displayannonser/banners på Internet) nära Attention (det första A:et i AIDA). Denna typ av annonsering liknar dagspresen s.k. "textsidesannonser" - alltså större annonser i redaktionella miljöer. Här tar vi betalt per kontakt - eler per annonsexponering på nätet. Under det sista A:et i AIDA (Action) kan vi placera Onlinekataloger och rubrikannser som enligt IRMs prognos skall omsätta ca. 1,4 miljarder kr i år. Här tar man betalt per tidsenhet - t.ex. 60 dagar för privatannonser, ansökningtiden för en platsannons eller ett år för en onlinekatalog. Detta är en trång sektor med många aktörer som Eniro, Hitta, Lokaldelen, Blocket, Monster, HemNet o.s.v. Eniro tar den största delen Sist, men inte minst, har sökordsmarknadsföringen vuxit fram från ingenstans för ett par år sedan till 1,5 miljarder kronor i år, Den här type av annonsering hamnar mitt emellan Attention och Action - d.v.s. under Interest och Desire. Här tar man betalt per aktion - t.ex. per klick, per lead eller per försäljning. Google tar den absolut största delen av kakbiten. Mest tillväxt har sökordsmarknadsföringen och därefter displayannonseringen. Min poäng till kollegerna i London var att publicistiska nyhetsmedier har styrka i den första kategorin där det gäller ha stor publik. I de andra två annonskategorierna köper annonsören synlig plats där konsumenter söker närmare köpbeslutet i tid och rum. Mediehus bör utnyttja sin styrka i räckvidd på nätet för att utveckla de andra annonsörskategorier - tex genom att från startsidan, erbjuda länkar till platsannonsörer, bilhandlare och mäklare till visningar i enhetliga databaser och vidare till annonsörernas sajter (eller direkt dit). Jag har sett prognoser på att en typisk annonsör i framtiden kommer att avsätta 20%, istället för dagens 40%, på CPM-baseread reklam (alltså prissättning per kontakt). Samma prognosmakare tror att kosnad per sälj och kostnad per lead kommer att öka från 10% till 30% och att kostnad per klick kommer att ligga kvar på 50% av typannonsörers budget. Jag rekommenderar en titt på Tomasz Jozefackis presentation, som i en pedagogisk 10-stegsraket beskriver en guide för att bygga upp Internetannonsering i ett mediehus. Jozefacki har en bakgrund från nytimes.com och är nu Internetansvarig på Polens största mediehus Agora där bland annat Gazeta ingår. Andra exempel gavs från norska Derdubor.no (som kombinerar katalogfunktioner, nationell sajt och lokala nyhetssajter med en strukturerad och proaktiv försäljning) och svenska mediehuset NT (i en kraftfull presentation av Theo Blanco). Danny Meadows-Klue gjorde en insiktsfull presentation av trender inom Internetannonseringen. Bland annat menade han att ISPs kommer att sälja beteenendebaserad data om användare framöver! Visst! Även Google var där. En nyanställd soldat framförde, med religiös övertygelse, sitt budskap från jätten som handlade om nytt gratisformat för video ("Video units"), om nya interaktiva annonsformat i klickprogrammet ("Gadget Ads") och om samarbetet med dagspress i USA där Google skapar annonser för tryck (som inte finns i Europa - än så länge). Alla tre produkterna är imponerande smarta och banbrytande i sin funktionalitet.
Vi vet vid det här laget att nyheter drar trafik. Vad finns mer som lokala medier kan locka med som har publikpotential? Kanske några nya tjänster kan ge en hint:
NA's nygamla nöjesavdelning "meny". Kalender, nöje, vimmel, film, scen, musik,webb-tv och - faktiskt - annonser för målgruppen.
Familjetjänster på VK och på sajterna i Norrbottens Media (NSD t.ex).