söndag, april 22, 2007

Medier och Internet i Marocko

Just hemkommen från 10 dar i Marrakech och Atlasbergen. I Marocko regerar kungen "M6" - Mohammed VI. Wikipedia skriver om Marockos mediepolitiska situation: "Tryckfrihet och yttrandefrihet är garanterat i lag men är i praktiken begränsade. Medier som yttrar sig kritiskt om till exempel Marockos roll i Västsahara riskerar att dras in". Landet är rankat 97 av 167 länder på listan för "Yearly worldwide press freedom ranking of countries" (Sverige är inte först eller ens bland de främre på samma lista som man skulle kunna tro utan nr 14 efter Portugal och Slovenien!).
I staden Marrakech fanns gott om Internetkafér. Internet i mobilen däremot fungerade dåligt. I Atlasbergen var GSM-täckningen dålig. Men i väbärgade berbers (folket som dominerar i bergen) händer fanns ändå en mobil. Jag vandrade genom bergsbyar utan el.
Överallt i Marrakech byggs det - mest hotellanläggningar. Tidningstånden vae belamrade med internationella och nationella tidningar. Det finns en sprängkraft i landet - en stor potential för tillväxt men också en destruktivitet som präglar vår tid i den här delen av världen. Häromveckan i Casablanca sprängde sig några självmordsbombare. "On verra". Jag tänker återkomma.
Posted by Picasa

Inga kommentarer: