söndag, april 01, 2007

Styra med tanken

Framför mig har jag ett tangentbord. För att få igenom texten från massan bakom min panna till Nuheter krävs en fysisk och mental ansträngning med tangentbordet. Tänk om tanken kunde fylla Nuheter utan mellanled!
I Economist läser jag om hjärn-kontrollerade apparater och spel. Med tanken skall vi kunna styra mus och joystick. Två unga företag i Kalifornien utvecklar hisknande nya verktyg som skall finnas på marknaden redan nästa år:
  • Emotiv Systems utvecklar en hjälm med 18 elektroder. Hjälmen läser av hjärnsignaler associerade till ansiktsuttryck som t.ex. ett leende eller blinkningar, känslomässiga lägen som upprymdhet och lugn och medvetna tankar som viljan att flytta ett objekt. Här kan man se video på hur det fungerar. Till Emotivs hjälm hör ett API så att programmerare kan anpassa utrustningen till olika applikationer. De första applikationerna görs antagligen för Microsofts XBox 360 och Sonys Playstation 3.
  • Neurosky behöver bara en enda elektrod som kan inrymmas i t.ex. en mobiltelefon. Apparaten kostar under 200 kr vilket är mindre än 1/10 av Emotivs alternativ kostar.

Enligt Economist finns tre stora utmaningar med tekniken:

  1. Mänskliga hjärnor är olika. En massproducerad hjärnhjälm med elektroder i standardpositioner kommer antagligen inte att fungera för alla.
  2. 1/3 av mänskligheten har hjärnaktivitet som inte kan tolkas.
  3. Elektriska signaler från muskelära aktiviteter kan lätt förväxlas med hjärnaktiviteter.

Inga kommentarer: