- En forskargrupp på Handels CIC - Center for Information and Communication - släppte det akademiska samlingsverket Beyond Mobility. Återkommer om den när jag får tid över.
- Telia presenterade sin strategi för mobilt Internet som handlade om något som skulle verka vara öppet, "SurfOpen" - men som egentligen verkar stängt. Det kändes som deja vu 1997 när Telia skulle bli medieaktör ("Telia Infomedia" - nuvarande Eniro) med egna redaktioner (Passagen t.ex.). Märkligt nog satt jag på seminariet och försökte hitta till Telias SurfPort från min HTC-mobil - men den kunde INTE hitta portalen. Samtidigt stod Karlberg på podiet och talade om "SurfOpen" som lanseras nästa år. Namnet låter ju inte precis som en revolution - webben är ju öppen. SurfOpen handlar om en öppen portal för mobiler där Telia vill utnyttja sitt kunnande från SurfPort och samtidigt sälja annonser med eget mobilbannersystem och egen redaktion. Karlberg påstod att Telia har 60 miljoner sidvisningar per månad vilket ju ger en hel del annonsvisningar.
- Samtliga aktörer på podiet skall tjäna pengar på annonser. Nu har alltså även Telia anslutit sig till den strategin.
tisdag, december 11, 2007
Öppet för Telia - stängt för andra
tisdag, december 04, 2007
Bilddagboken växte upp i Uppsala, Linköping och Västerås
Idag ägs Bilddagboken av Lunarkoncernen och innehåller 110 miljoner bilder (400 000 laddas upp varje dag). Abosluta merparten av bilderna kommer in via uppladdning och en mindre andel via MMS. Sajten har en miljon uwb i veckan och "flest sidvisningar i Sverige" och därmed en stor potentiell sajt för annonsörer. Bildagbokens "största städer" är Örebro och Västerås förutom de tre storstäderna.
På Bilddagboken finns inte möjlighet att ladda upp video "och kommer heller nog inte finnas i framtiden heller" sa grundaren och menade att det är bäst att förbli trogen grundkonceptet.
Fascinerande och tänkvärd historia I Internetmedernas värld.
onsdag, november 21, 2007
Unga vuxna och mediekonsumtion i småstad och landsort
- 60 % av landets unga vuxna bor i landsort och småstad (resten i storstad alltså)
- mest tid efter kommersiell radio tar Internet för unga vuxna i småstad (index142) och landsort (index 124) - jämfört med index 166 för unga vuxna i storstad. Störst på Internet är självklart singlarna bland unga vuxna oavsett geografi. Skillnaden i antal minuter på Internet mellan unga vuxna i storstad, småstad och landsort är liten
- Internet är den högst "värderade infokanalen" bland unga vuxna oavett geografi - förutom i storstäder där gratistidningar värderas högre.
- Kategorier som har störst andel läsare bland unga vuxna i småstad är kultur och nöje, lokala nyheter, sport och radio/tv och unga vuxna i landsort är lokala nyheter, familjenytt, sport och radio/tv (i den ordningen). Tips är att jämföra singlar, par utan barn, småbarnsföräldrar och skolbarn som också finns i rapporten.
- Internet är större än morgontidningen i mediekonsumtionstid under dagen på vardagar för unga vuxna i småstad och ungefär lika stor som morgontidningen i landsort.
- 10% av unga vuxna i småstad bloggar "minst någon gång per år" och 34% av dem läser bloggar "minst någon gång per år". I landsort gäller samma siffror 12% och 34 %.
- Annonser inom Köp och sälj på Internet har förhållandevis höga värden bland unga vuxna i småstad och landsort. Se bild ovan.
Info-struktur för ditt samhälle
Lokalt data center med djup och bredd
måndag, november 19, 2007
fredag, november 16, 2007
Orbville.com är lanserad
Orbville är den globala versionen av Reseguiden.se. Payoffen är "Your shortcut to the best travel deals" - alltså en jämförsajt med inbyggt community för resenärer. The skys the limit!
Samtidigt lyfter Reseguiden här hemma - i nytta och trafik. Numera finns Reseguiden på över 50 tidningsajter här hemma tack vare Lokus Resor.
torsdag, november 15, 2007
SIME 07
Årets evenemang: proffsigt arrangerat in i detalj trots massan. Allt gick i orangt och vitt inklusive sajt, mobilsajt, personalen, podiet, moderatorn etc. Skön blandning av Berns atmosfär och rock'n roll. En del familjärt flams på podiet men också en hel del tänkvärt framskickat i bisatser under korta paneler. Jag ser det som en inspirationskälla till nästa års och 7:e Citygate Forum (8-9 april på Nalen i Stockholm).
Jag fick äran att titta igenom deltagarlistan och från lokal medier fanns bara TTELA och Joakim Jardenberg och undertecknad. Om det inte är total lågkonjunktur redan nästa år, som en del tycks tro, så rekommenderar jag er receptiva och intresserade att delta på SIME 08.
I korridorerna stötte jag eller min kollega på t.ex. workely och myblock.se och gamla kolleger på Ericsson (som drog samma case som jag jobbade på för 6 år sen - kändes det som)!
Bland talarna uppskattade jag Alexander Bard (glöm user generated content - det är talent generated content som gäller), IHT (redaktioners skeptisism är användbar och sund, redaktioner behövs för att alla skall tala med alla) och Esther Dysons klarheter o.s.v.
söndag, november 11, 2007
Årets Beyond i sammanfattning
Som sammanfattning av de två dagarna vidarförmeldar jag uppmaningen från konferensarrangörerna att gräva där vi står inom följande områden:
- Publicistens utmaning är att med sin, i sitt varumärke laddade, trovärdighet lyfta fram relevans (på nätet) och sålla fram talang (genom nätets sociala funktionalitet).
- Istället för att tänka målgrupper och demografier skall moderna medier tänka på konsumentens situation och humör ("mood") under mediekonsumtionen. Moderna medier måste vara tydliga och räkna med simultankonkurrens (d.v.s. att "vårt" medie konsumeras parallellt med flera andra medier).
- Integrera i tidningen för att förändra hela tidningshuset till genuint flerkanalsmedvetet. Integrera flerkanal i webbsidor (alltså inte egna webb-tv-kanaler utan webbsidor med förstärkande webb-tv). Integrera mobil kommunikation (som alltmer liknar webben - I Japan, som varit ledande på omsättning i mobila medier, tycks medieföretagens möjligheter att skapa nya intäkter via mobilnätet nu minska).
- Avgörande, oavsett medie, är kvaliteten i kärnverksamheten journalistiken och i arbetet med att bygga ut verksamhet med hjälp av nätet.
- På konferensen anslöt sig samtliga till mantran som att utnyttja web 2.0 med bloggar, kommentarer och kartor. Tack vare webb 2.0 får den lokala webben konsumentens position som epicentrum - inte redaktionens geografiska placering.
- Nya intäkter måste bygga på hela vidden av Internetannonseringe från räckviddsannonsering (banners för en stor publik) via sökordsmafö (kontextannonser) till katalogtjänster och rubrikannonsmarknader (ge gorillan en banan).
Några intressanta exempel:
- En passionerad webbförläggare på Mail&Guardian i Sydafrika har byggt upp ett antal kvalitetsinriktade redaktionella communities med hjälp av kostnadsfria "webb 2.0"-verktyg. Ladda ned hans presentation.
- Tyska motsvarigheten till SVT Aktuellt, Der Tagesschau, erbjuder en ständigt uppdaterad nyhetssändning på 100 sekunder. riktad till mobiler med mobil-tv-förmåga.
- Förra året i Österrike lärde vi oss om annonsformat som tänjer gränser. I år tänjdes gränserna av en Malaysisk sajt. Några av formaten var köpa annonsering under ord, text, kontext, artikeltema, citat. Kommande funktioner var tala med annonsör. Skillnaden till Googles annonsformat är att i Malaysia arbetar man helt manuellt.
- Melinda Gipson som har haft en liknande karriär som jag själv - fast i ett oändligt mycket större format (vi har haft liknande roller på NAA och TU och jobbar nu för 450 lokala tidningar inom Gatehouse och jag för 60 tidningar på Citygate) predikade och namedroppade inom "web 2.0". Här kommer en liten länksamling:
- Zope - "an open source application server for building content management systems, intranets, portals...". Gipson tycks se Zope som alternativ till Vignette, Polopoly, Escenic och Roxen. Zope bygger på skriptspråket Python. Andra alternativ är Drupal och WordPress för bloggar (som vi testar i bloggen CitygateForum).
- Basecamp - projektuppföljningsverktyg som svenska Projektplatsen.se.
- IQZone - moblogg och mobila radannonser.
- Magnify - ett community för video och ett kostnadsfritt (läs annonsfinansierat) QBrick?
- Yokel - onlinekatalog för shoppers - vad och var vill du shoppa? "All shoping - all local". Så här ser det ut i Gatehouse version.
- Istället för egen jobbsajt har Gatehouse partnerskap med Yahoo med white-label (=inga skydigheter att använda Yahoos varumärke).
- Gipson rekommenderar de årliga konferenserna DEMO (i slutet på januari i Palm Beach, CA) och Alwayson (månadsskiftet juli-augusti vid Stanford, CA).
- Gipson bloggar på Newsmaven. Det fanns minst en som bevisligen gillade Gipsons röda tråd.
På förra årets konferens nämdes inte FaceBook - den här gången gjorde nästan alla det. Förra året var Google ett hotfullt spöke. I år var det snarare en kraft de flesta planerar att utnyttja och inspireras ifrån.
När vi ändå var i Dublin passade Citygate på att besöka Googles europeiska huvudkontor samt tidningskoncernen Thomas Crosbie Media - TCM.
På Google pratade vi sökordmarknadsföring, kartor och GSA. Kontorsmiljön i Dublin fylls av 1500 anställda (av Googles totalt 16 000) - mest "unga vuxna" (medelåldern är 29 år) och påminner lite om dagismiljö med massor av kreativa färgglada inspirationskällor lite varstans (tält, leksaker, tavlor...). Sammanfattning av vad vi fick höra:
- Av sökningar på "svenska webben" har Google 86% (jämfört med 99% i Spanien!), MSN 8% och Yahoo 2%.
- Omsättningen för hela koncernen ligger på omkring 24 md kr. I Dublin arbetar mindre än ett halvt dussin med sökmafö på svenska marknaden som bör omsätta över 1 md kr för Google i Sverige i år.
- I Googles listningar av sponsrade länkar avgör pris (Cost Per Click) och en s.k. kvalitetsranking (hur många klickar) placeringen högt upp eller lägre ned. I USA kan man köpa räckvidd på postnummer (på de som söker) och i Sverige på län. Det finns fler sätt än CPC att betala på i USA. Just nu titar man på videoannonser och banners. Exempel på annonsörer som är skickliga är NordNet, Hotell och Londonmusikaler.
- Precis utanför konferensrummet som vi satt i fanns en stor skylt med "Google Base" - en produkt som konkurrerar med sajter som Craigslist (och Blocket). Enligt våra värdar kan den dyka upp i Sverige (har inte hört så mycket om genomslaget i over there) liksom betalningssystemet Google Checkout.
- I Sverige jobbar Google med ett 40-tal licensierade återförsäljare. Personer och konsultföretag kan genom ett helautomatiserat (som det mesta på Google) system bli en GAP - Google AdWords Professional.
- På Google maps kan alla företag sätta flagga på sin adress och bygga infosidor kostnadsfritt - det kallas Local Business Center. Mycket kul finns att göra med kartor. Exempel: Trivop och Dartmaps.
I Sverige har snart 70% av hushållen tillgång till bredband mot mindre än 50% på Irland (bredband har mycket varierande kvalitet så egentligen är siffran lägre). Internetannonsmarknaden omsätter på Irland ca. 1/10 av de 4 miljarder som IRM prognosticerar för Internetannonseringen i år här hemma och sökordsmafö tar 60% av detta (mot ca. 30% är hemma). TCM berättade om två framgångar - en jobbsajt och syndikering av nyheter till moniloperatörers portaler - och ett stort misslyckande - en golfsajt. Det var intressant att hitta ungefär samma bannerformat som här-hemma.
Sök med dagstidningsdesign som hjälp
fredag, november 02, 2007
E-handeln fortsätter att växa
- E-handelns försäljning beräknas uppgå till knappt 14,7 miljarder år 2007 och därmed utgöra cirka 3 procent av försäljningen i den totala detaljhandeln.
- De svenska e-handelsföretagens försäljning steg under årets tredje kvartal med 20,3 procent. Tillväxten utgör en utvecklingstakt tre gånger så stark som den i traditionell detaljhandel.
- Den extremt starka tillväxttakten från tidigare år tycks dock ha mattats av något under 2007, vilket sannolikt förklaras av en allt mer mogen bransch.
- Av företagen bedömer 71 procent att försäljningen kommer att öka under det närmaste halvåret och 73 procent av konsumenterna menar att de under samma period kommer att fortsätta att handla varor via internet.
- En väl fungerande hemsida och utökat utbud prioriteras hos företagen för att öka försäljningen. Seriös framtoning viktigast när konsumenterna väljer e-handelssajt.
- Böcker är fortfarande den vanligaste e-handelsprodukten. Topplistan : 1. Böcker/tidningar 2. CD/DVD3. Kläder 4. Datorer/datortillbehör 5. Hemelektronik 6. Glasögon/linser 7. Dataspel 8. Hemtextil/inredningsartiklar 9. Sport- eller fritidsartiklar 10. Kosmetika.
- Enligt Internet World som har läst hela rapporten är man mest positiva i norra mellansverige där nästan 80 procent säger sig vilja handla på nätet och fortsätter "Men få vill lägga stora summor på nätshoppingen. Det vanligaste köpbeloppet är 200-500 kronor, och bara 16 procent uppger att deras senaste nätköp översteg 2000 kronor."
"Landsbygden drar ifrån i e-handelsligan"
"Landsbygden drar ifrån i e-handelsligan och storstäderna hänger inte med i utvecklingen. Norrlänningar handlar mest på nätet. Det visar statistik publicerad i betaltjänstföretaget Kreditors senaste E-handelsbarometer. Resultatet bygger på köpbeteenden hos 500 000 konsumenter.Resultatet visar skillnader och likheter jämfört med E-handelsbarometern som presenterades i september 2006. Även den innehöll statistik om e-handelns geografiska utbredning.
Årets statistik visar att alla län i Norrland fortfarande ligger över genomsnittet i Sverige när det gäller inköp på nätet. Norrbottens län behåller förstaplatsen med 31 procent fler inköp än genomsnittet. Därefter följer Västernorrlands län och Västerbottens län.
Dock är Ydre i Östergötland den kommun där e-handel är vanligast. Där sker över dubbelt så många inköp som genomsnittet i landet. Därefter följer norrlandskommunerna Arjeplog och Ånge med 86 procent respektive 84 procent fler inköp än snittet.
Dessutom visar resultatet att e-handeln förlorar popularitet i storstäder om man jämför med övriga landet. Alla Sveriges tio största städer har en lägre placering i årets ranking jämfört med fjolårets.
Göteborgs kommun faller från plats 161 till plats 223. Här sker en femtedel färre köp på nätet än genomsnittet. Stockholms kommun tappar från plats 111 till plats 233 med 19 procent färre inköp än genomsnittet. Stockholms län har i årets statistik fallit från fjärde plats till plats 17.
– Resultatet visar tydligt att mycket av tillväxten inom e-handeln kommer från glesbygd och mindre kommuner. Konsumenter på landsbygden ligger i framkant när det gäller e-handel. Tidigare har vi också sett en stark koppling till bredbandets utbredning och i takt med att det når de mindre kommunerna ökar handeln där ännu mer. Dessutom känner sig konsumenter allt tryggare vid internetköp, säger Sebastian Siemiatkowski, VD för Kreditor.
Liksom i fjolårets statistik återfinns länen i södra Sverige, med undantag för Blekinge län, i nedre delen av listan. Sämst är Hallands län med 13 procent färre inköp än genomsnittet. Längst ner på listan över kommuner återfinns Åsele där det endast sker en tiondel så många köp som genomsnittet. Statistiken bygger på köpbeteenden hos 500 000 konsumenter som har handlat i någon av Kreditors 1500 anslutna e-butiker."
E-handeln via Kredtors anslutna sajter, nedbruten på kommun- och länsnivå, finns på http://www.e-handelsbarometern.se/.
Trött på Facebook....
söndag, oktober 28, 2007
Vårens köpfest av bannersystem
- Google vill köpa DoubleClick för 3,1 miljard dollar - affären måste avvakta beslut av amerikanska myndigheter som utreder risker med "virtual privacy time bomb" med DoubleClick i händerna på Google.
- Yahoo köpte ut resten (80%) av RightMedia för 680 miljoner dollar.
- Microsoft köpte aQuantive för 6 miljarder dollar (Microsofts största uppköp någonsin).
- Den globala medierådgivargiganten WPP köpte 24/7 RealMedia för 649 miljoner dollar. WPP äger RI, Research International, som här hemma inkluderar varumärken som SIFO, TS och Orvesto. I Sverige använder de flesta tidningssajterna RI som leverantör av trfaikmätningar sedan några år - en frustrerande resa faktiskt (men det är en annan historia). Systemet bakom RIs trafikmätningar är, i alla fall, RealMedias Insight XE!
- AOL köpte Tacoda för 275 miljoner dollar. Huvudägaren och grundaren till Tacoda; Dave Morgan, stod på talarlistan för Citygate Forum i våras men ersattes eftersom han antagligen var hos AOL och skissade på affären (lyssna på Tacodas esättare Paul Goad här). Morgan är också grundare till RealMedia ovan (som under delar av 2001 "lånade" Citygates dåvarande dotterbolag Internetsäljarn en tid).
Internets "stora fyra" (Google, Microsoft, Yahoo och AOL) har alltså tillsammans skaffat ägande till marknadens dominerande aktörer för annonshantering. Det finns några till (t.ex. tyska AdTech, eller israeliska Adtoma) och man kan också köra open source - men affärerna är ändå fascinerande. Google erbjuder sedan en tid (utan DoubleClick än så länge) redan banners i sitt AdSenseprogram. DoubleClick är en viktig leverantör till amerikanska dagstidningssajter.
WPP blev en udda fågel i raden av övriga köpare. I Sverige innebär affären en intressant ny blandning av roller för WPPs RI som både levererar annonssystem och reviderande mätsystem.
Jokern i spelet som de fyra stora vill åt är riktad ("targeted") Internetannonsering. Om det går som de hoppas riskerar medieförmedlare att förlora intäktsandelar (vilket nog är skälet för WPP att köpa 24/7 RealMedia).
Inte bara Google....
- Fast Search (Norge) - bland annat implementerad på Washington Post
- Exalead (Frankrike) - bland annat på aol.fr
- Autonomy (Storbritannien) - körs bland annat av TT
- Euroling SiteSeeker (Sverige - KTH) - bland annat implementerad på Polisen.se
- Adeptic (Sverige) - bland annat körd av SLI.
- Quaero (Europeiska Unionen) - tycks förbli forskning.
- Nya Barometern.se/sok har implementerat GSA (Google's "köpsök").
Ännu fler aktörer finns på Search Engine Journal och Search Engine Watch eller sök på Enterprise search engine.
tisdag, oktober 16, 2007
Äntligen kartor
måndag, oktober 15, 2007
Vad som efterfrågas på 118 118 i Kalmarregionen
Tre exempel:
- För riktummerområde 0480 Kalmar frågar man vanligen efter Länssjukhuset Kalmar, Scandic Hotels Kalmar Väst, Polisen, Kalmar Kommun, Clarion Collection Hotel Packhuset, Länsstyrelsen i Kalmar Län, Taxi Kalmar AB, Högskolan i Kalmar, Calmar Stadshotell, Kalmar Turistbyrå.
- För riktummerområde 0485 Öland frågar man vanligen efter Systembolaget, Nya Conditoriet i Borgholm AB, Borgens Konserver AB, Karl-Es Färg AB, Stiftelsen Drottning Victorias Vilohem, Borgholms Bio, Nevotex AB, Hans Nyström Skoaffär AB, Borgholms Församling, Borgholms Järnhandel AB
- För riktummerområde 0499 Mönsterås frågar man vanligen efter Signalen AB, Mönsterås Kommun, Hotell Kronmunken, Drift & Underhållsteknik i Mönsterås AB, Ålems Sparbank, Bevi Teknik o. Service AB, Södra Cell AB, Härads-Sparbanken Mönsterås, Nabbens Rökeri o Fisk HB, Rör-Karlsson AB
Blyk - en mobiloperatör som är gratis....
söndag, oktober 14, 2007
Fish4 lanserar mobilsajt...
Tio sätt för dagstidningar att förbättra sina sajter...
Citygate Forum finns på Facebook
lördag, oktober 13, 2007
IFRA Expo 2007: Nyhets- eller tidningsbransch?
Vi upplevde mässan som lugn men enligt IFRA var det full fart och rekord (flest utställare någonsin - 336 st, störst yta någonsin - 15 126 m2, flest besökare på många år - 10 000 personer och flest besökarländer någonsin- 87 st).
Mina intryck från mässgolvet:
- skönt att se att hallen med tryckpressleverantörer, packsalsutrustningar, och pappersleverantörer.
- I hallen för mjukvaror fanns många nya utställare. Välkända leverantörer av redaktions- och annonsystem marknadsförde sig som CMS-system.
- Roxen, sedan 1993 en svensk leverantör av CMS- system, gick motsatta hållet och lanserade sitt redaktionella system för dagstidningar. Systemet körs redan av Metro i USA och Europa - dock inte än i Sverige.
- Svenska annonsystemleverantörer (vårt huvudsyfte med resan var att träffa dom) fanns på plats. Tieto-Enator går just nu från system 5 till 6. I 6:an finns bland annat en onlinebokningsvariant för banners. Mactive går från version XE (står för 10) till version 3 av en amerikautvecklad lösning. Mactive talar om deras unika förmåga att boka multi-newspaper, multi-content (print, webb, features) och multi-platform (print, webb).
- Lite fascinerande är det för mig att annonssystemleverantörerna använder kommunikationsstandarden AdConnexion som jag tog initiativ till i slutet av 1990-talet. AdConnexion är en del av AdsML.
Sedan 2003 har jag suttit i styrelsen för den internationella organisationen ifra - dagspressens världsorganisation för teknik och affärer - som är värd för mässan. Nu är det slut med det. På styrelsemötet som genomfördes i anslutning till mässan efterträddes jag av Kalle Jungkvist, chefredaktör på Aftonbladet Nya Medier. Det är TU som utser ledamot i IFRAs styrelse. I somras ställde jag min plats till förfogande till TU eftersom jag inte kände att jag lyckades med mina föresatser med arbetet i styrelsen: att skapa en bas av kunskap, engagemang och arangemang inom Internetannonseringens olika facetter. Mer om detta om och när jag har lyckats bättre på andra håll. Kanske Kalle lyckas bättre med IFRA. Han har ivarjefall redan varit med och tagit beslut om en ny logga och en ny payoff som blir: "Empowering the news industry".
Best of dagstidningssajter 2007......
- ... I Sverige enligt Internetworld : 1) na.se 2) sydsvenskan.se 3)hd.se 4) unt.se 5) corren.se 6) gp.se . NA annonserar topp-placeringen här. Grattis NA. Kul eftersom annonsfunktioner från Citygate (där undertecknad är verksam) är framträdande på tre av de sex sajterna. Men jag tycker att VK borde vara med på listan och ytterligare några till. Det känns som att dom har tagit de sex största städerna i storleksordning och rört om lite.
- ... I USA enligt The Bivings Report (med huvudmotivering): 1) New York Times: General feeling and features 2) Washington Post: Database applications 3) USA Today: Social networking 4) Houston Chronicle: non-newspaperish feeling 5) Denver Post: Registering automatically gives you your own blog and your own photo gallery e.t.c. - all the ingredients necessary to build a great website 6) Knoxville News Sentinel: A clean news site 7) Fresno Bee: CrimeMap feature, lots of technology and an easy-to-use format.
8) Austin American Statesman: unique layout 9) Tennessean: blog-like feel and multimedia 10) San Jose Mercury News: simple layout.
-->
Andras svaghet - en styrka för mediehusen inom Internetrekrytering
Vårdbranschen betalar, enligt tidningen Dagens Medicin, över 100 miljoner kr per år för att rekrytera nya medarbetare. SIR står bakom sajten Hälsojobb.se som vänder sig mot vårdbranschen. I Dagens Medicin beskrivs SIRs marknadsföringsmetoder: Hälsojobbs säljare ringer upp platsannonsörer i Dagens Medicin, Läkartidningen och Vårdfacket och använder argument som att Hälsojobbs cv-databas innehåller just sådana arbetssökande som eftersöks. För att komma i kontakt med de arbetssökande måste man köpa en annons som publiceras på Hälsojobb.se. När inga ansökningar sedan kommer in via sajten svarar säljarna att det var trist att ingen sökte på just det jobbet.
På en omogen marknad (som rekrytering på nätet) utan marknadsledare kan aggressiv försäljning ge kortsiktiga resultat. Inom rekrytering finns det två grundläggande metoder: antingen söker arbetsgivaren aktivt fram kandidaten eller tvärtom. Tekniken att samla arbetssökande i cv-databaser skapar också utmaningar när det gäller integritet. Monster drabbades allvarligt tidigare i år. Att säljare blandar korten borde ingen professionell köpare luras av - men det tycks vara fallet. Att låta samla arbetssökande i databaser har risker ochantalet personer i databasen som verkligen söker arbete kan alltid ifrågasättas . SIRs kolleger i branschen (Stepstone, Monster, Jobbexpressen, Jobbguiden och Jobsafari) vill starta en branschförening för att "öka trovärdigheten i branschen, bland annat genom att arbeta för ökad överblick, gemensamt mätsystem och standarder för olika trafiktal". I mediebranschen har vi mekanismer och traditioner inom oberoende, etik och mätning. En platsannons är en platsannons är en platsannons.
söndag, september 30, 2007
Classifieds 2007 och annonsering 2.0
- Vacature.com i Belgien är beviset på publicisternas revansch inom platsannonsering och rekrytering oavsett medie. En fascinerande resa från print till online och tillbaka till print OCH online.
- Publiconnect i Schweiz har gjort en liknande resa som Lokus. Skillnaden är att Publiconnect ingår i Publigroup som har oligopol på ALL annonsförsäljning i landet. Därmed tycks projektet stanna av eftersom incitamentet att vidareutveckla inte finns. Se annonstjänsterna på t.ex. NZZ.
- Mobila tjänster som SMS, MMS och push-WAP (ja - faktiskt WML!) är numera del av vardagen för brittiska nationella förlagshus. Först nu tycks det sätta fart i USA enlgt g8wave (som har 35 anställda i London och 18 i USA). Märkligt eftersom det tycks plana ut i Sverige just nu (hoppet här hemma ligger på att operatörernas nya förbättrade villkor för medieföretagen skall sätta fart på tjänsterna). Den viktiga insikten just nu är att se på mobilen som en accelerator snarare än som en kanal och vinstmaskin. I Sverige använde 16% av befolkningen mobilt Internet enligt World Internet Institute (mars 2007).
- Polens ledande nyhetssajt Gazeta ha startat en sajt för nybyggnationer (Dom). Överallt i Warzawa byggs det och priserna ligger inte långt från dom i Stockholm.
- Avgående VDn på Sesam Mikel Rodhe berättade om sökmotorn nya inriktning som handlar om integrering i tidningssajter och sökordsmarknadsföring snarare än att bli större än Google. Sesam i Norge är den 12:e största sajten och har 10% av sökningarna. Rodhe målar fortfarande upp Google som ett stort hot för nyhetspublicister. Han visade Osloavdelningen på Aftenposten som ett exempel på Sesams nya inriktning.
Intrycken från delen om web 2.0:
- Alla talare bad web 2.0-bönen som går: google-youtube-flickr-myspace-facebook-technorati-digg-vi-försöker-också.
- Chefredaktören på Helsingin Sanomat och hs.fi, Reetta Merilainen, imponerade med djupa insikter om hennes redaktions utmaningar när det gäller positionering. Ett exempel på entusiasm och frmtidshopp i det finska vemodet var delsajten Oma Kaupunki - en kombinerad katalogtjänst och konsument-till-konsumentsajt (med rating).
- Jag imponerades också av polska Gazeta som gör det viktigaste av det som görs i Skandinavien fast med mer hjärta.
- Skoeps.nl - några holländska unga journalistentreprenörer driver en seriös (verkar det som) sajt för scoop från vanligt folk med journalistambitioner. Skoeps har dessutom globala lanseringsplaner.
- Schweiziska Cash (jmf Dagens Indsutri)har gått igenom en metamorfos från veckotidning till daglig tidning och mediehus kring affärer och finansvärlden. Bland formaten fins podcast och sajt för Sony PSP. I metamorfosen ingick ett stålbad av total föryngring av redaktionen. Nödvändig enligt VDn Christoph Bauer.
Mest av allt imponerade vår värd Mediehuset Agora (som bildades av fackföreningen Solidarnosz 1989) med flaggskeppet Gazeta. Gazeta har en redaktion på 1000 journalister över hela Polen. Medelåldern liger under 30 år. Alla kanaler utnyttjas systematiskt av en utvecklingshungrig redaktion. Även om medelåldern är låg tycks ingen ha glömt den totalitära tiden för 17 år sedan. Det är som om redaktionen behöver alla medel och alla kanaler för att hålla den demokratiska processen fortsatt levande. Just nu pågår ju en politisk rekyl samtidigt med högkonjunktur i landet.
Under båda dagarna satt ett team vid foten av podiet och bloggade ut konferensen med bilder och engelsk kortversion (INMA-blogg).
Annonsering 2.0...
Tidsbits från nyhetssajter landet runt
- Allt bättre bostadsavdelningar på t.ex. na.se/bostad, vlt.se/bostad, unt.se/bostad, corren.se/bostad och op.se/bostad. Samtliga samarbetar med NA Media kring innehållet (i ett Citygate-finansierat projekt). Bäst tycker jag ÖPs bostadssajt är. Mest intäktsdrivande är NAs. VLT driver kampanj för sin bostadssajt tillsammans med MIO Möbler just nu. Visionen är lokala bostadssajter med nytta, relevant lokalt innehåll och annonsytor för olika kategorier (banners, listningar, textannonser och katalogtjänster). Citygate, tillsammans med NA Media, har sama vision även för motor och jobb. UNT var först, utanför storstäderna, att sätta verkliga levande lokala personalresurser, på dessa kategorier. Jag väntar på att fler skall hänga på. Det behövs att redaktionsledningarna tar dessa ämnen till sina hjärtan - i alla fall på nätet. Varför? Jo: jobb, bostad och fordon är tre viktiga områden i alla våra liv och också en viktig del av medieverksamhetens intäktsbas.
- MKT Media har lanserat mktv på 12 nyhetssajter kring den 17 september. Se till exempel på ÖPs nya nöjessajt Twajs. I toppbannern promotas "My life as Ola Svensson" som är en dokusåpa i korta webb-tv-inslag om artisten Ola. Ytterligare webb-tv-feature från mktv körs inom gaming, skvaller och nyheter. Internetsäljarna säljer webb-tv-reklamplats i anslutning till inslagen. Twajs erbjuder vimmelbilder och bloggar från Östersunds nöjesliv.
- Kuriren i Luleå har en ny sajt. Om man jämför med moderbolagets NTs sajt så är Kurirens lite renare och mer avskalad. Enligt KIA så hade Kuriren 50 000 unika webbläsare och 505 000 sidvisningar vecka 38. Konkurrenten NSD (som sedan nyligen ingår i samma koncern som Kuriren) har 75 000 unika och 610 000 visningar samma vecka.
- Trots NTs ambitiösa satsningar på nyheter och kringmaterial har trafiken inte utvecklats som redaktionen och ledningen i Norrköping har hoppats. Är det någon som vet varför inte trafiken ökar på NT som på andra sajter? Jag retar mig på de onödiga loggorna under huvudet. NT hade förra veckan 55 000 unika och 576 000 visningar. Jämför t.ex. med VLT (70 000 unika och 879 000 visningar) som för ett år sedan liknande trafik som NT.
- Man kan se att norran.se har hämtat inspiration från vk.se.
- ST har en ny tjänst som jämför lokala priser i livsmedelsbutiker. Bra enkel oh nyttig tjänst. Just idag tycks dock tjänsten ligga nere.
- Dalarnas Tidningar har startat, Hockeyfeber, en hockeysajt kring Dalagen.
- På Smålandsposten (liksom på t.ex. HD) finns "toppannonser" från partnern Grannar nu på startsidans högerspalt. Det finns också en ingång för annonsörer.
- På Ystad Allehanda drivs trafik (genom en mittspaltsbanner på skärm 2) till Bonniersajten Dinapengar - ungefär som Aftonbladet driver trafik till e24.
fredag, augusti 31, 2007
Butikspresentation i video.....
torsdag, augusti 30, 2007
Paketerad kunskap bara för dig...
onsdag, augusti 29, 2007
Lokala Tidbits
- Allehanda Nära är först ut att visa på hur mindre tätorter kan få publicistik och service på nätet. Nu väntar vi med spänning på vad ÖP hittar på.
- VK och Folkbladet har lanserat familjesajter på t.ex. vk.se/familj. Läs mer på Citygate Forum. VK har också öppnat för annonsering på kategorisidor.
- ST har ett nytt annonstorg för Sundsvalls city: st.nu/downtown.
- Helagotland.se har ny design (enligt modell från mamma nt.se i Norrköping). Ooops Marknadsplatsen försvann av bara farten. Nästa i kön är det nya Norrlandsupplägget när Kuriren och NSD slår ihop sina kommersiella organisationer (vilket är en gissning).
Att bli insläppt eller inte
Nu när jag sedan en tid har skaffat konto vill min son inte släppa in mig som buddy på sitt konto. Snopet. Jag kan iofs förstå varför - pappa med full kontroll liksom. NT skriver om detta.
måndag, augusti 27, 2007
240 personer gör tjänster för 56 000 000
torsdag, augusti 23, 2007
Leta bil med Google och Honda
Brittiska lokaltidningsajter får dålig rating i användbarhet
Rapporten kan vara värd att skumma igenom. Det handlar om enkla saker som gäller även nyhetssajter.
tisdag, augusti 21, 2007
Annonser på sociala nätverk - är det en hit?
Andra argumenterar för att det finns en jättepotential för annonsering på sociala nätverk. T.ex. Veckans Affärer eller bloggare med mycket trafik.
Jag håller med Kullin. På "min sida" vill jag möjligtvis ha annonser om jag får intäkten. De som tittar in på "min sida" vill helst inte se annonser där. Dom vill bonda med mig eller dela mina intressen. Annonser som bidrar till nätverkskänslan kan vara OK? Vilka är det?
Artikeln har redigerats efter första publicering.
torsdag, augusti 16, 2007
- Stockholm 51,4
- Uppsala 44,8
- Skåne 44,1
- Västmanland 42,1
- Västerbotten 41,7
- Östergötland 41,5
- Västra Götaland 39,4
- Norrbotten 37,7
- Jönköping 37,4
- Västernorrland 37,1
- Gävleborg 36,7
- Gotland 36,6
- Bleking 36,5
- Örebro 35,1
- Kronoberg 34,4
- Dalarna 34,3
- Halland 33,5
- Södermanland 33,4
- Jämtland 31,7
- Värmland 30,5
- Kalmar 29,0
fredag, juli 27, 2007
Service kring en artikel
- e-posta artikeln
- 3-spaltformat (eller 1-spalt)
- lägg artikeln på del.icio.us, furl, digg eller yahoo MyWeb
- Skrivut-funktion
- Översätt artikeln (ord för ord - tyvärr ej svenska)
- Lyssna på artikeln (artficiell röst som fungerar - men hörs maskinell)
- Ändra textstorlek.
Alla artiklar erbjuds dessutom som podcasts under ett stort antal kategorier. Jag har ställt in min ITunes för Tech och Travel tex - alla artiklar inom dessa områden kommer därmed automatiskt att hamna på min IPod när jag synkar.
tisdag, juli 24, 2007
Ny design på Tribune
Kommentar om den nya sajten:
- "It certainly isn't USA Today, with its equal emphasis on social networking and reader input and opinion, or The Guardian Unlimited, which is very strong on blogging..."
- "... if there's anything new or ground-breaking here, I'm missing it. It's just neatly and nicely done -- which is valuable in itself. A catch-up effort, it seems to me."
Steve Klein på Poynter Online.
måndag, juli 23, 2007
Stämningen på nätet just nu...
- Wefeelfine.org
- Universe.daylife.com
- Om ca. 5 000 dagar presenteras en tidskapsyl hos Yahoo.
Bakom står antropologen Jonathan Harris som beskriver sina arbetsmetoder här:
"Jonathan Harris wants to make sense of the infinite world on the Web -- so he builds dazzling graphic interfaces that help us visualize the data floating around out there. Here he presents "We Feel Fine," a project that scours blogs to collect the planet's emoti(c)ons, and the "Yahoo! Time Capsule," which preserves images, quotes and thoughts snapped up in 2006. And he premieres "Universe," which presents current events as constellations of words -- a tag cloud of our collective consciousness."
Dags för webb i mobilen?
- användand av webb på mobilen släpar efter accessen (fler har tillgång än som använder)*
- stor ökning i webtrafik från mobiler förväntas i år
- väder och sport är det mest efterfrågade innehållet från mobilen
- både betalt innehåll och annonser fungerar på mobilen.
- användare kan tänka sig att registrera sig för att kunna personanpassa aktiekurser och väder
- mobila webben är en fortsättning på PC-webben.
- konsumenterna efterfrågar samma varumärken i mobilen
*76 % av mobilanvändarna i USA och Europa har access till mobil webb - 32% använder mobil webb. I storbritannanien använder 54% mobil webb och i Italien 41%.
Lokalt på New York Times
"A new blog from the Metro staff offering news, multimedia, reader discussions and more about everything that matters to readers in the five boroughs."
onsdag, juli 18, 2007
Nyheter eller värd
- Villagesoup.com går upp. Slogan: "Learn - Share - Shop. Neighbours growing together"
- Backfence.com går ner. Slogan: "Do it yourself local news"
Curleys nya baby lanserad....
Bakgrund till Curley här.
Google erbjuder tryckta annonser...
tisdag, juli 03, 2007
Tidbits
- Panaset.se. Sydsvenskans "sommarexperiment". En mashup av Flickr, Jaiku, Google Maps, sommarbloggare och journalistik och skapar annonspaket webb-print för ett särskilt utvalt område: Näset, där bland annat Skanör och Falsterbo och Höllviken är beläget. Tack Anders för tipset.
- VLT Powermeet pågår just nu (och varje sommar) i Västerås.
- Läs mer om Rob Curleys återbesök i Sverige på Citygate Forum.
Räddaren Rob
söndag, juni 17, 2007
Washington Post lanserar....
"Moving to the Washington, D.C., area, or just interested in different Washington, Maryland and Virginia communities? Try Local Explorer.
Use the search box above or the links at right to map information on recent area home sales, crime incidents and schools. You can also map grocery and drug stores, restaurants, bars, hospitals, movie theaters and more.
Local Explorer is more than just a map, however. It also has facts and figures, local news, classifieds and upcoming events that will help take you further inside area communities. "
Personligt bredband och tre skärmar
- Tre skärmar: Bärbar dator, mobilen och hdtv
- TV på alla tre skärmar - 2011 står tv för 60% av trafiken i IP-nät
- Liksom ingen talar om hur många sajter man kommer åt, kommer ingen att veta hur många tv-kanaler man kan se.
- Familjebredband (fast) och personligt bredband (mobilt)
- När konsumenter skapar material måste bredband garanteras åt båda håll. Fiber gäller så långt som möjligt för familjebredband.
- För det personliga bredbandet: År 2011 kommer 600 miljoner att surfa med turbo 3G (HSPA med över 2 MBit/s) och 30 miljoner med Wimax.
- Ingen konvergens på prylsidan - specialiserade apparater
Mäklarvärlden
- Svensken lägger i genomsnitt 29 % av sin disponibla inkomst på boendet.
- 2005 omsatte mäklarbranschen 6,1 miljarder kronor (att jämföra med 2002: 3,6 miljarder, 2003: 4,3 miljarder, 2004: 5,1 miljarder kronor). Omsättningen i mäklarbranschen har alltså nästan fördubblats sedan 2002.
- Antalet mäklare är för närvarande runt 5 800, en ökning med drygt 1 000 sedan 2003. 70% av mäklarna finns i storstadsregionerna och 40% i Stockholm. Fastighetsmäklarkåren består av 63 % män och 37 % kvinnor. Hösten 2006 fanns 2110 kvinnor och 3685 män registrerade hos Fastighetsmäklarnämnden.
- Anatlet mäklare för villaförsäljning i Lokus-län enligt FMV (med antal sålda villaobjekt 2006 i parantes):
- Dalarna 92 (26)
- Västernorrland 73 (25)
- Norbotten 47 (25)
- Västmanland 99 (22)
- Jämtland 34 (22)
- Örebro län 98 (21)
- Gävleborg 98 (21)
- Västerbotten 83 (20)
- Gotland 22 (19)
- Södermanland 122 (17)
- Östergötland 122 (15)
- Halland 150 (14)
- Uppsala län 214 (8)
Att jämföra med Stockholms län 2118 (5). Medelpriset utanför storstäderna ligger på mellan 800 000 kr och 1 000 000 kr. I några län ligger priset över 1 000 000 kr: Örebro län, Västmanland, Östergötland, Södermanland. Över 1,5 milj kr i snittpris har vi i Halland och på Gotland förutom i storstadsregionerna. Snittpriset i Stockholms län är 3,11 miljoner kr. - Bostadsrätterna har en egen tabell liksom ovan. Värt att notera är att Stockholm, Göteborg, Uppsala, Halland och Jämtland (Åre?) dominerar i medelpris. I de flesta län är medelpriset under 500 000 kr. I Stockholms län ligger medelpriset på 1,7 miljoner kr.
- 2006 gjordes drygt 10 000 villaaffärer. 85% av alla villaöverlåtelser i landet sker med hjälp av fastighetsmäklare (enligt undersökning av Värderingsdata på uppdrag av Mäklarsamfundet). 2001 var andelen 77,2%. I Jämtlands län sker endast 49 % av villaöverlåtelserna med hjälp av fastighetsmäklare.
- Enligt Mäklarsamfundets statistik medför fastighetsmäklarnas medverkan i försäljningen ett högre pris - i genomsnitt 18 procent mer än för dem som själva säljer sin bostad utan inblandning av fastighetsmäklare. Ett argument för att sälja via mäklare är att mäklararvodet är avdragsgillt i deklarationen.
- 4,7% av mäklarna blev anmälda till Fastighetmäklarsnämnden 2005 (260 st). Av dem blev 47 fällda (0,86%).
- Enligt Fastighetsmäklarlagen får mäklaren inte ägna sig åt annan verksamhet. I höst sker en lagändring om öppnar möjligheten att diversifiera verksamheten för mäklare. Detta leder till att bolåneinstitut knyter sig närmare mäklarbranschen som t.ex. SBAB och Remax och Nordea-Svensk Fastighetsförmedling.
- Omdebatterade teman i mäklarbranschen är
- Budgivning. Oetiska mäklare sätter underpriser för att sätta snurr på budgivningen. Svårt ämne eftersom de flesta mäklarna nog inser att lockpriser är nödvändiga för att öka intresset. Lockpriser är ett brott mot Marknadsföringslagen eftersom de är vilseledande. Fel spekulanter lockas till visningar och riskerar att förköpa sig.
- Fejkade budgivningar lär ha blivit vanligare på grund av budgivning på nätet. En öppen budgivning föreslås av flera aktörer. Den bygger på spekulanternas samtycke. När en affär är klar får köparen en lista på spekulanterna och deras bud.
Källor: Mäklarsamfundets senaste rapport (2006) och Privata Affärer. Se även DI.
fredag, juni 15, 2007
TidBits
- Telnor har startat en tjänst för premium mobiltjänster utan startavgifter och månadsavgifter. Startar du en premie-SMS tjänst får du behålla 66,6% efter moms. Tjänsten liknar andra som t.ex. den här.
- Sedan några veckor listas inte annonspaketet TidningsNätet (som Citygate nyligen sålde tillsammans med bolaget Internetsäljarna till Land & Rike och Stormarknadspress) på KIA-listan. Det käns tråkgt att inte kunna hålla koll på trafiktillväxten. Orsaken är att cookie-mätningarna måste anpassas. Faktum var att TidningsNätet har haft större tillväxt än de flesta andra nätverk de senaste åren.
- I övrigt på KIA-listan för förra veckan:
- VLT stiger som en raket och går förbi NA. Jag gissar att den intensifierade nyhetsbevakningen är huvudskälet. Jag vet också att deras span-tv har ovanligt mycket klippvisningar.
- Flera sajter som har slutat att använda sökordsoptimerade arkivsidor sjunker i antalet mätta webbläsare (t.ex. UNT och DD).
- NT har en ny sajt sedan någon månad. Trafiken sjönk först men har nu återhämtat sig något. Användarna lär tycka att sajten har blivit för tung. NT har ovanligt hög sidfrekvens med 5 visade sidor per besök. Snittet ligger på 3 i TidningNätet. NSD har faktiskt 6. Några har 4 som HD och VK.
- Allmänt gäller lågsäsong för nätet just nu. De flesta sajter går ned kraftigt i trafik. Inte så konstigt. Det har ju varit högsommar redan i juni. Några som har ökat är Golf.se, Alltomstockholm.se, Nattstad.se, vlt.se (!), PCforalla.se, Snuttis.se, Piteå-tidningen, Nightlife.se, Marathon.se, - NA driver tre spännande lokala projekt i flera kanaler:
- Stoppa Snurren - en dokusåpa om vardagsstress. Det som gör folk mest stressade är jobbet och ekonomin.
- I Inspark kan man följa ÖSK i Allsvenskan. Här finns webb-tv inslag från matcher och noggrann uppföljning av alla aspekter av lagets framfart.
- Ung 07 med ungdomsenkäter om bland annat stil, könsroller och framtiden. - Vi har högsäsongen för stundentbaler precis bakom oss. Tidningssajter hänger på: NT har massor av bildspel med omröstning och Corren säljer en DVD med bal-material.
tisdag, juni 12, 2007
Googles karta
Läs mer om lanseringen och konkurenterna hos emerge eller almänt om Google maps på Googlemapsmania. Efter någon minuts förvirring föranledd av frågan varför inte Google maps är ett menyval på Google.se så kunde Nordenchefen konstatera att produkten först måste gå igenom beta-fasen.
Några iaktagelser:
- På Google maps kan jag göra sådant som Eniro och Hitta har fixat sedan många år med hjälp av interaktiva kartor som att hitta en plats, söka företag och hämta vägbeskrivning. Här är en av två lokala pizzerier på Essingen. Varför är den på Essingetorget inte med, frågar jag mig? Min gissning: Eniro har inte lyckats sälja nätet till torgets pizzeria. Google maps visar nämligen Eniros företagsannonsörer ("If you can't beat them - join them").
- Hos Google kan man söka hotell via karta. På eventet vid Stureplan fick vi se en demo av en s.k. "maplet" - en liten programmodul - från Bookings.com som gör det möjligt att visa enbart hotell med lediga rum. Funktionen skall släppas "i framtiden".
- Exempel på tredjepartsapplikationer:
- Joggkartan på Jogg.se. Här hittar jag en lagom lång joggingrunda över Essingeöarna.
- En turistkarta på Sverigepromotionsajten Visit Sweden.
- Promenadförslag i Näsby Park.
- Google Sverige samarbetar med SHR - Sveriges Hotell- och Restaurangsföretag. Alltså markeras hotell och restauranger. Ivarejfall de som är med i SHR. Google samarbetar även med Samtrafiken. - Google maps finns även för mobilen sas det från podiet så jag prövade att ladda ned kartapplikationen (en Java-applikation) från google.se/gmm . Mjukvaran kände igen min Sony Ericsson M600i och laddade ned programmet. Efter lite problem, av god-dag-yxskaftkaraktär, kunde jag konstatera att applikationen inte fungerar helt intuitivt. Användargrännsittet är inte optimerat. Det verkade fungera bättre på en Nokia som demades från podiet. Än så länge fungerar Eniros och Hittas kartor i mobilen bättre tycker jag.
- Vilka unika funktioner erbjuder Google maps jämfört med sina svenska konkurrenter:
- Inom kort lanserar Google en svensk variant av Local Business Centre - en fast placering med presentation av annonsörer. Kostar ingenting, vad jag kan se.
- Google erbjuder personifieringsmöjligheter. På den här sidan har jag t.ex. gjort en karta av med en brygga i blått. Bryggan borde jag egentligen bada från en sån här underbar sommarmorgon istället för att sitta här och knacka.
- Till skillnad från de nationella aktörerna satsar Google på web 2.0-funktioner. Det visar exemplen ovan. För detta ändamål erbjuder Google ett API. Här blir det tungt för nordiska aktörer att komma ifatt den amerikanska jätten. Vi får hoppas på Microsoft och Yahoo. Konkurrens är ju bra.
För något år sedan lanserades Google Local på hemmamarknaden. Google Local hade två sökfält - ungefär som Eniro, Hitta och Local.com har - d.v.s. "Vad?" och "Var?". Det har Google slutat med. Istället pekar http://local.google.com på Google maps.
fredag, juni 08, 2007
Sälj på elitnivå
torsdag, juni 07, 2007
Annonsomsättningen i amerikansk dagspress första kvartalet
- Annonsering på dagspressens webbsajter ökade med 22,3% (jämfört med samma kvartal förra året) till 750 miljoner $. Annonseringen på dagspressens webbsajter motsvarade 7,1% av den totala annonseringen jämfört med 5,5% samma period förra året.
- Totalt omsatte mediehusen med dagspress som huvudsyssla 10,6 miljarder $ första kvartalet vilket är 4,8% lägre än samma period förra året. Printdelen är alltså 9,8 miljarder dollar vilket är 6,4% lägre än samma period förra året. Rubrikannonser i print föll 13,2%, detaljhandel i print föll 2,2% och riksannonser i print föll 2,8%. Inom rubrikannonser i print föll mäklarannonseringen 14,2%, platsannonsering föll 14,3%, motor föll 20,1% och all övrig rubrikannonsering föll 0,5%.
onsdag, juni 06, 2007
Tidbits
- Allthingsdigital.com arrangerar just nu konferensen D5 i Kalifornien. Här finns en del intressanta videoinslag med bland annat Jobs och Gates (samtidigt), Shmidt (Google) och Chen/Hurley (Youtube).
- Följ WANs jättekonferens i Sydafrika här. Nästa år blir det i Göteborg med TU och GP som värdar.
- HD testar gratisannonser utan print. Spännande! Jämför gärna med övriga gratissajter. Catweb har en bra lista. Vi har liknande planer i vår testkvarn. Lokus utan betalning och utan print. Vi matchar marknadsledaren på nätet på t.ex. Gotland (just nu leder Blocket igen efter ett stort ryck).
- Pressmedelande från Blocket: Försäljningsvärde på 38 md kr under första kvartalet vilket innebär ökning med 72% jämfört med samma period förra året. Intressant att dom aldrig nämner sin annonsvolym. "Snabbast varukategorier" är "bilbarnsstolar, sommadäck, biljetter, resor och tv-spel".
Blocket tycks skräddarsy pressmaterial för länstidningarna - och tidningarna tar i regel in materialet (samtidigt som dom nästan aldrig nämner sin egen tjänst Lokus). Ett klipp ur Dagbladet i april tex berättar t.ex. att det har annonserats för 1,1 md kr i Västernorrland på Blocket under årets tre första månader (vilket är fel - det handlar om försäljningsvärde). Snabbast växande kategori i Västernorrland är tjänster. Andra kategorier som växer snabbast är hantverkare, hundvakt och djurskötsel och utbildning. Antalet annonser i tjänstekategorin fördubblas var tredje månad. Störst är bilar, möbler hus/trädgård. Tv-apparater säljs snabbt. - Regelbundet gör mäklarnas huvudkontor undersökningar som tycks har för avsikt att understryka nätets styrkor (jämfört med dagspress). Senast var det Skandiamäklarna som informerar om följande:
- 70% av alla objekt hittar bostadsköparna vi webben.
- "Antalet tidningsannonser minskar".
- "Hemnet hade 64,4 miljoner besökare under 2006" (Oj!?).
- I Sundsvall och Enköping dominerar Internet för att sök bostad. I Stockholms innerstad lär tidningsannonser vara det vanligaste medier för att hitta bostadsannonser. - Alltombostad har sålts som konkursbo till Svensk Byggtjänst. Innan konkursen slog Marknadsdomstolen fast att Hemnet förbjuds att misskreditera konkurrenter som Alltombostad, vilket dom tydligen har gjort. Alltombostad har dessutom vertikal sök för bostadsobjekt där man bland annat länkar till Hemnet - det ligger hos Tingsrätten i Stockholm.
- Ask har nytt gränssnitt. En avskalad variant av Google.
Nya koncept inom rekrytering
- Hos Intip söker man tips på lämpliga personer till de platsannonser som läggs ut. Hittelön erbjuds om just din kandidat tar jobbet. I en artikel i tidningen Campus Ekonomi tidigare i år hävdar företaget att dom är speciellt duktiga på att hitta folk som "vill byta stad". De flesta platsannonserna på sajten gäller dock storstäder. Ett undantag är Acta Kapitalförvaltning som söker personal i flera län. Har du rätt kandidat kan du fylla i det här formuläret och tjäna 21 000 kr.
- Nyligen lanserades Workey i en betaversion. Workey är en vertikal söksajt för platsannonser med några nya funktoner som jag inte har sett förut. Eniro har gjort samma sak en tid, liksom faktiskt Allaannonser. Workey sä'ger sig ha flest jobb. Ställningen just nu är
- Workey 34 718 jobb
- Eniro 21 755 jobb
- Allaannonser 19 446 jobb
Unika funktioner på Workey är info om träffar per kommun och listning av sparade sökningar med automatik.
söndag, juni 03, 2007
Stimulera besökaren att stanna på sajten
Men något annat fångar min uppmärksamhet. I artikeltexten finns länkar integrerade (ni vet - sådana som New York Times ovan) som pekar in i sajten till mer info om Göteborg. Borde inspirera även tidningar med lokalt fokus. Att bygga sajten som en databas av artiklar som kan korslänkas på det här sättet.
fredag, juni 01, 2007
tisdag, maj 29, 2007
Äntligen någon som talar om att dom finns
lördag, maj 26, 2007
Elevutställningar - ni inom dagspress - besök dom?
Publiksiffror för Mobilsajten
- Aftonbladet har motsvarande ca. 6% av antalet besök på aftonbladet.se som besök på sin mobilportal för 3G.
- Några lokala utgivares mobilsajter har motsvarande kring 1% av webbsajtens trafik på mobilsajten. Till skillnad från aftonbladet, expressen och dn som har andra eller tredje gnerationens mobilsajter så har de flesta lokala nyhetsmedier första generationens mobilsajt.
- 16% av befolkningen använder mobilt Internet. 8% läser nyheter i mobilen. Källa: Olle Findahl på www.wii.se.
- Enligt Nordikom surfar 9% av svenska befolkningen 25-29 år med mobiltelefon minst en gång per vecka. 6% av hela befolkningen. 24% av "early adopters". Samma tal för de som läser "tidningsnyheter" i mobilen är 4% av hela befolkningen och 5% av 25-29 år.
- Enligt Dagspresskollegiets undersökning förra året bland Göteborgsakademiker så har 20% av dessa män mobiltelefon med 3G och 14% av kvinnorna. En till två procent tittar på nyheter i mobilen minst fem dagar i veckan. 9% av Göteborgs akademikerna surfar med mobiltelefon minst en gång per vecka. Samma tal för de Göteborgsakademiker som läser "tidningsnyheter" i mobilen är 6%. På frågan "om mobiltelefonen är ett bra sätt få dagliga nyheter" så ligger bedömningen på kring strax under 2 där 1 stämmer inte alls och 10 är stämmer helt. Humanister svarar mer mot 1 och tekniker mer mot 2. Konsumenterna gillar alltså egentligen inte mobilen som nyhetsmedie!
Jämför mobila webben med där storebror webben var 1997. Internets tid för penetration hos svenskarna (10 år) lär ha varit längre än tv-mediets. Hur blir det med mobilt Internet?
Det var 2006 det hände.....
- 62 procent av svenskarna använder sig av internet en genomsnittlig dag (mot 47% 2005)
- 86% ser på tv varje dag (84% 2005)
- 81% läer en dagstidning varje dag " i någon av dess former". 66% på papper och 12 % enbrt på nätet.
- I minuter ägnar vi 109 min åt radio (2005: 105 min), 101 minuter åt tv (96) och 53 minuter åt Internet (32!) samt 29 minuter åt en dagstidning 29 min (29). Sen kommer CD/mp3, Böcker, Tidskrift, Video/DVD.
Undersökningen gäller 9-79 år.
Jönsson sammanfattar: "2006 var året då internet på allvar blev ett av våra största massmedier."
torsdag, maj 24, 2007
CareerBuilder bygger på eget varumärke i Sverige?
måndag, maj 21, 2007
Imorn lanserar...
torsdag, maj 17, 2007
Dags för "okonferens"?
fredag, maj 04, 2007
GP lanserade....
tisdag, maj 01, 2007
Fler tidningar till Google sök...
Hänvisad till mobilen
Kunde vi gå till Huddinge pendelstation? Eniros kartfunktion gick att använda men det var hopplöst att bedömma avstånden. Mycket scrollande för att zomma och för röra sig runt i gränssnittet. Hitta har ett mer rudimentärt gränssnitt - snabbare än Eniro- men inte lika noggrannt. Inte Hitta var till någon stor hjälp.
SLs mobilsajt däremot är effektiv och användbar. Hela resan från Paradiset till Stora Essingen klar på två klick. Bra SL.
Nu hade vi en timma och 20 minuter till bussen. Tid att kolla andra mobilsajter:
- mobil.dn.se har fått priser. Men här hittade jag en dubblerad rubrik ("Säl på oväntat besök vid Slussen"*2) och en gammal nyhet med videoinslag ("Dagens dom blev en seger för Folkpartiet" - det var ju flera dar sen!).
- Expressen har en bildintensiv mobilsajt. Snygg. Hårt prioriterad. Här finns Nyheter, Sport, Nöje och.....Lokalt från 10 orter: Umeå, Norrköping....! Klickar på Umeå och får en sida med några Umeånyheter - däremot ingen identifikator att jag har hamnat på Umeåsidan. Alternativet i Umeå - VKs mobilsajt har Senaste Nytt och Sport och en rubrik som beskriver några mobila pushtjänster. Här saknas bilder och design jämrfört med Expressen.
- Aftonbladet har ryckt upp sin mobilsajt (3g-versionen) betydligt. Video kostar 3 kr att titta på. Video finns förresten på de flesta sajter - sparsamt iofs. Text i bild är ett enkelt designelement på Aftonbladet.
Ladda ned Opera så kan du se själv. Eller så kanske du tillhör dom som faktiskt använder mobilsajter?
måndag, april 30, 2007
Sök lokalt nära dig....
söndag, april 29, 2007
Nytt på lokala nyhetssajter
- Annonsbaserad minikatalogtjänst - "Välj din fackman" på BLT (röd box i högerspalt).
- Tjenis.se. Mingelsajt med kombi av blogg och fotoalbum - även från Gotakoncerner (där BLT ingår). Bogg recenserar tjänsten här.
- Dating via mobil, tidning och sajt - VK har gått med i SMSDate som drivs från Mittmedias Allehanda i Ö-vik i samarbete med Arena Interactive i Finland. Även ST och ÖP är med i SMSDate.
- Sydsvenskan har spridit Bjudnu.se - ett kanadensiskt auktionskoncept som kombinerar tidning med veckoauktioner från CityXpress - till en mängd tidningar som NA och ST med flera.
- Sydsvenskan dygnetrunt.se för nöje och evenemang i Malmö och Lund.
På jakt efter principer
tisdag, april 24, 2007
3,3 nya miljoner mobiler...
Lokala katalogtjänster
derdubor.no från norska A-Pressen Interaktiv/Zett.
Marketplace från Lawrence Journal-World i Larence, Kansas (jag var där i Januari).
söndag, april 22, 2007
Video värd att se....
Tack till Beta Alfa.
Medier och Internet i Marocko
I staden Marrakech fanns gott om Internetkafér. Internet i mobilen däremot fungerade dåligt. I Atlasbergen var GSM-täckningen dålig. Men i väbärgade berbers (folket som dominerar i bergen) händer fanns ändå en mobil. Jag vandrade genom bergsbyar utan el.
Överallt i Marrakech byggs det - mest hotellanläggningar. Tidningstånden vae belamrade med internationella och nationella tidningar. Det finns en sprängkraft i landet - en stor potential för tillväxt men också en destruktivitet som präglar vår tid i den här delen av världen. Häromveckan i Casablanca sprängde sig några självmordsbombare. "On verra". Jag tänker återkomma.
tisdag, april 10, 2007
Topplista Jobbsajter
Tidningen konstaterar inledningsvis att det råder en paradoxal situation på arbetsmarknaden i och med att det samtidigt är både hög arbetslöshet och stor brist på kompetens. Tidningen menar att arbetsgivarna, med den ökande konkurrensen om arbetstagarna, måste bli mer aktiva och söka i cv-databaser.
P&L menar att många arbetsgivare "tittar lite snett på Internet trots att det på så många sätt är både enklare, snabbare och billigare än att annonsera i print".
En jobbsajt ska utvärderas efter sin leveransförmåga, d.v.s. sin förmåga att nå rått målgrupp.
P&L förväntar sig en koncentration från många till några få jobbsajter på marknaden och drar parellellen till att det finns färre dagstidningar i landet än för 5o år sedan.
Topplistan (gjord i januari-februari 2007):
- amv.se
Jobbtyper: alla
Trafik: 523 000 uwb/vecka
CV: 150 000 (aktiva i 3 mån)
Platsannonser: 43 500
Kostnad: Gratis
Ägare: Staten - monster.se
Jobbtyper: alla
Trafik: 165 069 uwb/vecka
CV: 480 000 cv (aktiva i 18 mån)
Platsannonser: 5 200
Kostnad: 5 900 kr
Ägare: Finns på NASDAQ - stepstone.se
Jobbtyper: chefer, ekonomer, tekniker, ingenjörer, säljare, reklam-kommunikation, data-it
Trafik: 84 900 uwb/vecka
CV: 55 000 (aktiva i 6 månader)
Matchmail: 160 000
Kostnad: 7 900 kr för 30 dagar
Ägare: Finns på Oslobörsen - jobbguiden.se
Jobbtyper: alla typer
Trafik: 70 000 uwb/vecka (+ trafik från ytterligare 18 sajter)
Inga cv
Platsannonser: 2 000
Matchmail: 65 000
Kostnad: 7 900 kr för 60 dagar
Finns på metro, dina pengar, dagensps, tv4, kvp.se och gt.se
Ägare: CareerBuilder - jobbsafari.nu
Jobbtyper: alla
TRafik: 55 000 uwb/vecka
CV: 16 000
Platsannonser: 21 868 jobb i Sverige och Danmark
Matchmail: 45 000
Kostnad:4 550 kr
Samarbete med workshopping; jobbtorget, leta, eniro
Ägare: Eniro - karriarguiden.se
Jobbtyper: ekonomi, förskole, hälso, it-jobb, salj, teknik, lednings och pedagog (sätt jobb.se bakom dessa kategorier så hittar du nischsajter)
Trafik: 143 000 uwb/månad
CV: 4000
Platsannonser: 2 800
Matchmail: 120 000
Karriärguiden: 11 900 kr på karriarguiden och nischsajt
Samarbete med Veckans Affärer, Livstilsnätverket.
Erbjuder företagsåresentationer.
Ägare: Svensk Internetrekrytering som finns på OMX First North - jobbexpressen.se
Jobbtyper: alla
Trafik: 35 000 uwb/vecka
CV: 37 000 (ligger I 4 månader)
Matchmail: 120 000 matchmail
Platsannonser: 1 500 annonser
Kosrnad: 7 900 kr för 30 dagar
Samarbete med tv4, Expressen, Dagens Media.
Erbjuder även rekrytering, personlighetstester och outplacement.
Ägare:? - jobb24.se
Jobbtyper: alla med tonvikt ekonomi/finans
Trafik: 30 000 uwb/vecka
Platsannonser: 2 000 platsannonser
Kostnad: 2 500 kr
Samarbetar med aftonbladet, svd, tastline.
Ägare: Schibsted
“Nylansering till sommaren” - jobbporten.se
Jobbtyper: alla
Trafik: 5 000 uwb/vecka
CV: 1 500
Matchmail: 25 000
Platsannonser: 16 400
Kostnad: 9 500 kr
Samarbetar med leta och msn.se (äger medrek.se)
Ägare:?
Övriga utan placering: lokus.se, merajobb.se, jobrunner.se (med 31 000 annonser), jobbstart.se (med 35 000 annonser, söker på 14 sajter och funktioner som vägavstånd till lediga job och kartöversikt), workey.se (öker på 120 sajter och räknar med 45 000 jobb från start) samt jobbtorget.se.
Nischsajter:
Offentligajobb.se
Jobbtyper: offentlig sektor
Trafik: 100 000 uwb/vecka
CV: 116 000 cv (ligger i 3 månader)
Matchmail: 120 000
Platsannonser: 1 265
kostnad: 1 900 kr
Samarbete Manpower, Proffice, Lunarstorm, platsbanken, Eniro.
Erbjuder: systemlösningar för rekrytering samt production av annonser för tryck.
Ägare: Personec
verkstadsforum.se
Trafik: 3 500 uwb/vecka
Kostnad: 7 000 kr/månad
xlnt.se
Jobbtyper: säljare, chefer
Trafik: 10 000 uwb/vecka
CV: 8 500
Samarbetar med Jobb24
chefsjobb.se
Trafik:12 500 uwb/vecka
Kostnad: 3 995 kr
Samarbetar med Ledarna och affärsvärlden
VDn på Chefsjobb, Rikard Linetti, startade 1997 StepStone i Sverige.
Varför läses bloggar?
I onsdags beskrev Öhman bloggens tre styrkor:
1) Tidsordning gör det lätt för läsaren att förstå sajtens struktur och att identifiera vad som tillkommit sedan sist. För den regelbundne läsaren är det viktigt att det senaste finns överst – inte det viktigaste som på många andra sajter.
2) Funktioner för att koppla samman människor – liknande samtalsgrupper:
- länkar till andra bloggar
- länkar till andra bloggare som kommenterar bloggen
- kommentarer från läsare
3) Enkla verktyg för publicering,
Mediebloggaren Mark Glaser menar att nättidningen bör fungera som bloggar. Nyhetssajter bör vara uppbyggd som en grupp bloggar . Öhman skriver “Hårddraget skulle det betyda att vi jounalister inte längre kommer att sortera artiklar i prioriteringsordning. Vi skall skriva intressant, publicera när vi är klara med texten/bilden/filmen och sedan låta läsaren avgöra vad de tycker är viktigast”.